Een wandeling over Landgoed Rosenburgh bij Voorschoten

Onlangs is de Rijnlandse wandelgids “Wandelen in Rijnland” van Cock Hazeu en Peter Kuiper met wandelingen in de regio Holland Rijnland verschenen. Cock Hazeu is bekend van zijn wandelgids “Wandelen in Delfland“. De Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, die deze nieuwe gids gaat uitgeven, vroeg mij of ik een route bij Voorschoten wilde voorlopen.

Rijnlandse routes 

De route bij Voorschoten, is een rondwandeling van 14 kilometer, die start bij het station en loopt door het gezellige hart van het oude dorp en over graspaden langs de vogelplas Starrevaart en door het recreatiegebied Vlietland. Naast het fraaie plassengebied komt de route ook door het mooie Landgoed Rosenburgh.

Oude dorp Voorschoten

Landgoed Rosenburgh 

We startten de wandeling vroeg en het zou een warme dag worden. De zon scheen boven ons en er stond een heerlijk briesje. Door het volgen van het snelfietspad vanaf station Voorschoten kwamen we al snel bij de ingang van het Landgoed Rosenburgh.

Theehuis Jansland

Theehuis Jansland 

Er stond een krijtbord van het Theehuis Jansland, dat sinds kort weer geopend is. Het theehuis dat is gevestigd in een monumentaal pand  naast de kinderboerderij, is een leerwerkplek voor mensen met een autisme spectrum stoornis en of problemen hebben met verbale communicatie. Je kunt er onder andere terecht voor een koffie/thee met gebak of een lunch. De echte lekkerbekken kunnen er genieten van een High Tea.

Kaart Landgoed Rosenburgh

Van buitenplaats tot begraafplaats  

We wandelden onder de hoge bomen van het landgoed. Ooit stond hier een kasteel en daarna werd er op deze plek een landhuis gebouwd. De buitenplaats was eeuwenlang in bezit van een adellijke familie. Later werd het landgoed verkocht door de Baron Schimmelpenninck van der Oye aan de gemeente Voorschoten. Naast het prachtige wandelgebied is er een begraafplaats en een kinderboerderij op het terrein van het park.

Paden tussen het groen

Visplek bij uitstek 

We namen het pad langs het water. Rondom de vijver kun je op diverse plekken een hengel uitgooien bij één van de visplaatsen. Het was rustig in het park, naast een oude meneer met Nordic Walking Stokken kwamen we geen andere mensen tegen.

Uitzicht op de kinderboerderij

Uitzicht op koeien en schapen 

We wandelden langs de vele houten banken, die het park rijk is. Ik ging op één van de banken bij het water zitten en had een fraai uitzicht op de kinderboerderij. Het park ligt naast een aantal landerijen. We zagen tussen de bomen de koeien en de schapen met lammeren grazen. We kwamen aan de rand van het park, waar we een pad tussen weilanden door namen.

Rand van Landgoed Rosenburg

Wandelroute

Wil je deze fraaie route bij Voorschoten door Landgoed Rosenburgh, over graspaden, langs de vogelplas en door het recreatiegebied Vlietland ook lopen? Kijk hier voor de wandelroute en kijk hier voor de  wandelgids.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s