Startpunt/eindpunt: station Assen, aantal kilometers: 15, horeca onderweg: Duurzaamheidscentrum Assen
De weervoorspellingen zijn niet heel goed als we zaterdag op pad gaan voor een wandeltocht rond Assen. We lopen de Stadse Tocht Assen, een wandeling op de rand van stad en land. Onze route start achter het station van Assen.
We lopen door een woonwijkje met lage huisjes. Al snel komen we bij een parkje rond een grote vijver. We volgen het smalle paadje langs het water. De huizen rondom dit Oosterpark is een mengelmoes van oud en nieuwbouw. We verlaten de bebouwing en komen door het Landgoed Valkenstijn.
Landgoed Valkenstijn
Alhoewel de bomen nog kaal zijn, ligt de buitenplaats er fraai bij.
Het landgoed in het oosten van Assen is zo’n veertig jaar in bezit van de gemeente Assen. Het is gebouwd door Zeino Joachim van Welvelde. In 1842 kreeg het landgoed de naam Valkenstijn. Het kwam toen in bezit van Augustinus van Valkenstijn. De graven van Augustinus en zijn vrouw Louise Aubry d’Arancey liggen nog op het landgoed.
Ons pad komt langs de vroegere graven van de vroegere eigenaren van dit buitengoed. De route gaat verder over deze buitenplaats in Engelse landschapsstijl en via een laan met aan weerszijden bomen lopen we dit landgoed uit.
Er is veel volk op de been. De één maakt een ommetje met zijn hond en de andere is bezig met zijn hardlooprondje.
We steken de weg over en lopen weer het groen in. De paden zijn bezaaid met droge bladeren waar onze wandelschoenen doorheen sloffen. Heel even lopen we in een woonwijkje met vrijstaande huizen, maar al snel wandelen we weer onder de hoge bomen.
Drentsche Aa en Poepenhemeltje
We komen bij de oude spoorlijn. We gaan over dit kaarsrechte betonnen pad. Zo lang we kunnen kijken loopt deze weg. We wandelen een tijd lang over deze baan en we komen in het natuurgebied de Drentsche Aa.
“Wij lopen een klein deel van de oude spoorlijn. De wandelroute “Wandelspoor” van 25 kilometer volgt min of meer de lijn van het voormalige tracé van de spoorlijn tussen Assen en Gieten. Kijk hier voor de routebeschrijving”
We gaan door een klaphek en over een veerooster. Al snel weten we waarom. Naast het kaarsrechte pad lopen witte runderen tussen het hoge gras. Ik vind het grappig om te zien dat het landschap zo snel verandert.
Onze wandelroute loopt niet verder het gebied in maar wijkt af naar rechts. Volgens de routebeschrijving moeten we het fietspad volgen, maar we wijken er even van af om over het vlonderpad te gaan. Het pad eindigt bij het Poepenhemeltje.
Bij het Poepenhemeltje lag de oude schans van Bommen Berend. De bisschop van Münster, Bernhard von Galen alias Bommen Berend bouwde deze schans in 1672 tijdens de belegering van Groningen.
Een zonnetje breekt door en twee wandelaars peuzelen hun broodje op aan de rand van de oude schans.
We kunnen niet direct op onze oude route komen en maken nog een ommetje door het sompige Drentse landschap. Via een bruggetje komen we weer op onze oude route.
Het landschap van de Drentse Aa gaat over in een boerenlandschap met omgeploegde akkers en boerderijen. We wandelen over een wal tussen de akkers. In de verte zien we hoge witte galerijflats.
Via een smal paadje komen we bij de woonfabrieken. Ik verbaas me over het feit dat ze deze lelijke flats in dit lieflijke landschap hebben geplaatst.
Buurtschap Anreep
Al snel laten we de woonblokken achter ons en wandelen we over een oud Kerkpad door een omgeving met weidse uitzichten en sprookjesachtige doorkijkjes rond het Anreperdiep en het buurtschap Anreep.
We moeten een opvallend ommetje maken om op een historische Mandenweg te komen. In deze omgeving lag vroeger heide en de oude wegen werden gebruikt om de schapen van de heide naar de stal te brengen.
De oude weg komt uit op een nieuwbouwproject, waar een deel van de route wordt geblokkeerd door een bouwhek. We moeten maar heel even omlopen op onze oude route uit te komen.
GGZ Drenthe en Vanboeijen
We komen bij het terrein van Vanboeijen, de organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteuning biedt. We lopen tussen de woongemeenschappen door. Onderweg komen we cliënten tegen met hun begeleiders.
We kiezen het Hazepad en het gebied met veel groen ging over in het terrein van de GGZ Drenthe. We wandelen een tijdje over dit uitgestrekte gebied waarna we in het Asserbos terecht komen.
Asserbos en het Duurzaamheidscentrum
Het Asserbos, dat dichtbij het centrum van Assen ligt, is al eeuwenoud en één van de oudste bossen van Nederland. We wandelen over de lanen tussen de torenhoge dennen. We wijken even van de rechte lanen af om over wat smallere bospaden te lopen.
Op één van de vele bankjes in het bos strijken we neer om wat water te drinken. We worden begroet door een vrolijke zwarte labrador, die al wegsnelt om haar zwarte hondenvriendin Julie te begroeten. Even komen de twee zwarte viervoeters naar ons bankje, maar hun baasjes roepen al snel de enthousiastelingen.
Even sjouwen we door het bos voordat we bij het Duurzaamheidscentrum komen. Het is een fraai staaltje architectuur, het gebouw van dit centrum. De gemeente Assen en Stichting Het Drentse Landschap werken hier samen aan een activiteitenprogramma. We strijken neer bij het restaurant. Dit wordt gerund door Stichting Phusis, een organisatie, die mensen met een licht verstandelijke beperking ondersteunt.
Bij het Duurzaamheidscentrum ontmoeten we vrienden uit Assen , die de laatste kilometers van de route meewandelen.
“Jeanine van de blog Jajofotografie bezocht even geleden het Duurzaamheidscentrum. Bekijk hier haar blog over dit veelzijdige centrum.”
Na twintig minuten zijn onze vrienden met hun dochters er. We beklimmen samen de uitkijkpost en hebben een mooi uitzicht op de kinderboerderij en de moestuin.
De laatste kilometers van de route gaan door het bos en het centrum van de stad. Omdat we nog een hele reis naar huis voor de boeg hebben, besluiten we om de snelste route naar het station te nemen en het Drents Museum voor een andere keer te bewaren.
Wandelroute
We wandelen de Stadse Tocht Assen. Wil jij deze wandeling rondom Assen ook eens lopen? Kijk hier voor de routebeschrijving. Ben je opzoek naar meer wandelingen door het Drentse landschap? Kijk hier voor de wandelgids “Dwalen door Drenthe” van Rob Wolfs.
Volg me ook via
wat een geweldig mooie route zeg.
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Corry, zeker een aanrader. Ik vond het deel bij de Drentsche Aa fantastisch. Groeten Vera
LikeLike
Hallo Vera! Wat leuk om te lezen dat jij je in “mijn” omgeving hebt vermaakt. Mooi om het eens door andermans ogen een kijkje te nemen in een voor mij zo’n vertrouwde omgeving.
Groet Jeanine.
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Jeanine, het was een eer om in deze prachtige omgeving te wandelen! Fijne dag. Groeten Vera
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk! Voornemen is om ook eens deze route te wandelen
LikeGeliked door 1 persoon
Ik zou deze zeker een keer gaan wandelen zo afwisselend. Groeten Vera
LikeLike
Ziet er mooi uit Vera. Deze wandeling kan op mijn lijstje, voor als ik een keer in de buurt ben ;-).
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Esther, dank je wel! Zeker een aanrader als je in Drenthe bent. Groeten Vera
LikeGeliked door 1 persoon