Stadswandelpark Eindhoven, een fraai wandelgebied met bijzondere monumenten

Eindhoven ken ik van Philips en van PSV. Wat ik niet wist is dat de lichtstad ook prachtige parken heeft. Met het Parkstadpad uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven”, waarmee je door de chique delen en de groene randen van Eindhoven komt, kom je ook door het Stadswandelpark.

Den Elzent

We wandelden door de woonwijk Den Elzent waar het Stadswandelpark aan grenst. Deze wijk is vernoemd naar het landgoed dat hier vroeger lag. We liepen onder de immense bomen en langs het gras waar diverse kunstwerken stonden.

Informatiebord

Het oorspronkelijke ontwerp is van de beroemde tuinarchitect Leonard Springer. Na het overlijden van de eigenaar van het landgoed wordt het groen in vier delen verkocht. Het deel waar het park nu is, werd gekocht door het Eindhovensch Mannenkoor. Er kwam onder andere een muziekkiosk.

In 1921 richtte het gemeentebestuur het groen van het Mannenkoor in en het werd een publiek park. De tuinarchitect Dirk Tersteeg maakte het ontwerp voor het nieuwe park en sloot daarmee aan bij het vroegere ontwerp van Springer.

Kunst in het park

We namen het pad tussen de groene grasvelden door. Op het gras speelden kinderen en een aantal ouderen zat in een kring met 1,5 meter afstand uit elkaar. We kwamen bij een bijzonder kunstwerk, een roepende vrouw boven het water.

Radiomonument

Het is het Radiomonument, gemaakt door de kunstenaar Albert Termote, dat herinnert aan de eerste radiografische verbinding met Nederland en het toenmalig Nederlands-Indië. We fotografeerden het indrukwekkend beeld uit 1936 vanuit verschillende posities.

Roepende vrouw

Observatorium

We wandelden verder het park in en kwamen bij een vijver waar een moeder en twee kleine kinderen de eendjes voerden. We hoorden het geluid van een meerkoet, dat op een keffende hond leek en het gekwaak van de eendjes. Naast de vijver zagen we de Dr. A.F. Philips Observatorium. De ronde witte sterrenwacht uit 1937 is in opdracht  gerealiseerd en vernoemd naar Philips.

Sterrenwacht

Het rijksmonument met een dak van groen uitgeslagen koper is ontworpen door Louis Kalff. Je kunt het observatorium ook bezoeken. Het is elke eerste en derde dinsdag van 20.00 tot 22.00 buiten de zomermaanden open voor publiek.

Stadswandelpark

Wandelroute

Wil je de groene delen van Eindhoven verkennen? Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids voor veel meer fraaie wandelingen door de stad van de gloeilampen.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s