Den Haag, door bos en duin naar zee

Startpunt: Den Haag Centraal, eindpunt: Scheveningen, aantal kilometers: 14, horeca onderweg: Theeschenkerij IJgenweis Clingendael en Pannenkoeken Boerderij Meyendel  

Den Haag Marketing lanceerde onlangs de Haagse routes, gratis wandelroutes in en om Den Haag. Ze hebben nu zes wandelroutes samengesteld. Elke maand verschijnt een nieuwe route op de site van This is The Hague.

Vanaf de binnenstad door bos en duin naar zee

Nieuwe routes in de buurt vind ik altijd leuk om uit te proberen en we gingen dit weekend op pad met de nieuwe route. We liepen de route ”Vanaf de binnenstad door bos en duin naar zee”. We hadden zelf de route in de GPS gezet, omdat je normaliter de wandeling met je telefoon kan lopen. We startten de wandeling niet vanaf het Centraal station van Den Haag, maar vertrokken vanuit huis.

Landgoed Marlot

We wandelden eerst een stuk door de Haagse villawijk Marlot met huizen in de Nieuwe Haagse Schoolstijl. De architect Co Brandes ontwierp de homogene huizen met opvallende oranje daken. In het weiland naast het park liepen twee vogels op hoge poten door het natte hoge gras. De ooievaars waren niet bang voor de grote koeien die ook op het stukje gras graasden.

Villawijk Marlot
Villawijk Marlot

We liepen langs het water waar een eend op zijn kop in stond. Een paar zwanen en hun jongen kwamen aanzwemmen. Sierlijk gingen ze achter elkaar door het water. We wandelden verder door het landgoed Marlot. We liepen over de kleine bruggetjes door het buitengoed en wandelden het park uit bij het Louwman museum. Bij het museum pikten we de Haagse route op.

Louwman Museum

Een paar jaar geleden bezochten we dit automuseum van autoverzamelaar Louwman al eens. Het was topdrukte bij het museum. Op het plein voor het automuseum stonden allerlei oldtimers uitgestald. Het trok jong en oud. Bij de ingang van de auto expositie stond nog een file van klassiekers.

We staken de weg over en kwamen langs de Amerikaanse ambassade in aanbouw. We moesten een klein stukje op de weg lopen. Bij de Mezenlaan, een rij met kleine vogelhuisjes, gingen we van de weg af, een voetpad op.

Mezenlaan
Mezenlaan

Landgoed Clingendael

Al snel wandelden we het Landgoed Clingendael binnen. Het park lag er fraai bij met de grote monumentale bomen en de slingerpaden. In het voorjaar en het najaar is de Japanse Tuin van het landgoed een zestal weken open. Nu was de tuin gesloten. We vervolgden onze wandeling en liepen in een bos met hoge beuken. Ik voelde me klein tussen de kolossen van bomen. We passeerden een bunker.

Meijendel

We liepen het Landgoed weer uit en wandelden langs sportvelden waar werd gehockeyd. We gingen verder over een drukke weg waar we al snel bij het klaphek en een bord van het duingebied Meijendel kwamen. We struinden over schelpenpaadjes tussen de kleine duineiken. De prikkelende struiken van de duindoorn kleurden oranje door de besjes.

Duindoorn
Duindoorn

Bij een open veld zagen we de kruizen van een herdenkingsmonument. Bij deze Waalsdorpervlakte werden 250 mensen geëxecuteerd. Het is op korte afstand van de Oranjehotel-gevangenis. Deze plek werd door de Duitsers gebruikt om de gevangenen om het leven te brengen. Op 4 mei wordt hier de dodenherdenking gehouden.

Donkere wolken hingen boven ons en hier en daar voelde ik een regendruppel. De kleine duineiken maakten plaats voor hoge beukenbomen. We wandelden verder over een klinkerpad en ineens begon het immens te regen. We gebruikten het bladerdek van een beuk als een grote paraplu. Even bleven we schuilen tot de regen over was.

Duineiken
Duineiken

We naderden de Pannenkoeken Boerderij Meyendel. Inmiddels was het opgehouden met regenen. We keken even binnen bij het bezoekerscentrum van Dunea, De Tapuit. Hier was veel informatie te vinden over het duingebied tussen Den Haag en Wassenaar. Een aantal opgezette duinbewoners zoals reeën, vossen en meeuwen kon je bekijken in de vitrines.

Een tijd lang liepen we op een schelpenpaadje langs een fietspad. Dit pad ging pittig omhoog. Fietsers gingen ons voorbij of fietsten ons tegemoet. We wandelden naar een uitkijkpunt waar we een weids uitzicht hadden. We zagen de skyline van Den Haag, een watertoren en een vrachtschip in de Noordzee.

Het was flink gaan waaien en we liepen tegen de wind in. Het enige geluid dat ik nog hoorde was het knisperende geluid van de gebroken schelpjes onder mijn wandelschoenen. We weken van het fietspad af en wandelden over een klinkerpad waar de kleuren van de klinkers mooi matchten met de kleuren van het duingebied.

Klinkerpad door de duinen
Klinkerpad door de duinen

Scheveningen

‏We kwamen dichterbij de zee. We wandelden het strandpad af en onze wandelschoenen zakten weg in het mulle zand. De zee was woest. Op het strand renden honden heen en weer. Een stel voor ons had de schoenen uit gedaan en hun broekspijpen opgestroopt. We wandelden langs de waterlijn om gemakkelijker te kunnen lopen. Schelpjes en scharen kraakten onder onze schoenen.

Het zeewater spoelden over ons wandelschoeisel als we te dichtbij het water kwamen. Kitesurfers probeerden zich staande te houden tussen de hoge golven. De Scheveningse Pier kwam steeds dichterbij. Bij het Zwarte pad wandelden we over de betonnen platen langs de tijdelijke strandtenten. Enkele loungebanken waren bezet, maar de meeste gasten zaten toch binnen uit de wind. Op de boulevard streken we neer voor een welverdiend frietje en een blikje fris.

Filmpje 

Wandelroute 

Wil je meer informatie over de Haagse routes of deze wandeling ook eens lopen? Kijk hier voor meer informatie.

Volg me ook via Facebook, Twitter en Instagram  

Scheveningen boulevard
Scheveningen boulevard

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. harrybartelds schreef:

  Wandelen is sinds gisteren mijn sport. Wist niet dat het zo leuk kan zijn. Bedankt voor het delen van jouw wandel belevenis.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Harry, leuk dat je wandelen ook zo leuk vindt. Ik hoop dat ik je met mijn wandelverhalen kan blijven inspireren. Groeten Vera

   Like

   1. harrybartelds schreef:

    Wie weet kunnen we met onze wandelverhalen elkaar blijven inspireren. (-; Via twitter heb ik je uitgenodigd mede initiatief nemer te worden van een wandeling. voor meer info zie ook http://www.beleefdeluttenberg.nu

    Geliked door 1 persoon

   2. verawandelt schreef:

    Dag Harry, dank je wel. Ik ga erover nadenken. Leuk initiatief.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s