10 redenen waarom je Delft moet bezoeken

Delft is één van mijn favoriete Hollandse steden. Het heeft zoveel te bieden; een goed bewaard gebleven historische binnenstad met prachtige monumenten en interessante musea, natuurschoon dichtbij het centrum en herinneringen aan bedrijfsnijverheid. In deze blog heb ik een aantal tips op een rij gezet met voor velen bekende plekken, maar ook wat minder bekende plekken die je bij een bezoek aan deze stad beslist niet moet overslaan.

 1. Museum Prinsenhof

Via een klein poortje kom je op de binnenplaats van wat ooit een klooster was. In een gedeelte van dit convent woonde Willem van Oranje van 1572 tot aan zijn dood in 1584. De vleugel waar hij in woonde kreeg de naam de Prinsenhof. Nu is het gelijknamige museum, het Prinsenhof, erin gevestigd.

In het museum zijn de kogelgaten nog te bezichtigen van de plek waar Willem de Zwijger op 10 juli 1584 werd doorgeschoten door Balthasar Gerards.

Het museum vertelt je aan de hand van schilderijen en voorwerpen het leven van Willem van Oranje. Op een interactieve manier volg je de levensloop van de voorvader van onze koninklijke familie.

Delfst blauwe voorwerpen

Naast het bestaan van de Vader des vadersland is Delft ook bekend van Calvé en Delfsblauw. De geschiedenis van deze twee bekende producten is tentoongesteld in één van de zalen van het oude Delftse Sint Agathaklooster.

Calve

“Wil je meer vorstelijke plekken bezichtigen in Delft? Wandel dan een “Vorstelijke wandeling” uit de gelijknamige wandelgids “Vorstelijk wandelen”. Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids.”

 1. Agnetapark

Het Agnetapark was de eerste arbeiderswijk in Nederland. Jacob Cornelis van Marken, die in 1869 de Nederlandse Gist en Spiritusfabriek oprichtte, richtte ook de ‘NV Gemeenschappelijk Eigendom’ op voor het bouwen en verhuren van gezonde woningen. Hij verhuurde de woningen voor drie gulden per week aan de arbeiders van zijn fabriek.

Grote Kantoor

In het park waren ook voorzieningen zoals een kruidenierswinkel, bakkerij, een multifunctioneel gebouw ‘De Gemeenschap’ en een ontspanningsgebouw ‘De Tent’. Hij ging zelf ook in het park wonen, in de villa ‘Rust Roest’. Op de plek waar vroeger de villa stond, staat nu een borstbeeld van Van Marken en zijn vrouw Agneta Wilhelmina Johanna Matthes, waar het park naar is vernoemd.

De Gemeenschap

In het park vind je in de Verkadestraat en de Laan van Altena nog karakteristieke woningen met erkers, dakkapellen en groen met gele deuren en gele kozijnen.

De Verkadestraat, de laan van Altena en de Wallerstraat

In de Frederik Matthesstraat en de Zocherweg heerst een dorpse sfeer. Je loopt er tussen de kleine boerderijtjes waar de tuinen met zorg zijn onderhouden.

Frederik Matthesstraat

“Jan van der Mast is schrijver en toneelschrijver. Hij maakte de roman Agneta, het waargebeurde verhaal over Agneta van Marken-Matthes die na 15 jaar huwelijk het dubbelleven van haar man Jacques van Marken ontdekte. Hij begeleidt ook literaire wandelingen door het park. Kijk hier voor meer informatie.”

Roman Agneta van Jan van der Mast

 1. Botanische tuin TU Delft

In de Technische Universiteitswijk van Delft ligt de meer dan 100 jaar oude botanische tuin. Je vindt er een arboretum met fraaie bomen waaronder de Kolchische esdoorn en de Amerikaanse eik.

Botanische Tuin

Overal in de tuin heb je bankjes waar je van deze hortus kunt genieten. Mensen zonder hoogtevrees kunnen de tuin vanaf een vier meter hoge bezoekersplatform bekijken. Het zweet breekt je even uit als je door de subtropische kas loopt en de botanische tuin kun je echt beleven als je op je bloten voet over het Blotenvoetenpad loopt.

Uitzicht vanaf vier meter hoge bezoekersplatform

 1. Delftse Hout en Arboretum-Heempark

Dichtbij het centrum van Delft ligt recreatiegebied Delftse Hout, een fraai gebied met slingerpaadjes en witte bruggetjes. Je wandelt over smalle paden tussen de knotwilgen en je waant je in een idyllisch stukje natuur vlakbij de stad. Tussen het hoge gras ligt het Theehuis het Rieten Dak verscholen, waar je kunt genieten van een High Tea of een borrel met een borrelhap.

Boerderij Delftse Hout

Vlakbij de Delftse Hout ligt het Arboretum-Heempark. Het is een combinatie van een arboretum en een heemtuin. Het is opgedeeld in verschillende gebieden. Zo heb je de paddenstoelentuin met elfenbankjes en een bosgebied met verschillende soorten bomen. In het naastgelegen natuureducatiecentrum de Papaver wordt lesgegeven aan schoolkinderen.

Heemtuin

“Wil je het natuurgebied rondom Delft bezichtigen? Wandel dan de wandelroute “Delft Buiten” uit de wandelgids “Wandelen in Delfland”. Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids. Ook is de “Trage Tocht Delfgauw” een aanrader. Onderweg kom je verschillende horecagelegenheden tegen om even van het natuurschoon te genieten. Kijk hier voor de wandelroute”

Doorkijkje

 1. De Koninklijke Porceleyne Fles

Eén van de grote toeristische trekpleisters van Delft is ‘De Porceleyne Fles’. Kijk hier niet op van de vele toeristen, want de aardewerkfabriek opgericht in het jaar 1653 is internationaal bekend als Royal Delft en goed voor meer dan 100.000 bezoekers per jaar.

Royal Delft auto

Er wordt Delfts Blauw aardewerk gemaakt en het is daarnaast een museum. Als je het museum niet wilt bezoeken kun je altijd een kijkje nemen in de museumwinkel waar je oneindig veel spullen in Delfts blauw kunt kopen. Het gebouw waarin ‘De Porceleyne Fles’ is gevestigd is een architectonisch hoogstandje op zich.

De Porceleyne Fles

 1. TU bibliotheek en Mekelwegpark

Als je geen student bent zal een bezoek aan een campusterrein niet snel tot de mogelijkheden behoren. Al is een wandeling naar de technische universiteit van Delft zeker een aanrader. Op het TU terrein vind je de bibliotheek en de aula van de TU. De bibliotheek is echt een eyecatcher met daarop een grasdak en een witte kegel. Het is ontworpen door Mecanoo architecten. Zij zijn ook bekend van het ontwerp van het station van Delft.

Bibliotheek

Als je wat verder over het campusterrein loopt, kom je bij het Mekelwegpark, dat ook is aangelegd door de Mecanoo architecten. Het is met veel zorg aangelegd. De grasstroken worden onderbroken door een variëteit aan kunstwerken.

Mekelwegpark

“Wil je het universiteitsterrein van Delft meer ontdekken? Wandel dan de campuswandeling Delft uit de wandelgids “Wandelen naar de campus”. Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids”. Loop deze route vooral doordeweeks, want dan is er het meest te beleven en zijn de universiteitsgebouwen ook open!”

 1. Trompetstraat en De Delftse Dakpoezen

Een fotogenieke straat is de Trompetstraat. Het lijkt er net of je in een schilderij van Johannes Vermeer wandelt. Ooit heette de Trompetstraat de Sint-Ursulasteeg, aan het eind van de straat zie je de Nieuwe Kerk, die destijds Sint Ursulakerk werd genoemd. Het zou Trompetstraat heten, omdat op de hoek van de straat een stadstrompeter gewoond zou hebben.

Trompetstraat

Als je in de Trompetstraat omhoog kijkt dan zie je misschien wel één van de Delftse Dakpoezen. Agnus, Ian en Maggie zijn Maine Coons zitten graag op de nok van het huis. Ze hebben zelfs een eigen Facebookpagina. Ik spotte er één tijdens een wandeling.

 1. Hammenwoning

Tussen de grote universiteitsgebouwen aan de Rotterdamseweg vlakbij de ‘De Porceleyne Fles’ ligt de Hammenwoning.  De oude inrijpoort uit 1608 geeft toegang tot het erf van de voormalige boerderij. Deze boerderij was eigendom van de eigenaar van brouwerij ‘De Ham’ in Delft.

Hammenwoning

 1. Stads-Koffyhuis

Het Stads-Koffyhuis is al 50 jaar een begrip aan de Oude Delft. Zowel binnen als buiten kan je terecht voor ontbijt, één van hun prijswinnende broodjes of gewoon een pannenkoek. Ook is de appeltaart met slagroom niet te versmaden.

Stads koffyhuis fiets

“Met de kaartjes van Museum Prinsenhof kun je een gratis kopje koffie of thee drinken bij het Stads-Koffyhuis”

Cappuccino met appeltaart

 1. Klaeuwshofje en Oostpoort

Aan de rand van het oude centrum ligt de Oostpoort, het is de enig overgebleven stadspoort van de stad. Vlakbij de poort ligt het Klaeuwshofje, dat werd gesticht in 1605 door de eigenaren Dirck en Elizabeth Uyttenhage van de bierbrouwerij ‘de Klaeuw’. In het Klaeuwshofje ben je nooit alleen. Als je de poort van het oude hofje opendoet word je begroet door de lapjespoes. Vergeet niet de deur te sluiten, zodat de hofjeskat ook in het hofje blijft.

“Wil je meer hofjes ontdekken in Delft? Kijk hier voor meer informatie over een wandeling langs Delftse hofjes.”

Heb je ook tips voor een bezoek aan Delft? Schrijf ze hieronder bij de reacties!

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram  

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. klaskedejong schreef:

  Wat leuk. Delft staat nog op mijn lijstje om eens te bezoeken vanwege de UB en station. Maar misschien moet ik een keer een weekend gaan, je geeft zo veel tips. Ik houd van de wat kleinere steden, Delft ga ik vast eens bezoeken

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Klaske, Delft is zeker het bezoeken waard! Je kunt veel mooie plekken in één dag bezoeken. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s