Den Haag, door bos en duin naar zee

Startpunt: Den Haag Centraal, eindpunt: Scheveningen, aantal kilometers: 14, horeca onderweg: Theeschenkerij IJgenweis Clingendael en Pannenkoeken Boerderij Meyendel  

Haagse Routes 

Den Haag Marketing heeft een aantal online Haagse wandelroutes. Elke route heeft een ander thema en doet bekende en onbekende plekken in en om Den Haag aan. Ik wandel de route “Door bos en duin naar zee”

Landgoed Marlot

Ik start de wandeling niet vanaf het Centraal station van Den Haag, maar ik vertrek huis. Ik wandel eerst een stuk door de Haagse villawijk Marlot met huizen in de Nieuwe Haagse Schoolstijl. De architect Co Brandes ontwierp de homogene huizen met opvallende oranje daken. In het weiland naast het park lopen twee vogels op hoge poten door het natte hoge gras. De ooievaars zijn niet bang voor de grote koeien, die ook op het stukje gras grazen.

Villawijk Marlot

Ik loop langs het water, waar een eend op zijn kop in staat. Een paar zwanen en hun jongen komen aanzwemmen. Sierlijk gaan ze achter elkaar door het water. Ik wandel verder door het landgoed Marlot. Ik struin over de kleine bruggetjes door het buitengoed en wandelen het park uit bij het Louwman museum. Bij het museum pik ik de Haagse route op.

Louwman Museum

Een paar jaar geleden bezocht ik dit automuseum van autoverzamelaar Louwman al eens. Het is topdrukte bij het museum. Op het plein voor het automuseum staan allerlei oldtimers uitgestald. Het trekt jong en oud. Bij de ingang van de auto expositie staat nog een file van klassiekers.

Ik steek de weg over en komen langs de Amerikaanse ambassade. Ik moet een klein stukje op de weg lopen. Bij de Mezenlaan, een rij met kleine vogelhuisjes, ga ik van de weg af, een voetpad op.

Mezenlaan

Landgoed Clingendael

Al snel wandel ik het Landgoed Clingendael binnen. Het park ligt er fraai bij met de grote monumentale bomen en de slingerpaden. In het voorjaar en het najaar is de Japanse Tuin van het landgoed een zestal weken open. Nu is de tuin gesloten. Ik vervolg mijn wandeling en loop in een bos met hoge beuken. Ik voel me klein tussen de kolossen van bomen. Ik passeer een bunker, die tussen de struiken verscholen ligt. 

Meijendel

Ik loop het Landgoed weer uit en wandel langs sportvelden waar wordt gehockeyd. Ik ga verder over een drukke weg waar ik al snel bij het klaphek en een bord van het duingebied Meijendel kom. Ik struin over schelpenpaadjes tussen de kleine duineiken. De prikkelende struiken van de duindoorn kleuren oranje door de besjes.

Duindoorn

Bij een open veld zie ik de kruizen van een herdenkingsmonument.

Bij deze Waalsdorpervlakte werden 250 mensen geëxecuteerd. Het is op korte afstand van de Oranjehotel-gevangenis. Deze plek werd door de Duitsers gebruikt om de gevangenen om het leven te brengen. Op 4 mei wordt hier de dodenherdenking gehouden.

Donkere wolken hangen boven me en hier en daar voel ik een regendruppel. De kleine duineiken maken plaats voor hoge beukenbomen. Ik wandel verder over een klinkerpad en ineens begint het immens te regen. Ik gebruik het bladerdek van een beuk als een grote paraplu. Even blijf ik schuilen tot de regen over is.

Duineiken

Ik nader de Pannenkoeken Boerderij Meyendel. Inmiddels is het opgehouden met regenen. Ik kijk even binnen bij het bezoekerscentrum van Dunea, De Tapuit. Hier is veel informatie te vinden over het duingebied tussen Den Haag en Wassenaar. Een aantal opgezette duinbewoners zoals reeën, vossen en meeuwen kun je bekijken in de vitrines.

Een tijd lang loop ik op een schelpenpaadje langs een fietspad. Dit pad gaat pittig omhoog. Fietsers gaan me voorbij of fietsten ons tegemoet. Ik wandel naar een uitkijkpunt waar ik een weids uitzicht heb. Ik zie de skyline van Den Haag, een watertoren en een vrachtschip in de Noordzee.

Het is flink gaan waaien en ik loop tegen de wind in. Het enige geluid dat ik nog hoor is het knisperende geluid van de gebroken schelpjes onder mijn wandelschoenen. Ik wijk van het fietspad af en wandel over een klinkerpad waar de kleuren van de klinkers mooi matchen met de kleuren van het duingebied.

Klinkerpad door de duinen

Scheveningen

‏Ik kom dichterbij de zee. Ik wandel het strandpad af en mijn wandelschoenen zakken weg in het mulle zand. De zee is woest. Op het strand rennen honden heen en weer. Een stel voor me heeft de schoenen uit gedaan en hun broekspijpen opgestroopt. Ik wandel langs de waterlijn om gemakkelijker te kunnen lopen. Schelpjes en scharen kraken onder mijn schoenen.

Het zeewater spoelt over mijn schoenen als ik te dichtbij het water kom. Kitesurfers proberen zich staande te houden tussen de hoge golven. De Scheveningse Pier komt steeds dichterbij. Bij het Zwarte pad wandel ik over de betonnen platen langs de tijdelijke strandtenten. Enkele loungebanken zijn bezet, maar de meeste gasten zitten toch binnen uit de wind. Op de boulevard strijk ik neer voor een welverdiend frietje en een blikje fris.

Filmpje 

Wandelroute 

Wil je meer informatie over de Haagse routes of deze wandeling ook eens lopen? Kijk hier voor meer informatie.

Scheveningen boulevard

Volg me ook via

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. harrybartelds schreef:

  Wandelen is sinds gisteren mijn sport. Wist niet dat het zo leuk kan zijn. Bedankt voor het delen van jouw wandel belevenis.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Harry, leuk dat je wandelen ook zo leuk vindt. Ik hoop dat ik je met mijn wandelverhalen kan blijven inspireren. Groeten Vera

   Like

   1. harrybartelds schreef:

    Wie weet kunnen we met onze wandelverhalen elkaar blijven inspireren. (-; Via twitter heb ik je uitgenodigd mede initiatief nemer te worden van een wandeling. voor meer info zie ook http://www.beleefdeluttenberg.nu

    Geliked door 1 persoon

   2. verawandelt schreef:

    Dag Harry, dank je wel. Ik ga erover nadenken. Leuk initiatief.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s