Struinen door oud en nieuw Leiden

Startpunt/eindpunt: Centraal Station Leiden, aantal kilometers: 11, horeca onderweg: Café restaurant Babbels en Grand Café De Stal

Uit de wandelbundel  “Wandelen in Rijnland“ van Cock Hazeu en Peter Kuiper met twaalf flinke rondwandelingen in de regio Holland Rijnland lopen we een wandeling in de universiteitsstad Leiden. 

LUMC

Het is broeierig warm als we de elf kilometer lange wandeling starten bij station Leiden. We beginnen aan de achterkant van het station waar we door de groenstrook van het Leids Universitair Medisch Centrum lopen. Het lange gras gaat heen en weer door het kleine briesje dat er staat. We lopen tussen de hoge gebouwen van het ziekenhuis. Voor ons zien we de architectonische panden van het natuurhistorisch museum Naturalis. Voor ons lopen een opa en oma met hun kleinkind, die naar het  museum lopen.

Naturalis

Pesthuis

We maken een uitstapje naar het Pesthuis uit 1661, dat bedoeld was om zieken uit Leiden onder te brengen. Echter is het monument hier nooit voor gebruikt. Het heeft de functie van militair hospitaal, gevangenis en opvoedingshuis voor jongens gehad. Ook diende het als de entree van het oude Naturalis.

Pesthuis

Leiden Bio Science Park

Na een korte rondgang lopen we verder over het Leiden Bio Science Park, het bedrijventerrein waar bedrijven zijn gevestigd in de biotechnologie. Momenteel bevinden zich in het gebied zo’n 60 bedrijven. We wandelen langs Grand Café De Stal, waar ooit stier Herman, de eerste genetisch gemanipuleerde stier ter wereld, woonde. De deuren van De Stal zijn echter gesloten. Het restaurant is werkdagen van 9.00 tot 18.00 geopend voor publiek.

De Stal

Het is drukkend warm en we sloffen over het bedrijventerrein. We komen langs het pand, waar farmaceut Apotex in is gevestigd. Het gebouw uit 1995 naar het ontwerp van architectenbureau Alberts & Van Huut heeft dezelfde organische vormen, die we al eerder bij het Gasuniegebouw in Groningen hadden gezien.

Apotex

We vervolgen onze route over het terrein en komen langs het imposante en duurzaam ingerichte gebouw van het Hoogheemraadschap Rijnland. We gaan een tunneltje onderdoor en komen in Park Kweeklust.

Hoogheemraadschap Holland Rijnland

Park Kweeklust

We maken een kleine rondgang in het park en lopen langs de dierenweide, waar  schaapjes grazen. Het park is vernoemd naar de gemeentelijke kwekerij die hier ooit zat. Op de rand van het water zit een reiger. Het is rustig in het park, we begroeten een bezoeker met een hond.

Reiger Park Kweeklust

Het is een verademing met het warme weer onder de hoge bomen te lopen. We verlaten het groen en wandelen verder door het Morskwartier. We komen op de Morsweg en wandelen langs kleine huisjes. Even blikken we binnen bij een werkplaats van Kastanova waar ze houten (tuin) meubelen maken.

Leidsch Dagblad

We lopen de Morsweg af en gaan over het water. We wandelen verder over de Haagweg en bij de Witte Singel zien we het fraaie pand van het oude kantoor van het Leidsch Dagblad, dat is ontworpen door de architect Dudok. Tot 1992 werd de Leidse krant hier gedrukt en nu zijn de Haagse rechtbank en de Reclassering erin gevestigd.

Leidsch Dagblad

Rembrandtpark

Bij de Haagweg wandelen we een rustig park. Het Rembrandtpark is vernoemd naar  Rembrandt van Rijn, die in Leiden is geboren. Op het gras bij het water zitten mensen op een kleedje en een man en een vrouw genoten van het weer en het uitzicht op het water. Aan de rand van het park zien we het gebouw van de voormalige Kweekschool voor de Scheepvaart. Nu huist er een advocatenkantoor.

Kweekschool

We nemen het pad langs het water en komen bij een binnenplaats waar op een verhoging een standbeeld staat van de jonge Rembrandt met zijn schildersezel. Ook zien we de gevelsteen waar op staat dat hier ooit het geboortehuis van Rembrandt stond. We hebben vanaf hier uitzicht op het Galgewater, de ophaalbrug en molen De Put, één van de twee korenmolens die Leiden rijk is.

Rembrandt van Rijn

Door een smalle steeg komen we weer terug bij de weg en wandelen we het tweede deel van het Rembrandtpark in. We passeren een terras en komen bij één van de nieuwe Singelparkbruggen.

Brug Singelpark

“Het Singelpark is een kilometerslang stadspark om het historische centrum van Leiden langs het water van de Leidse singels. Kijk hier voor meer informatie over het Singelpark”.

Singelpark

Doelenpoort en Eva van Hoogeveenhof

We verlaten het Rembrandtpark en komen langs de pittoreske Doelengracht met fraaie grachtenpandjes. We wandelen langs de Doelenpoort. De doorgang was destijds de toegang tot de Doelen, het oefengebied van de Leidse Schutterij. Op de poort is de beeltenis van Sint-Joris met de draak te zien. Dit kunstwerk is van de beeldhouwer Pieter Adriaensz ’t Hooft, de bouwmeester van Leiden, die onder andere de Marekerk  ontwierp.

Doelengracht

In de Doelensteeg komen we bij het Eva van Hoogeveenhof. Tijdens een hofjeswandeling door Leiden hadden we dit hofje bestaande uit twaalf huisjes als eens eerder bezocht. Toen was het winter en konden we den huisjes in de stijl van de Italiaanse architect Andrea Palladio goed zien.

Ik lette niet op het bordje  waar op stond dat ik niet verder dan tot de rand van het hofje mag lopen. Een strenge bewoonster wijst me hier nog even op. We maken nog snel een foto van het hofje en de pomp met een schaap en rap vervolgen we onze route.

Eva van Hoogeveenhof

Hortus Botanicus en “het bos van draad”

We komen op het Rapenburg. Het is erg opvallend stil. Waarschijnlijk, omdat de studenten nog op vakantie zijn en toeristen vanwege Corona  een uitstapje naar deze historische stad nog niet wagen. We wandelen over de gracht en komen bij het Academiegebouw en de Hortus Botanicus.

Hortus Botanicus

We zijn niet van plan om de botanische tuin te bezoeken, maar ik wil toch even binnenkijken bij het borduurproject “het bos van draad” van kunstenares Sara Vrugt. Sara maakt dit borduurwerk met behulp van vrijwilligers in het pop-up artelier. Tot voor kort kon je nog mee borduren, maar de deelname aan het levende woud van honderdduizend bomen zit inmiddels vol.

Het bos van draad

Na het Academiegebouw komen we middels een steegje bij het pittoreske Binnenvestgracht. Overal staan bloemen en planten en we lopen hier even in de welkome schaduw. Aan het eind van de gracht zien we de bollen van de monumentale Sterrenwacht.

Sterrewacht

Sterrenwachtterrein

We lopen door een stukje Singelpark en langs één van de nieuwbouw woningen, die onlangs op het Sterrenwachtterrein zijn gerealiseerd. Ik vind dat de architectuur van de nieuwe woningen goed aansluit op de bouwkunst van de al aanwezige huizen.

Sterrewacht terrein

Na de wandeling in de zinderende hitte zijn we wel toe aan een lunchbreak. We strijken neer op het terras van Café restaurant Babbels. De plekken naast ons worden bezet gehouden door een grote groep meiden, die in afwachting is op hun vaartochtje. We bestellen een rosé en een fruitig biertje en twee broodjes. Binnen een mum van tijd staat het op tafel. Het is hier goed vertoeven op het schaduwrijke terras.

Café restaurant Babbels

Samuel de Zee’s hofje en Sint Jacobs- of Crayenboschhof

Na een heerlijke lunch gaan we op pad voor het tweede deel van onze wandeling. We vervolgen de Boisotkade en komen langs het archief van Leiden en passeren nog de fraaie gracht van de Vliet.

Struinen door nieuw en oud Leiden

We komen in de altijd gezellige Doezastraat waar de terrassen inmiddels vol zitten. In de Doezastraat bezoeken we twee hofjes: het Samuel de Zee’s hofje en het Sint Jacobs- of Crayenboschhof. Het laatste hofje is vanwege Corona niet toegankelijk. In het Samuel de Zee’s hofje kunnen we wel ronddwalen.

Samuel de Zee’s hofje

Het hofje werd door Samuel de Zee gesticht. Door middel van een smal poortje komen we in de binnentuin, die vol staat met Zonnehoed en andere prachtige bloemen. Het bestaat uit twee binnenpleintjes waar overigens geen bewoner is te bekennen.

Van der Werfpark

We verlaten de hofjes en de Doezastraat en gaan door het Van Der Werf park. In het park zitten jong en oud op het gras. Een aantal jongeren speelt crocket. We kwamen langs het standbeeld van oud burgemeester van Leiden Pieter Adriaansz van der Werff, die eeuwige roem kreeg door zijn optreden tijdens het Beleg van Leiden. Het Van der Werfpark is aangelegd op de ruïne na de Leidse buskruitramp van 1807.

Garenmarkt

Garenmarkt  

We komen bij de Garenmarkt, waar op de nieuwe ondergrondse parkeergarage een nieuw park is gemaakt. We gaan met de lift naar de vijfde ondergrondse verdieping van de garage. Deze biedt plek aan 425 auto’s verdeeld over vijf parkeerlagen. Op de onderste verdieping stappen we uit. Er staat één auto en voor de rest werd de parkeer laag gebruikt door skaters.

Parkeergarage Garenmarkt

Broodfabriek Ceres

We wandelen over de Korevaarstraat en zien

bij de ingang van de parkeergarage het fraaie pand van de broodfabriek Ceres. De broodfabriek, ook wel bekend als “De Vooruit”, huisde van 1931 tot 1966 in dit gebouw in Neo-Renaissance stijl uit 1894. Ik had wel moeite om het grote gebouw een beetje fatsoenlijk op de foto te krijgen. Vinden jullie dat het is gelukt? 😉

Broodfabriek Ceres

Het vervolg van de wandeling is een route door smalle steegjes en straatjes. Onderweg knuffel ik nog twee katten, die ik in één van de straatjes tegenkom.

Smalle straatjes

Bij het stadhuis, dat in de steigers staat, vervolgen we onze route over de Koornbeursbrug naar de Burgsteeg waar we bij de Burcht aankomen. We kunnen de Burcht haast niet zien door het grote terras.

Burcht

We laten de beklimming even tot een koeler moment en wandelen naar de Oude Rijn. Op het water varen diverse bootjes. We besluiten vanwege de warmte hier de route af te breken en wandelen via de Haarlemmerstraat naar het station.

Oude Rijn

Wandelroute

Wil je deze route door de mooiste plekken van Leiden ook eens lopen?  Kijk hier voor de wandelroute. Kijk hier voor de wandelgids “Wandelen in Rijnland”.  

Molen de Put

Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Hermieneke schreef:

  Leuke route. Als geboren en getogen Leidse herken ik heel veel leuke plekjes. En je hebt het allemaal mooi op de foto gezet!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Hermienke, dank voor het compliment! Fijne avond. Groet Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s