Dwalen door Naturalis in Leiden

Het duurde even voordat we een ticket konden reserveren voor een bezoek aan het natuurhistorisch museum Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Tot 1 juli was het museum alleen open voor bezoekers met een vitaal beroep.  Vanaf 1 juli kon iedereen weer een kaartje reserveren. Vanaf die tijd was het populaire museum vrijwel steeds volgeboekt. Op een vrijdagmiddag gingen we op pad voor een bezoekje aan het recent geopende Naturalis.

Street Art in de Plesmantunnel

Vanaf Leiden Centraal wandelden we door de Plesmantunnel en kwamen zo bij het museum. We liepen langs een enorm kunstwerk van Kunstenares Barbara van Druten, die de sombere fietstunnel beplakte met afbeeldingen van onder andere bollenvelden, het strand en het museum Naturalis. Het kunstwerk zal ongeveer vijf jaar lang te zien zijn.

Van Rijksmuseum van Natuurlijke Historie tot Naturalis Biodiversity Center

We gingen naar binnen bij de nieuwe entree van het museum. Naturalis is al heel wat jaren gevestigd in de Zuid-Hollandse universiteitsstad. In 1820 werd het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie, zo het toen nog heette, opgericht. Toen was het museum nog maar mondjes maat geopend voor publiek. Daar kwam in 1986 verandering in, toen werd besloten om een waar natuurhistorisch museum ervan te maken. Het museum bestond uit twee delen.

De entree bevond zich in het Pesthuis en de tentoonstellingszaken en collectietoren bevonden zich in een nieuw pand. De twee delen werden met een loopbrug verbonden.

Het Pesthuis stamt uit 1661 en was ooit bedoeld om zieken uit Leiden onder te brengen. Echter is het monument hier nooit voor gebruikt. Naast gediend te hebben als entree van Naturalis heeft het de functie van militair hospitaal, gevangenis en opvoedingshuis voor jongens gehad. 

In 1998 werd het museum geopend. In 2010 voegden het Zoölogisch Museum Amsterdam, Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, en het Nationaal Herbarium Nederland samen tot het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit (NCB) Naturalis. Voor de nieuwe organisatie en de bijbehorende collectie moest een nieuwe plek komen. Vanaf september 2016 tot 31 augustus 2019 was het museum gesloten vanwege de verbouwing.

Neutelings Riedijk Architecten

Het nieuwste museum werd ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten, die ook bekend zijn van het ontwerp van het Nederlands Instituut van Beeld en Geluid in Hilversum, Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen en het Cultuurhuis Eemhuis in Amersfoort.

Het gebouw van Naturalis is al een belevenis op zich. We stapten binnen en stonden in de centrale hal waar het licht naar binnen kwam door een kantwerk van verschillende vormen. We zagen enorme natuurstenen blokken. Het deed me denken aan een uitsnede van geologische aardlagen. 

Een vriendelijke mevrouw achter een spatscherm scande onze museumjaarkaarten en tickets. We volgden de pijlen van de looproute, die vanwege COVID-19 was uitgezet.

Leven

We startten bij de tentoonstelling Leven waar we wandelden van diepzee naar bovenop de bergtop. We liepen onder een immense inktvis en een witte haai met zijn angstaanjagende tanden door. Af en toe moesten we even wachten om de 1,5 meter te handhaven. We passeerden kleurrijke vissen en stonden oog in oog met een olifant en een antiloop.

Deze expositie was zeer indrukwekkend. We zagen een verscheidenheid aan opgezette dieren in afwisselende landschappen. Op de schermen werden natuurfilms getoond waar de dieren zowel overdag als in de nacht te zien waren. Spectaculair vond ik de wand met de grote hoeveelheid insecten en vogels.

Aarde

We volgden de pijlen en kwamen in de zaal De aarde waar je je waant in verschillende gebieden met indrukwekkend natuurverschijnselen. Ik ging op de foto in het vulkaanlandschap op Hawaii en stond aan de rand van de afgrond in IJsland, waar de aarde letterlijk in tweeën werd gescheurd. In een donkere ruimte konden we ons vergapen aan de edelmetalen.

Reusachtige dino’s

Naast de tentoonstelling Leven vond ik de zaal met de reusachtige dino’s zeer de moeite waard. Naturalis heeft een aantal jaren geleden het complete skelet van de Tyrannosaurus rex weten te bemachtigen.

In de zaal met dinosauriërs stond het weerzinwekkende geraamte van deze vleesetend oerreptiel gevonden in de Verenigde Staten. Ook waren de botten van een kolossale plantenetende dinosauriër te zien. De beenderen van de uitgestorven dieren waren in een prachtig decor geplaatst. Achter de skeletten werden films getoond hoe de dieren miljoenen jaren geleden leefden.

IJstijd

De tentoonstelling zalen van Naturalis zijn met veel zorg en aandacht aangekleed. Zo ook de ruimte waar je een enorme plaquette kan zien van de ijstijd. Op het schaalmodel zagen we de ‘big five’ uit die tijd. We aanschouwden kuddes steppewisenten en mammoets. Ook kon je de veelvraat bewonderen. Aan de zijkanten van de zaal stonden de skeletten van deze prehistorische dieren opgesteld.

De dood en de verleiding

De verschillende expositieruimte waren over de verdiepingen van het gebouw verdeeld. Met een grote houten trap waren de lagen van het museum met elkaar verbonden. Het was alsof je op een bergtrap omhoog ging. Op de bovenste verdiepingen waren de tentoonstellingen over de dood en de verleiding. In de donkere ruimte van de expo over de dood passeerden we opgezette dieren en verhalen over de dood. In een ronde bioscoopzaal keken we naar een fraaie film. In de voorstelling kwamen dood en leven samen. Impressief vond ik het fraai opgezette skelet van een pauw, die ondanks de dood trots zijn veren toonde.

Een grappige tentoonstelling vond ik de interactieve ruimte over verleiding. Op een speelse manier werden we meegenomen in de wereld van hoe dieren versieren. Ze doen dit met geur, kleur en geluid. Dit was de laatste ruimte, die we bovenin het gebouw bezochten en de wandelden langzaam met de houten trap weer naar beneden, waar we tot slot een bezoekje brachten aan LiveScience.

LiveScience

Naast een museum is Naturalis ook een groot onderzoeksinstituut. Bij LiveScience geven ze een kijkje in de keuken van de onderzoekswereld. Zo zijn er onderzoekers aan het werk en geven ze lezingen. We woonden een korte lezing over het onderzoekswerk van het museum bij. Een enthousiaste mevrouw vertelden ons de verhalen over de onderzoeken en we maakten kennis met het werk van enkele van hen.

 Zo wordt er onderzoek gedaan naar motjes en mosjes en de evolutie van eilanddieren. Na de lezing maakten we nog een rondgang door de onderzoeksruimte en zagen we de opgezette genetisch gemodificeerde stier Herman.

 Vlakbij Naturalis ligt Grand Café De Stal, waar Herman ooit woonde.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s