Amsterdam, cultuur snuiven en culinair genieten in de Spaarndammerbuurt

Startpunt/eindpunt: Spaarndammerstraat, aantal kilometers: 10, horeca onderweg: diverse mogelijkheden in Spaarndammerstraat en bij Museum het Schip

Afgelopen juli vond de Avondvierdaagse Westerpark plaats. Eén van de routes van de vierdaagse liepen wij dit weekend. Het was een afwisselende route door de architectonische Spaarndammerbuurt, de nieuwe wijk Houthavens en over het groene Westergasfabriekterrein. In de tien kilometer die we liepen ontdekten we vele nieuwe plekken.

Kleuren in de Zaanhof

Haarlemmerdijk

Vanaf het centraal station van Amsterdam wandelden naar het beginpunt van de wandeling bij de Spaarndammerbuurt. De vele winkeltjes en eettentjes aan de Haarlemmerdijk waren open. Het trok vele dagjesmensen en toeristen aan. Het was rond twaalf uur en de wietlucht uit de coffeeshops kwam ons tegemoet. Aan het begin van de straat was het nog druk met toeristen met rolkoffers en moesten we meer slenteren dan wandelen.

Kerstbloemen en planten

Het tweede deel van de straat was een stuk rustiger. We keken even binnen bij de vintage winkel Chique de Friemel. Bij Turks Reisbureau Kiziltepe lagen twee harige poezenbeesten te spinnen op de verwarming. Ze waren wel wat mensen gewend. Als ik even op het raam tikte vertrokken ze geen spier. Aan het eind van de Haarlemmerdijk brachten we nog een bezoekje aan Schaakwinkel en Gowinkel het Paard waar ze altijd een grote keuze hebben in bordspellen.

Spaarndammerbuurt

Het was één van de koudere dagen van het jaar. Ik had mijn handschoenen aan, maar ik had toch nog koude vingers. Onze wandeling startten we bij de Spaarndammerstraat. We wandelden onder de spoorbrug met de letters “Spaarndammerbuurt” ontworpen door Janno Hahn. Hij heeft zich laten inspireren door de Amsterdamse Schoolstijl. De beeldhouwwerken op de brug waren van de hand van Hildo Krop.

Spaarndammerbuurt

We liepen even richting de Houtmankade. We wandelden midden in de wind, die door de kou nog kouder aanvoelde. Bij een school wandelden we weer van de kade af en liepen we ook even beschut. Bij Van Noordtgracht liepen we over een vlonder. Ooit was hier de Wester Suikerraffinaderij. Op deze plek meert tegenwoordig Sinterklaas aan als hij de Spaarndammerbuurt bezoekt.

Van Noordtgracht

Ondanks dat het een zaterdag was, was het relatief rustig in de Spaarndammerstraat. Bij nummer 58 keken we even binnen bij Mozaïekwinkel Lagarto. De hele winkel stond vol met kleurrijke mozaïekmaterialen. Ook kon je er vele Doe het zelf pakketten krijgen. De aardige mevrouw van de winkel gaf me een foldertje mee.

Mozaïekwinkel

Badhuis

We verlieten de gezellige Spaarndammerstraat en kwamen langs een fraaie mozaïek met onder andere een afbeelding van het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer.

Mozaïek

Bij de Zaanstraat kwamen we langs een oud badhuis. Vroeger hadden de huizen nog geen douche en gebruikten buurtgenoten een badhuis. Bij deze locatie was ook een kinderbadhuis, waar kinderen vroeger een paar keer per week na school in bad gingen. Het oude badhuis uit 1916 is nu omgevormd tot appartementencomplex.

Kinder badhuis

Amsterdamse Schoolstijl

We liepen door de straten met huizen in dezelfde bouwstijl. Sinds de 20e eeuw is de Woningwet aangenomen en werden vele krotten vervangen door sociale woningbouw. In de Spaarndammerbuurt zie je veel woningen in een vormenrijke en creatieve bouwstijl. De Amsterdamse Schoolstijl herken je aan de decoratieve elementen en uitbundig metselwerk. Zelfs de letters van de huisnummers hebben deze decoratieve stijl.

Amsterdamse Schoolstijl

Museum het Schip

Bij de Oostzaanstraat kwamen we bij Museum het Schip. Het museum is gevestigd in het schoolvoorbeeld van de Amsterdamse School. De architect Michel de Klerk ontwierp het gebouw.

Ingang Museum het Schip

Al eerder waren we bij het Schip geweest en bezochten we met een rondleiding dit expressionistische gebouw, de museumwoning, het oude Postkantoor en een krottenwoning. Inmiddels is het museum uitgebreid en kun je de geschiedenis van de architecten van de Amsterdamse School en hun creaties bewonderen.

Kerstboom Museum het Schip

In de gang van het museum stond een kerstboom met een piek in de vorm van het dak van het Schip. Er was inmiddels een bus aangekomen uit het Drentse Zuidlaren. Ze volgden een cursus bij de Volksuniversiteit en brachten een bezoekje aan dit fraaie museum.

Bij de vriendelijke mevrouw bij de balie lieten we onze Museumjaarkaarten zien en kregen we een kaartje. We liepen via de sierlijke trappen naar de eerste verdieping waar een permanente tentoonstelling was.

We liepen door een nagebootste krottenwijk waarna de geschiedenis van de Woningwet werd vertoond. We zagen de tekeningen van de verschillende schepsels van de architecten van de Amsterdamse School. Zo konden we de tekeningen van de Dageraad en het Schip zien.

Er was een kamer gewijd aan Michel de Klerk, de ontwerper van het Schip zelf. We wandelden langs stoelen, tafels, lampen en een klok in de sierlijke stijl. Er was zelfs een slaapkamer aangekleed in de Amsterdamse Schoolstijl.

Museum het Schip de architecten

Ik was onder de indruk van dit kleine, maar uitgebreide museum. Alle zalen waren met veel zorg aangekleed en fraai belicht.

Servies

Op de tweede verdieping was een expositie over Gaudi en de Amsterdamse School. De Catalaanse architect ontwierp voor Barcelona en omstreken vele sierlijke gebouwen. Vele malen bezocht ik de Catalaanse hoofdstad en zag ik Casa Batlló, La Pedrera en de Maquette Sagrada FamiliaSagrada Família en ik flaneerde door het met mozaïeken bedolven Park Güell.

In de fraai vormgegeven zalen bewonderden we tekeningen en maquettes van zijn beroemde creaties, de deurpanelen uit Casa Batlló en de vloertegels uit Casa Mila.

Vol indrukken van dit mooie museum liepen we weer het koude weer in. We kwamen langs het deel van het gebouw waar het Schip zijn naam aan dankt.

Inspiratie Gaudi

Zaanhof

Tegenover het museum lag het ook het bijzonder mooie Zaanhof. We wandelden langs de gebouwen met het opvallende gele schilderwerk. We verbaasden ons dat dit fraaie stukje stad zo rustig is en niet bekend is bij de toeristen. Architect Herman Walenkamp ontwierp het hof met topgeveltjes, oranje puntdaken en middeleeuwse poorten. De huizen aan de Meeuwenlaan in Amsterdam Noord zijn ook van zijn hand.

Gele kozijnen en topgeveltjes van het Zaanhof

Zaandammerplein

We wandelden onder de poort door van het Zaanhof en liepen weer onder een andere poort door richting het Zaandammerplein. De woonblokken ontwierp de architect Karel de Bazel.

Zaandammerplein.jpg

Ook schepte hij de opvallende Willem Barentszschool dat ook aan het plein ligt. Je kon een kanon afschieten toen we over het grote plein liepen. De speeltoestellen werden met rust gelaten en de speelveldjes waren onbespeeld. We zagen alleen een vrouw met zware boodschappentassen.

We struinden door de karakteristieke straten in Amsterdamse Schoolstijl waarna we de nieuwe wijk Houthavens bezochten.

Kerstverlichting

Restaurant Freud

Inmiddels was de kerstverlichting goed te zien toen we terugkeerden in de Spaarndammerbuurt. Aan de Spaarndammerstraat 424 lag ons restaurant Freud. We waren de eerste gasten in het restaurant en we kregen een tafeltje bij het raam. Freud is officieel leer-werk bedrijf en biedt arbeidsmatige dagbesteding.

Sfeervolle inrichting Freud

Het etablissement was fraai ingericht met houten tafels en stoelen. Achterin waren de muren roze geverfd dat een mooi geheel vormde met de grijze muren. Op de tafeltjes stonden kleine vaasjes met roze anjers.

Restaurant Freud

Een lieve dame bood ons de menukaart aan en maakte reclame voor kerstkaarten die ze verkochten. We kozen uit het twee gangen menu een voorgerecht van kleine hapjes en een hoofdgerecht van vlees met grote frieten. We kregen brood met humus van het huis. Dat deed ons heerlijk smaken na een wandeling in de kou. In een mum van tijd stond ons voorgerecht op tafel. We smulden van een creatie van drie gerechten. De coquille, groene beignets en bulgur smaakten heerlijk. Het ging allemaal schoon op.

Kleine voorgerechtjes

Inmiddels liep het restaurant al behoorlijk vol. Mannen en vrouwen in gala kostuum schoven aan de lange tafels voordat ze naar de bruiloft om de hoek gingen.

Steak tartare

Al snel stond het hoofdgerecht op tafel. Een bord met biefstuk en een bord met steak tartare stonden voor ons. Daarnaast kregen we nog elk een schaaltje met frieten en salade. We namen ook nog een nagerecht en de oche bread and butter pudding met ijs ging er als koek in. We rekenden af en doneerden nog voor de daklozen en kregen een leuke waardebon voor een volgend bezoek.

Wandelroute

Vanwege de vele bezienswaardigheden beschreef ik het eerste gedeelte van de wandeling. Onze volgende kilometers gingen door de gloednieuwe en uitgestrekte woonwijk de Houthavens en door de natuur rondom het Westergasfabriekterrein. Wil je deze afwisselende route ook wandelen? Kijk hier voor het parcours van de wandeling Houthavens.

Kaart wandeling _bron Rutger Burgers

Trage Tocht Amsterdam Houthavens 

Sinds kort heeft Rutger Burgers de Trage Tocht Amsterdam Houthavens uitgebracht. Een 13 kilometer lange architectuurwandeling door het Westerpark, Spaarndammerbuurt en de Houthavens. Kijk hier voor de wandelroute.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Corry de Vries schreef:

  Wat een leuk verhaal, ik heb ervan genoten, ben geboren in de Spaarndammerbuurt, woon al heel lang in Nijmegen, maar kom nog geregeld in mijn oude buurtje, onlangs ook genoten van Museum Het Schip…. dank voor dit leuke vlot opgeschreven verhaal, kon als het ware meelopen met je.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Corry, dank je wel voor je bericht! Het is een prachtige buurt om in te lopen en kan me voorstellen dat je er regelmatig terugkomt. Al is Nijmegen ook fraai om te wonen. Groeten Vera

   Like

 2. Rutger Burgers schreef:

  Je hebt de wandeling treffend beschreven Vera, leuk. De link naar de beschrijving klopt op zich wel, maar die is nu niet een-op-een te volgen, omdat de volkstuinen ’s winters gesloten zijn. Ook had ik de route door het Magdalenaplantsoen geleid en dat is nu opgebroken. Wie mij een mailtje stuurt ontvangt van mij de gpx. Groet, Rutger Burgers
  info@routewerk.nl

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s