Den Haag, de stad aan zee

2018 is het precies 200 jaar geleden dat reder Jacob Pronk in Scheveningen een badhuis oprichtte. Dit jaar vindt dan ook het “Feest aan Zee” plaats in het kader van 200 jaar Scheveningen. Op het strand en in de stad worden vele evenementen georganiseerd en veel musea besteden met tentoonstellingen aandacht aan het jubileum.

Scheveningen

Op een zomerse zondagmiddag bezocht ik een aantal van deze festiviteiten.

Zandsculpturen aan het Lange Voorhout

Jaarlijks kun je aan het Lange Voorhout, de lange laan met bomen, kunstwerken bewonderen. Dit maal kon je langs een scala van zandsculpturen wandelen.

Nieuwe dimensies van schoonheid van JOOheng Tan

“Een keer in de drie jaar vindt het wereldkampioenschap zandsculpturen maken plaats. Den Haag was voor het eerste keer gastland. De winnende zandcreaties zijn nu te bezichtigen op het Lange Voorhout”

Ik wandelde onder de hoge bomen langs de zandkunstwerken. Het was een komen en gaan van fotograferende toeristen. De één maakte een selfie en de andere wilde alleen het kunstwerk op de kiek. Een meisje speelde het muziekstuk Gymnopédie van de componist Erik Satie op haar harp. De schaduw van de bladeren zag je op de zandbouwsels.

Liefde voor altijd van Benjamin Probanza

Een aantal van de sculpturen was nog intact een aantal anderen begon de eerste scheurtjes te vertonen.

Ondenkbaar

Het mooiste kunstwerk vond ik “Ondenkbaar” van de Ier Fergus Mulvany. Het was surrealistisch en dat trok me erg aan. In 2013 en 2014 won hij het Europees Kampioenschap met zijn werken.

Op weg naar Scheveningen

De minst mooie vond ik gek genoeg de winnaar “De weg vanaf Scheveningen” van Baldrick Buckle. Ik vond het te kolossaal en te weinig verfijnd.

Thorbecke monument

Ik wandelde richting de Hofvijver en kwam langs het standbeeld van Johan Rudolph Thorbecke, die de grondwet ontwierp. Het beeld uit 2017 is gemaakt door de kunstenaar Thom Puckey en is opgetrokken uit een  opvallende materiaalcombinatie van marmer en roestvrij staal.

Thorbecke monument

Groeten uit Scheveningen

Het gebouw van het Haags Historisch Museum stond in de steigers. Over de steiger hing een groot reclamebord van de zomerse familietentoonstelling “Groeten uit Scheveningen”. Ook deze expositie is in het kader van “Feest aan Zee”. Aan de dame aan de museumbalie gaf ik mijn Museumkaart. Ik borg mijn tas op in één van de kluisjes in de kelder en begaf me naar de eerste verdieping van het museum.

Groeten uit Scheveningen

Hetzelfde reclamedoek, dat op de steiger hing, hing ook hier aan het begin van de tentoonstellingsruimtes. De woorden “Groeten uit Scheveningen” waren verdeeld over de verschillende zalen.

“Groeten”

Na de Eerste Wereldoorlog bleven veel rijke gasten weg in Scheveningen. Om nieuwe badgasten te trekken lokte de Exploitatie Maatschappij Scheveningen, waar veel hotels bij waren aangesloten, de mensen met reclame-uitingen zoals “Scheveningen, waar elke saaie huismus een gebronsde beachboy of beachbabe wordt!”

Oude kaarten van Scheveningen

In deze zaal “Groeten” werden de activiteiten van vroeger en nu en oude reclamefiches en ansichtkaarten getoond. Zo kon je vroeger ezeltje rijden op het strand of lieten badgasten zich in de zee rijden met een koets. Het ezeltje rijden is tegenwoordig ingeruild voor surfen of voor beachvolley.

Windsurfen

 “Uit”

’s Avonds was ook voldoende te beleven in Scheveningen. Er was theater, dans en je kon er uitgebreid dineren. Zo waren er concerten in het Kurhaus, cabaret in het theater Seinpost en bals in het Circustheater.

Boulevard Scheveningen

Een veel geziene cabaretier was Paul van Vliet. Hij trad van 1970 tot 2004 op met zijn voorstelling “Een avond aan zee”. In deze zaal “Uit” werden foto’s en attributen getoond van het vertier in de badplaats.

“Scheveningen”

In 1818 opende Jacob Pronk het eerste badhuis in Scheveningen, waar men kon badderen in badkuipen. Ook reed men gasten met badkoetsen naar de zee. Voor de Tweede Wereldoorlog was de badplaats een kuuroord, waar gasten kwamen kuren en wandelen in de gezonde zeelucht.

Badmode

In de zaal met “Scheveningen” toonde men de geschiedenis van Scheveningen door oude foto’s, schilderijen en attributen zoals een rieten strandstoel en badmode.

Strandhotels

Er waren hotels zoals het Kurhaus, het Oranje Hotel en Grand Hotel om de rijke en adellijke badgasten onder te brengen. Ook was er de tram die de gasten naar deze populaire badplaats bracht.

Schaalmodel van de tram naar Scheveningen

Meer informatie

Wil je meer weten over de tentoonstelling “Groeten uit Scheveningen”? Kijk hier voor meer informatie. Het Haags Historisch Museum heeft naast deze  tijdelijke tentoonstellingen ook een interessante vaste expositie.

Haags Historisch Museum

Wil je de zandsculpturen nog zien? Wees er dan snel bij! Ze zijn nog te bezichtigen tot 19 augustus. Kijk hier voor meer informatie over de festiviteiten van “Feest aan Zee”.

Wil je wandelen in de zeelucht?

Wil je Scheveningen zelf ervaren en een wandeling maken in de zeelucht? Dan heb ik hier een aantal wandelingen voor je op een rij gezet:

  • Pannenkoekroute Scheveningen, een negen kilometer lange wandeling van Den Haag Centraal naar Scheveningen waar je op het eind een heerlijke pannenkoek kunt eten bij Het Pannenkoekenhuisje. Kijk hier voor de wandelroute.
  • “Scheveningen van Mondriaan tot lekkerbek” uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag”, een twaalf kilometer lange rondwandeling die start en eindigt bij het Gemeentemuseum en die je leidt langs de mooiste plekken in en rond Scheveningen. Kijk hier voor deze wandelgids.

Woeste zee

  • “Scheveningen: wandelen langs de resten van verdediging, bezetting en verzet” uit de wandelgids “Wandelen langs de Atlantikwall in Zuid-Holland”, een zeven kilometer die je voert langs het erfgoed van de Atlantikwall. Kijk hier voor meer informatie over deze gids.
  • De Haagse route van de VVV “Door bos en duin naar zee”, een veertien kilometer lange lijnwandeling door het historische centrum van Den Haag, door het Haagse groen zoals Clingendael en de duinen van Meijendel. Deze wandeling eindigt bij de zee van Scheveningen. Kijk hier voor de wandelroute en hier voor mijn blog.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Villasappho schreef:

    Geweldige stad kan me er altijd vermaken. Bezocht tijdje geleden het Muzee dat was ook al zo leuk.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s