Assen, wandelen in het land van Bartje

Startpunt/eindpunt: station Assen, aantal kilometers: 15, horeca onderweg: Duurzaamheidscentrum Assen

De weervoorspellingen zijn niet heel goed als we zaterdag op pad gaan voor een wandeltocht rond Assen. We lopen de Stadse Tocht Assen, een wandeling op de rand van stad en land. Onze route start achter het station van Assen.

Station Assen

We lopen door een woonwijkje met lage huisjes. Al snel komen we bij een parkje rond een grote vijver. We volgen het smalle paadje langs het water. De huizen rondom dit Oosterpark is een mengelmoes van oud en nieuwbouw. We verlaten de bebouwing en komen door het Landgoed Valkenstijn.

Oosterpark

Landgoed Valkenstijn

Alhoewel de bomen nog kaal zijn, ligt de buitenplaats er fraai bij.

Het landgoed in het oosten van Assen is zo’n veertig jaar in bezit van de gemeente Assen. Het is gebouwd door Zeino Joachim van Welvelde. In 1842 kreeg het landgoed de naam Valkenstijn. Het kwam toen in bezit van Augustinus van Valkenstijn. De graven van Augustinus en zijn vrouw Louise Aubry d’Arancey liggen nog op het landgoed.

De graven van Augustinus en zijn vrouw Louise Aubry d’Arancey

Ons pad komt langs de vroegere graven van de vroegere eigenaren van dit buitengoed. De route gaat verder over deze buitenplaats in Engelse landschapsstijl en via een laan met aan weerszijden bomen lopen we dit landgoed uit.

Landgoed Valkenstijn

Er is veel volk op de been. De één maakt een ommetje met zijn hond en de andere is bezig met zijn hardlooprondje.

Duiventil

We steken de weg over en lopen weer het groen in. De paden zijn bezaaid met droge bladeren waar onze wandelschoenen doorheen sloffen. Heel even lopen we in een woonwijkje met vrijstaande huizen, maar al snel wandelen we weer onder de hoge bomen.

Drentsche Aa en Poepenhemeltje

We komen bij de oude spoorlijn. We gaan over dit kaarsrechte betonnen pad. Zo lang we kunnen kijken loopt deze weg. We wandelen een tijd lang over deze baan en we komen in het natuurgebied de Drentsche Aa.

Oude spoorlijn

“Wij lopen een klein deel van de oude spoorlijn. De wandelroute “Wandelspoor” van 25 kilometer volgt min of meer de lijn van het voormalige tracé van de spoorlijn tussen Assen en Gieten. Kijk hier voor de routebeschrijving”

We gaan door een klaphek en over een veerooster. Al snel weten we waarom. Naast het kaarsrechte pad lopen witte runderen tussen het hoge gras. Ik vind het grappig om te zien dat het landschap zo snel verandert. 

Grote grazers

Onze wandelroute loopt niet verder het gebied in maar wijkt af naar rechts. Volgens de routebeschrijving moeten we het fietspad volgen, maar we wijken er even van af om over het vlonderpad te gaan. Het pad eindigt bij het Poepenhemeltje.

Vlonderpad

Bij het Poepenhemeltje lag de oude schans van Bommen Berend. De bisschop van Münster, Bernhard von Galen alias Bommen Berend bouwde deze schans in 1672 tijdens de belegering van Groningen.

Poepenhemeltje

Een zonnetje breekt door en twee wandelaars peuzelen hun broodje op aan de rand van de oude schans.

Oude Schans

We kunnen niet direct op onze oude route komen en maken nog een ommetje door het sompige Drentse landschap. Via een bruggetje komen we weer op onze oude route.

Bruggetje

Het landschap van de Drentse Aa gaat over in een boerenlandschap met omgeploegde akkers en boerderijen. We wandelen over een wal tussen de akkers. In de verte zien we hoge witte galerijflats.

Wal tussen boerenland

Via een smal paadje komen we bij de woonfabrieken. Ik verbaas me over het feit dat ze deze lelijke flats in dit lieflijke landschap hebben geplaatst.

Gallerijflats

Buurtschap Anreep

Al snel laten we de woonblokken achter ons en wandelen we over een oud Kerkpad door een omgeving met weidse uitzichten en sprookjesachtige doorkijkjes rond het Anreperdiep en het buurtschap Anreep.

Oud Kerkpad

We moeten een opvallend ommetje maken om op een historische Mandenweg te komen. In deze omgeving lag vroeger heide en de oude wegen werden gebruikt om de schapen van de heide naar de stal te brengen.

Mandenweg

De oude weg komt uit op een nieuwbouwproject, waar een deel van de route wordt geblokkeerd door een bouwhek. We moeten maar heel even omlopen op onze oude route uit te komen.

GGZ Drenthe en Vanboeijen

We komen bij het terrein van Vanboeijen, de organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteuning biedt. We lopen tussen de woongemeenschappen door. Onderweg komen we cliënten tegen met hun begeleiders.

Visser

We kiezen het Hazepad en het gebied met veel groen ging over in het terrein van de GGZ Drenthe. We wandelen een tijdje over dit uitgestrekte gebied waarna we in het Asserbos terecht komen.

Hazepad

Asserbos en het Duurzaamheidscentrum

Het Asserbos, dat dichtbij het centrum van Assen ligt, is al eeuwenoud en één van de oudste bossen van Nederland. We wandelen over de lanen tussen de torenhoge dennen. We wijken even van de rechte lanen af om over wat smallere bospaden te lopen.

Asserbos

Op één van de vele bankjes in het bos strijken we neer om wat water te drinken. We worden begroet door een vrolijke zwarte labrador, die al wegsnelt om haar zwarte hondenvriendin Julie te begroeten. Even komen de twee zwarte viervoeters naar ons bankje, maar hun baasjes roepen al snel de enthousiastelingen.

Kunstwerk bij Duurzaamheidscentrum

Even sjouwen we door het bos voordat we bij het Duurzaamheidscentrum komen. Het is een fraai staaltje architectuur, het gebouw van dit centrum. De gemeente Assen en Stichting Het Drentse Landschap werken hier samen aan een activiteitenprogramma. We strijken neer bij het restaurant. Dit wordt gerund door Stichting Phusis, een organisatie, die mensen met een licht verstandelijke beperking ondersteunt.

Duurzaamheidscentrum

Bij het Duurzaamheidscentrum ontmoeten we vrienden uit Assen , die de laatste kilometers van de route meewandelen.

“Jeanine van de blog Jajofotografie bezocht even geleden het Duurzaamheidscentrum. Bekijk hier haar blog over dit veelzijdige centrum.”

Na twintig minuten zijn onze vrienden met hun dochters er. We beklimmen samen de uitkijkpost en hebben een mooi uitzicht op de kinderboerderij en de moestuin.

Uitzicht op de kinderboerderij

De laatste kilometers van de route gaan door het bos en het centrum van de stad. Omdat we nog een hele reis naar huis voor de boeg hebben, besluiten we om de snelste route naar het station te nemen en het Drents Museum voor een andere keer te bewaren.

Wandelroute

We wandelen de Stadse Tocht Assen. Wil jij deze wandeling rondom Assen ook eens lopen? Kijk hier voor de routebeschrijving. Ben je opzoek naar meer wandelingen door het Drentse landschap? Kijk hier voor de wandelgids “Dwalen door Drenthe” van Rob Wolfs.

Volg me ook via 

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Corry Hoevenaar-Klaasse schreef:

  wat een geweldig mooie route zeg.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Corry, zeker een aanrader. Ik vond het deel bij de Drentsche Aa fantastisch. Groeten Vera

   Like

 2. JaJo-fotografie schreef:

  Hallo Vera! Wat leuk om te lezen dat jij je in “mijn” omgeving hebt vermaakt. Mooi om het eens door andermans ogen een kijkje te nemen in een voor mij zo’n vertrouwde omgeving.

  Groet Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, het was een eer om in deze prachtige omgeving te wandelen! Fijne dag. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

 3. staartje schreef:

  Leuk! Voornemen is om ook eens deze route te wandelen

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Ik zou deze zeker een keer gaan wandelen zo afwisselend. Groeten Vera

   Like

 4. estherverwimp schreef:

  Ziet er mooi uit Vera. Deze wandeling kan op mijn lijstje, voor als ik een keer in de buurt ben ;-).

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Esther, dank je wel! Zeker een aanrader als je in Drenthe bent. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s