Groningen, wandelen langs het Reitdiep

Startpunt/eindpunt: station Groningen Noord, aantal kilometers: 15, horeca onderweg: diverse mogelijkheden bij winkelcentrum Paddepoel en universiteitscomplex Zernike

Wandelen buiten de binnenstad van Groningen

Routemaakster Marycke Naber heeft al verschillende wandelgidsen op haar naam staan. Zo bracht ze onlangs de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Zwolle” uit en maakte ze de gidsen “De mooiste landgoedwandelingen in de Achterhoek” en de gids “Twentse kruistochten”. Voor de stad Groningen maakte ze de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Groningen”. Wij wandelden één van haar routes door de Groningse wijken Paddepoel en Selwerd.

Voor mij was het een wandeling met veel herinneringen, maar ook een wandelroute met nieuwe ontdekkingen. Wij kwamen over het universiteitsterrein Zernike waar ik ooit studeerde en langs de relatief nieuwe Reitdiephaven, dat voor mij nieuw en onontdekt was.

Noorderbegraafplaats

We startten de route bij station Groningen Noord. Na onze start kwamen we al snel bij ons eerste kijkpunt, de Noorderbegraafplaats. De begraafplaats stamt uit 1826, toen deze werd aangelegd vanwege de malaria-epidemie. We maakten een kleine rondwandeling over de laatste rustplaats. Op de begraafplaats vind je ook een Joodse begraafplaats, die tot 1909 in gebruik was.

“Op de Noorderbegraafplaats ligt een aantal verzetsstrijders zoals Harm Engbert Blaauw en Gerrit Broekhoven. Ook vind je het graf van de onderwijzer Roelof Bos. Onder zijn leiding werden de eerste bosatlassen uitgegeven.”

Paddepoel

We liepen tussen laagbouwflats door en moesten een stukje omwandelen door bouwwerkzaamheden. We kwamen bij winkelcentrum Paddepoel, waar ik vroeger ook weleens kwam.

“Het logo van het winkelcentrum was ooit een grote groene kikker. De wijk Paddepoel zou iets met een pad te maken kunnen hebben, maar Paddepoel betekent hoogte van Padde en is niet naar een pad en helemaal niet naar een kikker vernoemd.”

We maakten een rondgang door het overdekte winkelwalhalla, die door de opknapbeurt er beter uitzag toen ik nog in Groningen woonde. Het is sinds 2007 rookvrij en liep daarmee voorop op andere winkelcentra.

We struinden verder tussen de lage flats van de Groningse stadswijk. We wandelden door straten met planetennamen. Op sommige punten waren de laagbouwflats vervangen door nieuwbouw. We wandelden de naoorlogse woonwijk uit en gingen verder over een Jaagpad langs het Reitdiep. We gingen een brug over en kwamen bij één van de pareltjes tijdens onze wandeling, de Reitdiephaven.

Reitdiephaven

We stonden aan de rand van de stadswijk Reitdiephaven. De wijk met 300 woningen en appartementen in bonte kleuren rondom een haventje is er sinds 2008. We maakten een rondwandeling langs de kleurrijke boardwalk- en pierwoningen.

Mijn vinger bleef de knop van mijn fotocamera maar indrukken. Zoveel mooie kiekjes waren van deze Groningse hotspot te maken. Voor mijn gevoel waande ik me in het buitenland in een vissersdorpje in Scandinavië. Deze haven kreeg een aantal jaar geleden de prijs voor de mooiste spot op Instagram in Nederland. Het begon een beetje te spetteren. Donkeren wolken pakten zich samen boven ons.

Mijn vinger bleef de knop van mijn fotocamera maar indrukken. Zoveel mooie kiekjes waren van deze Groningse hotspot te maken.

We besloten om even te gaan schuilen bij één van de winkels aan de haven. Toen de ergste regen voorbij was, kochten we een ijsje bij lunchroom De Ideale Buurman. We peuzelden ons ijsje aan de rand van de haven op. We verlieten de kleurrijke bebouwing en wandelden verder tussen nieuwbouwhuizen. Langs ons pad waren de lantaarnpalen voorzien van fleurige breisels. Ze hadden het straatbreien ver doorgevoerd, want elke lantaarnpaal was opgevrolijkt met een wollen jasje. We kwamen wederom bij het Reitdiep.

Reitdiep en Van Starkenborchkanaal

We verlieten de woonwijk en wandelden over een smalle grasdijk. Het gras reikte tot mijn knieën. Even liepen we over dit smalle pad. Het pad werd breder. We passeerden twee koppels, die lunchten aan een picknicktafel.

Een prachtige Hollandse lucht hing boven ons. Het pad was omzoomd met hoog gras en de kleine witte bloemetjes van het fluitenkruid. Een man met een hond liep voor ons. In de verte zagen we nog twee wandelaars met rugzak. Ze liepen het Pieterpad. Ze wandelden langzamer dan wij en wij kwamen steeds dichterbij.

Een prachtige Hollandse lucht hing boven ons. Het pad was omzoomd met hoog gras en de kleine witte bloemetjes van het fluitenkruid.

We kwamen bij de Dorkwerdersluis waar we het Reitdiep verlieten en onze wandeling vervolgden langs het Van Starkenborchkanaal.

Dit was niet het mooiste deel van de wandeling. Het was behoorlijk doorbijten op dit deel van de route. Nog steeds wandelden we achter de man en de vrouw met de grote rugzak. We werden ingehaald door fietsers. Grote schepen voeren door het kanaal. Ik hoorde het geluid van klotsend water tegen de kade. Vaag kon ik me dit deel van de route nog herinneren toen ik het Pieterpad liep. Zo’n twee kilometer liepen we langs het kanaal. We passeerden de twee Pieterpad wandelaars en we sloegen af richting het universiteitsterrein.

Zernike   

Het universiteitscomplex dat doordeweeks en buiten de zomervakantie zo levendig is, lag er nu verlaten bij. We streken neer bij een picknicktafel bij één van de schoolgebouwen waar we wat water dronken. We wandelden verder over het eenzame campusterrein. Ooit bracht ik hier de vrijdagen naast mijn werk door in de stoffige studiezalen en de kantine waar ik kauwde op een pistoletje kaas en mijn cappuccino dronk uit een kartonnen bekertje.

De gebouwen waar ik mijn studie volgden waren er nog, maar vielen in het niet bij de architectonische hoogstandjes, die nu op het terrein te zien waren. Ik herkende mijn oude studieplek amper terug.  We liepen langs een gebouw met rood gele strepen, in het kleurrijke gebouw is de Universiteitsbibliotheek gevestigd.

Ooit bracht ik hier de vrijdagen naast mijn werk door in de stoffige studiezalen en de kantine waar ik kauwde op een pistoletje kaas en mijn cappuccino dronk uit een kartonnen bekertje.

We kwamen aan de rand van Zernike en voor ons zagen we de groene Linnaeusborg, waar het voormalig Biologisch centrum uit Haren is gevestigd. De daken van het gebouw waren bekleed met groen. We verlieten het universiteitsterrein. We gingen een brug over en we liepen verder in het groen. We kwamen bij een groot grasland en liepen over de Laan naar ’t Klooster.

Wist je dat Nederland naast het campusterrein van Zernike nog meer bijzondere universiteitskwartieren kent. De wandelgids “Wandelen naar de campus” van Paul Kurstjens bevat 13 wandelingen op, door, in en over universiteitsterreinen, -gebouwen, -restaurants en botanische tuinen. Kijk hier voor meer informatie over de gids.

Kasteel en klooster Selwerd

Op het gras waar nu paarden graasden stond in de middeleeuwen een kasteel en klooster. Het gebied waar het kasteel en klooster ooit gestaan heeft heet de Huppels.

In dit gebied heeft archeologisch onderzoek plaatsgevonden en is sinds 1975 een beschermd ondergronds rijksmonument. Langs de route kwamen we stalen handen tegen met daarop gedichten, die je iets vertellen over de geschiedenis van het kasteel en het klooster.

Aan het eind van de laan kwamen we bij een uitzichttoren. Ik beklom de toren en had een overzicht over de Huppels. We kwamen weer bij het Van Starkenborchkanaal en stonden oog in oog met een grote stalen constructie. Het kunstwerk van Gunnar Daan moet de stadsmarkering voorstellen. We verlieten voor de tweede keer het kanaal en liepen de bebouwing van de woonwijk Selwerd in.

Selwerderhof

We kwamen bij de Selwerderhof, de grootste begraafplaats van Groningen. Deze werd aangelegd tussen 1940 en 1949. We besloten om geen ronde over de begraafplaats te maken, maar de naastgelegen Joodse begraafplaats aan de Iepenlaan te bezoeken. Ik liep tussen de scheve graven door. Op deze plek vinden sinds 1909 joden hun laatste rustplaats.

We naderden het eindpunt van de route. Het laatste deel van de wandeling ging door de woonwijk Selwerd. Ook in Selwerd vindt veel nieuwbouw plaats. Tussen de monotone gebouwen staan nu nieuwerwetse woontorens.

Wandelroute

Wil je ook wandelen in het noorden van de stad Groningen genieten van natuur en architectuur in en rond de stad Groningen? Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s