Assen, wandelen in het land van Bartje

Startpunt/eindpunt: station Assen, aantal kilometers: 15, horeca onderweg: Duurzaamheidscentrum Assen

De weervoorspellingen waren niet heel goed toen we zaterdag op pad gingen voor een wandeltocht rond Assen. We liepen de Stadse Tocht Assen, een wandeling op de rand van stad en land. Onze route startte achter het net gerenoveerde station van Assen.

Station Assen

We liepen door een woonwijkje met lage huisjes. Al snel kwamen we bij een parkje rond een grote vijver. We volgden het smalle paadje langs het water. De huizen rondom dit Oosterpark was een mengelmoes van oud en nieuwbouw. We verlieten de bebouwing en kwamen door het Landgoed Valkenstijn.

Oosterpark

Landgoed Valkenstijn

Alhoewel de bomen nog kaal waren lag de buitenplaats er fraai bij. Het landgoed in het oosten van Assen is zo’n veertig jaar in bezit van de gemeente Assen. Het was gebouwd door Zeino Zeino Joachim van Welvelde. In 1842 kreeg het landgoed de naam Valkenstijn. Het kwam toen in bezit van Augustinus van Valkenstijn. De graven van Augustinus en zijn vrouw Louise Aubry d’Arancey liggen nog op het landgoed.

De graven van Augustinus en zijn vrouw Louise Aubry d’Arancey

Ons pad kwam langs de vroegere graven van de vroegere eigenaren van dit buitengoed. De route ging verder over deze buitenplaats in Engelse landschapsstijl en via een laan met aan weerszijden bomen liepen we dit landgoed uit.

Landgoed Valkenstijn

Er was veel volk op de been. De één maakte een ommetje met zijn hond en de andere was bezig met zijn hardlooprondje.

Duiventil

We staken de weg over en liepen weer het groen in. De paden waren bezaaid met droge bladeren en onze wandelschoenen sloften daar doorheen. Heel even liepen we in een woonwijkje met vrijstaande huizen, maar al snel wandelden we weer onder de hoge bomen.

Drentsche Aa en Poepenhemeltje

We kwamen bij de oude spoorlijn. We gingen over dit kaarsrechte betonnen pad. Zo lang we konden kijken liep deze weg. We wandelden een tijd lang over deze baan en we kwamen in het natuurgebied de Drentsche Aa.

Oude spoorlijn

“Wij liepen een klein deel van de oude spoorlijn. De wandelroute “Wandelspoor” van 25 kilometer volgt min of meer de lijn van het voormalige tracé van de spoorlijn tussen Assen en Gieten. Kijk hier voor de routebeschrijving”

We gingen door een klaphek en over een vee rooster. Al snel wisten we waarom. Naast het kaarsrechte pad liepen witte runderen tussen het hoge gras. Ik vond het grappig om te zien dat het landschap zo snel veranderde.

Grote grazers

Onze wandelroute liep niet verder het gebied in maar week af naar rechts. Volgens de routebeschrijving zouden we het fietspad moeten volgen, maar we weken even van de route af om over het vlonderpad te gaan. Onze wandelschoenen gingen over de houten plankjes van de vlonder.

Vlonderpad

Het pad eindigde bij het Poepenhemeltje. Op deze plek lag de oude schans van Bommen Berend.  De bisschop van Münster, Bernhard von Galen alias Bommen Berend bouwde deze schans in 1672 tijdens de belegering van Groningen.

Poepenhemeltje

Een waterig zonnetje brak door en twee wandelaars peuzelden hun broodje op aan de rand van de oude schans.

Oude Schans

We konden niet direct op onze oude route komen en maakten nog een ommetje door het sompige Drentse landschap. Via een bruggetje kwamen we weer op onze oude route.

Bruggetje

Het landschap van de Drentse Aa ging over in een boerenlandschap met omgeploegde akkers en boerderijen. We wandelden over een wal tussen de akkers. In de verte zagen we hoge witte galerijflats.

Wal tussen boerenland

Via een smal paadje kwamen we bij de woonfabrieken. Ik verbaasde me over het feit dat ze deze lelijke flats in dit lieflijke landschap hadden geplaatst.

Gallerijflats

Buurtschap Anreep

Al snel lieten we de woonblokken achter ons en wandelden we over een oud Kerkpad door een omgeving met weidse uitzichten en sprookjesachtige doorkijkjes rond het Anreperdiep en het buurtschap Anreep.

Oud Kerkpad

We moesten een opvallend ommetje maken om op een historische Mandenweg te komen. In deze omgeving lag vroeger heide en de oude wegen werden gebruikt om de schapen van de heide naar de stal te brengen.

Mandenweg

De oude weg kwam uit op een nieuwbouwproject, waar een deel van de route werd geblokkeerd door een bouwhek. We moesten maar heel even omlopen op onze oude route uit te komen.

GGZ Drenthe en Vanboeijen

Al snel kwamen we bij het terrein van Vanboeijen, de organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteuning biedt. We liepen tussen de woongemeenschappen door. Onderweg kwamen we cliënten tegen met hun begeleiders.

Visser

We kozen het Hazepad en het gebied met veel groen ging over in het terrein van de GGZ Drenthe. We wandelden een tijdje over dit uitgestrekte gebied waarna we in het Asserbos terecht kwamen.

Hazepad

Asserbos en het Duurzaamheidscentrum

Het Asserbos, dat dichtbij het centrum van Assen ligt, is al eeuwenoud en één van de oudste bossen van Nederland. We wandelden over de lanen tussen de torenhoge dennen. We weken even van de rechte lanen af om over wat smallere bospaden te lopen.

Asserbos

Op één van de vele bankjes in het bos streken we neer om wat water te drinken. We werden begroet door een vrolijke zwarte labrador, die al wegsnelden om haar zwarte hondenvriendin Julie te begroeten. Even kwamen de twee zwarte viervoeters naar ons bankje, maar hun baasjes riepen al snel de enthousiastelingen.

Kunstwerk bij Duurzaamheidscentrum

Even sjouwden we door het bos voordat we bij het Duurzaamheidscentrum kwamen. Het was een fraai staaltje architectuur, het gebouw van dit centrum. De gemeente Assen en Stichting Het Drentse Landschap werken hier samen aan een activiteitenprogramma. We streken neer bij het restaurant. Dit wordt gerund door Stichting Phusis, een organisatie, die mensen met een licht verstandelijke beperking ondersteunt.

Duurzaamheidscentrum

Bij het Duurzaamheidscentrum ontmoetten we vrienden uit Assen , die de laatste kilometers van de route meewandelden.

“Jeanine van de blog Jajofotografie bezocht even geleden het Duurzaamheidscentrum. Bekijk hier haar blog over dit veelzijdige centrum.”

Na twintig minuten waren onze vrienden met hun dochtertjes er. We beklommen samen de uitkijkpost en hadden een mooi uitzicht op de kinderboerderij en de moestuin.

Uitzicht op de kinderboerderij

De laatste kilometers van de route gingen door het bos en het centrum van de stad. Omdat we nog een hele reis naar huis voor de boeg hadden, besloten we om de snelste route naar het station te nemen en het Drents Museum voor een andere keer te bewaren.

Wandelroute

We wandelden de Stadse Tocht Assen. Wil jij deze wandeling rondom Assen ook eens lopen? Kijk hier voor de routebeschrijving. Ben je opzoek naar meer wandelingen door het Drentse landschap? Kijk hier voor de wandelgids “Dwalen door Drenthe” van Rob Wolfs.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Corry Hoevenaar-Klaasse schreef:

  wat een geweldig mooie route zeg.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Corry, zeker een aanrader. Ik vond het deel bij de Drentsche Aa fantastisch. Groeten Vera

   Like

 2. JaJo-fotografie schreef:

  Hallo Vera! Wat leuk om te lezen dat jij je in “mijn” omgeving hebt vermaakt. Mooi om het eens door andermans ogen een kijkje te nemen in een voor mij zo’n vertrouwde omgeving.

  Groet Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, het was een eer om in deze prachtige omgeving te wandelen! Fijne dag. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

 3. staartje schreef:

  Leuk! Voornemen is om ook eens deze route te wandelen

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Ik zou deze zeker een keer gaan wandelen zo afwisselend. Groeten Vera

   Like

 4. estherverwimp schreef:

  Ziet er mooi uit Vera. Deze wandeling kan op mijn lijstje, voor als ik een keer in de buurt ben ;-).

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Esther, dank je wel! Zeker een aanrader als je in Drenthe bent. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s