Brussel, wandelen door de kleurrijke wijk Sint-Gillis

Startpunt: Hallepoort, eindpunt: Park ten Bosch, aantal kilometers: 7, horeca onderweg: diverse mogelijkheden waaronder Brasserie Verschueren

Brussel is bekend van Manneke Pis en de Grote Markt, maar de Europese hoofdstad heeft veel meer dan dat te bieden. Met de trein vertrokken we voor een driedaagse trip naar Brussel. We overnachtten midden in het centrum vlakbij de Koninklijke Muntschouwburg. Drie dagen lang gingen we op pad met de 100% Brussel gids. Op onze laatste dag bezochten we de kleurrijke wijk Sint-Gillis. In de wijk met heel veel nationaliteiten heerst nog een dorpse sfeer.

Art Nouveauhuizen

Hallepoort

De wandeling startte bij de Hallepoort. Het imposante gebouw, dat vroeger onderdeel was van een stadsmuur rond Brussel heeft vele functies gehad. Zo was het een graanzolder en een gevangenis. Nu is het een museum. Ik probeerde het witte gebouw met torentjes op de kiek te zetten, maar dat lukte maar moeilijk, zodat een detail van de oude poort beter lukte.

Hallepoort.jpg

Zoals op veel plekken in de stad, zagen we hier ook zwervers. Een aantal van hen trok het eerste biertje al weer open als ontbijt. We wandelden de Vanderschrickstraat in, een lange straat met winkeltjes, café en veel huizen in Art-nouveaustijl.

Sint-Gillis Voorplein

Bij het levendige Sint-Gillis Voorplein streken we neer op één van de metalen terrasstoeltjes van Brasserie Verschueren.  Het was tien uur in de morgen en voor ons  bouwde een aantal mannen de marktkramen op van de dagelijkse markt. We zaten in de schaduw van de Sint-Gilliskerk. Veel terrasstoelen waren bezet. Zo nipte een man met koptelefoon aan zijn citroenthee en nuttigde een jongeman zijn broodje met een kopje koffie.

Terras bij Brasserie Verschueren

Een oudere man met lang schort nam onze bestelling op en in een mum van tijd stonden onze koffie en cappuccino in een gezellige bruine kop met schotel voor ons.

“Brasserie Verschueren is in 1880 opgericht door Louis Verschueren en één van de oudste cafés van Brussel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een geheim café van het verzet”

We vervolgden onze route en liepen verder over het plein. Een oudere man liet zijn hondje uit een oudere vrouw trok haar boodschappenkarretje achter zich aan richting de markt.

Pierre Pauluspark

Achter een wooncomplex zat het Pierre Pauluspark verscholen. Vroeger behoorde deze tuin tot het Pelgrimshuis. Nu is het een rustplek voor omwonenden. We liepen over de slingerpaden. Op een bankje zat een vader. Naast hem stond een kinderwagen.

Pierre Pauluspark

We wandelden het kleine park uit en kwamen bij het Louis Moricharplein dat omringd was door art-nouveauhuizen. We zetten een aantal gevels met sierlijke balkons op de foto. Boven de huizen zagen we de toren van het indrukwekkende stadhuis van Sint-Gillis.

Art Nouveau

De buurt rondom het stadhuis ademde een ongedwongen sfeer uit. We wandelden langs terrassen waar de menig een ontbijtje nuttigde. De deuren van café Moeder Lambic waren nog gesloten. Het was nog te vroeg voor een ambachtelijk gebrouwen biertje, waar dit café er honderden van schenkt.

Terras bij Moeder Lambic

We flaneerden verder en zagen stuk voor stuk pareltjes van huizen. Aan de rand van Park van Vorst stond een aantal fraaie exemplaren zoals het Nelissenhuis met een groot rond raam.

Nelissenhuis

We liepen even in het Park van Vorst. Een man las een boek op een bankje en een vrouw met een labrador rustte even uit op het bankje ernaast. De labrador rolde in het gras. Het park was vrij uitgestrekt.

Park van Vorst

We wandelden het plantsoen weer uit en liepen verder langs de sierlijke huizen. Midden in de wijk stond een kolossaal stenen gebouwen. Het stervormige gebouw was de gevangenis van Sint-Gillis dat nog steeds dienst doet als arresthuis. Het is één van de oudere gevangenissen van België. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zaten hier veel verzetsstrijders zoals Louis Bril en Gabrielle Petit.

Gevangenis Sint-Gillis

Park ten Bosch

Onze wandeling eindigde in het sierlijke Park ten Bosch. Het is echt een verborgen pareltje in de stad. We liepen over de slingerparken in het goed onderhouden park. Overal kon je plaats nemen op één van de houten bankjes waar je van de vele zeldzame bomen kon genieten.

Slingerpaden in Park ten Bosch

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Ha Vera, volgens mij heb ik hier ook wel eens gewandeld. We kwamen toen nog langs een art nouveauhuis dat te bezoeken was. Dat was erg mooi vanbinnen.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, dat zou best kunnen. Je hebt prachtige exemplaren van art nouveau huizen. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s