Fleurtrips, een zonnige variant van de Treurtrips van Mark van Wonderen

Fotograaf en journalist Mark van Wonderen is een bewonderaar van ontroerende treurnis en aandoenlijk verval. In zijn boek “Treurtrips” brengt hij Nederland op deze manier in beeld. Naast de aandoenlijk treurige foto’s heeft hij inspirerende fiets-wandel- en scootmobielroutes uitgezet en kun je op stadssafari in Amsterdam West of in Nijmegen Dukenburg. Onderweg kun je in de stemming komen met treurtrips toepasselijke liedjes. Hij heeft zelfs een hele Spotifylijst gemaakt.

Al bladerend in zijn boek kom ik erachter dat ik op veel plekken ben geweest. Ik pak mijn eigen fotocollectie erbij en ik ontdek dat ik de treurplekken veel vrolijker in beeld heb gebracht. Waar Mark graag de treurnis in beeld brengt, streef ik ernaar om de zonnige kant van deze plekken te vangen met mijn foto’s.

Met deze blog geef ik een positieve kijk op de Treurtrips van Mark van Wonderen en breng ik een zonnige hommage aan zijn fantastische treurboek. 

 Vinex-wijk Kattenbroek in Amersfoort 

Misschien niet iets waar je meteen aan denkt als je Amersfoort bezoekt, is een Vinex-wandeling door de Amersfoortse Vinex-wijk Kattenbroek. Met deze wandeling kom je door de Indiaanse architect en stedenbouwkundige Ashok Bhalotra ontworpen wijk Kattenbroek bestaande uit vijf elementen: De Ring, De Laan der Hoven, De Verborgen Zone, Het Masker en De Kreek.

Parijse tolhuizen

Opvallend mooi vind ik de Parijse tolhuizen van de architect Frans van Seyp. De kleurige ronde gebouwen kun je ook bewonderen als miniatuurvariant in Madurodam.  

Vinexwijk Kattenbroek

Vlakbij de tolhuizen vind je een verrassend kunstwerk Tertulia, een schaalsculptuur met ongeveer 900 tegeltjes met portretten van bewoners, architecten, vogels en niet te vergeten twee katten. Als je een klein trapje oploopt kun je in het kunstwerk kijken. Je zit als het ware met je hoofd in de schotel.

Tertulia

Vogelaarswijken Presikhaaf en Rijnwijk in Arnhem 

Te midden van de flats van de Vogelaarswijk Presikhaaf ligt het gelijknamige park. Midden in het park ligt een bijzonder drinklokaal. Het koepelgebouw stond ooit bij het Centraal Station van Arnhem. Bij de uitbreiding van het nieuwe station verdween deze koepel en nam een woningcoöperatie het monumentale pand over van de Nederlandse Spoorwegen. Ze schonk het aan de wijk Presikhaaf. Nu is restaurant T-Huis er gevestigd.

T-Huis park Presikhaaf

Tijdens het wandelen van het Vogelaarspad uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem” strijk ik neer in dit bijzondere drinklokaal. Ik kijk naar boven naar het bijzondere blauwe plafond. Overal hangen kunstwerken, die herinneren uit de tijd dat het gebouw fungeerde als een koepelgebouw voor de Nederlandse Spoorwegen.

Plafond T-Huis

Met deze wandeling kom ik ook door Rijnwijk. Veel van de huizen in Rijnwijk zijn dichtgetimmerd en delen van de huizen zijn gesloopt. Toch vind ik dat er in deze Arnhemse wijk geen grimmige sfeer heerst. De houten panelen zijn versierd met tekeningen. De wijk staat op de nominatie om geheel gesloopt te worden. Op dit moment wonen er nog zo’n 20 huishoudens.

Rijnwijk

 Honigcomplex in Nijmegen 

Op het Honigcomplex werden ooit soep, pasta en mixen gemaakt en nu kun je hier eten bij Meesterproef en drinken bij Oersoep, sporten bij de Beachfabriek, winkelen bij de Dutch Bicycle Centre en muziek maken bij de Oefenruimte.nu. Ik kom maar al te graag op oude fabriekterreinen, waar je kunt wandelen tussen de oude fabrieksloodsen waar nu ateliers, cafés en werkruimtes in zitten.

Honigcomplex

Bijlmer in Amsterdam Zuid-Oost

Gravestein, Gooioord, Florijn en Hoogoord zijn enkele namen van de hoogbouwflats in honinggraadstructuur die vanaf 1966 zijn gebouwd. Nassuth de architect van de Bijlmer. De bedoeling was dat strikte scheiding zou ontstaan tussen wonen, werken en recreëren.

Gravestein

In de jaren negentig heeft een grootscheepse vernieuwingsoperatie plaatsgevonden. De “nieuwe” wijk kenmerkt zich vooral door laagbouw. Het zijn koophuizen afgewisseld met sociale woningbouw. Als ik wandel tussen de ruime flats, die oorspronkelijk bedoeld waren voor Amsterdamse gezinnen ben ik aangenaam verrast door de ruim opgezette groene wijk.

Kunstwerken

 Tuindorp Oostzaan in Amsterdam Noord 

Amsterdam Noord kenmerkt zich door de vele tuindorpen. Eén van de oudste is Tuindorp Oostzaan. Ooit bewonderde ik dit tuindorp op tv, toen Michiel Schaap, de Hokjesman, de leefwereld van de tuindorper in Oostzaan bezocht.

Tuindorp Oostzaan

Met een wandeling door de tuindorpen van Amsterdam Noord zigzag ik door de straten met kleine arbeidershuisjes met tierelantijnen in de tuin en kom ik uiteindelijk uit op het Zonneplein met het imposante Zonnehuis.

Zonneplein

 Luchtsingel en Tuin van de Hofbogen in Rotterdam 

Vlakbij het station Rotterdam Centraal ligt de Luchtsingel, een houten voetgangersbrug van 390 meter dat door crowdfunding tot stand is gekomen. Het is bedoeld om het Hofplein dat ooit het bruisende hart van de stad was uit de vergetelheid te halen. Op de houten plankjes zie je de crowdfunders waaronder Stadsinitiatief Rotterdam.

Luchtsingel 1

Tijdens een bezoek aan Rotterdam betreed de gele houten trap van de Luchtsingel en wandel over de houten voetgangersbrug. Ik kom uit bij het Luchtpark, een herbestemming van de vroegere spoorlijn.

Dakpark

Ooit reed hier de Zuid Hollandse Elektrische Spoorweg Maatschappij (Z.H.E.S.M.). Nu is het park een plek om te relaxen. Er is de ‘Tuin van de Hofbogen’ met fruitbomen en een moestuin. Ik sta op het oude perron en heb een mooi uitzicht over de tuin. Ik struin langs de fruitbomen, waar ik zelfs een kiwiboom zag met ieniemienie kiwi’s.

Tuin van Hofbogen

Parken in Zoetermeer

Als je bij station Zoetermeer komt dan ontkom je er niet aan om over de Nelson Mandelabrug te lopen.  Deze brug in blauw-gele kleuren van architect Johan Bak verbindt de wijk Rokkeveen en de wijk Driemanspolder. De overbrugging is aangelegd vanwege de aanleg van Rokkeveen en de tuinbouwtentoonstelling Floriade van 1992.

Overbrugging tussen Rokkeveen en Driemanspolder

Rondom het station is het gebied stenig, maar als je de moeite neemt om iets verder te wandelen, bevind je je al snel in één van de parken of in het Groene Hart.  Zo heb je het Buytenpark dat is ontstaan uit een oude vuilnisbelt. Het is getransformeerd tot een heuvellandschap dat dient als begrazingsgebied voor Galloways, Exmoorpony’s en Drentse heideschapen. Ik ben erg enthousiast over de vele groene delen in de Zuid-Hollandse plaats.

Exmoor pony's

 Fraaie staaltjes architectuur in Almere 

Almere is nu niet de stad, die bij veel mensen hoog op het verlanglijstje staat om te bezoeken. Ik ben aangenaam verrast over de stad met fraaie staaltjes architectuur. 

La Defense

Net achter het station vind je het bedrijfsverzamelgebouw La Defense. Al ademt het niet de sfeer uit van de Parijse zakenwijk, toch zijn de kantoorpanden met de aluminium platen en schitterende kleuren een ware eyecatcher.

Smaragd

In het centrum van de stad vind je nog zo’n kleurrijk geheel, de Smaragd. Het oranje kleurige gebouw met uitkragende gevels is echt een toevoeging in het stadshart van Almere.

The Wave

Een ander in het oog springend gebouw is The Wave, een wooncomplex met geschubde gevels. Als op een afstandje staat dat zie je het golvende geheel.

Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. LOLA♥CHAMPAGNE schreef:

    Heel knappe foto’s!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s