Wandelen door nieuw leven van industrieel erfgoed

Steeds meer zie je dat oude fabrieken, slachthuisterreinen en scheepswerven waar ooit producten werden gemaakt of verwerkt zijn getransformeerd tot broedplaatsen voor kunstenaars, bedrijfsverzamelgebouwen, hippe koffietentjes of brouwerijen. Tijdens veel van onze wandelingen kwamen we langs industriële monumenten in een nieuw jasje.

NDSM terrein Amsterdam

Aan de andere kant van het IJ in Amsterdam Noord ligt het oude terrein van het Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM). In de zomer van 2017 deden we met de wandeling “Trendy Amsterdam” uit de gids “Amsterdam acht keer anders” van de routemaker Gerard Goudriaan dit oude scheepsbouwterrein aan. Er was inmiddels aardig wat bedrijvigheid op het NDSM terrein.

Café Noorderlicht

De terrassen bij het café restaurant Noorderlicht zaten volgeladen en op de achtergrond zagen we de oude kraan die nu dienstdoet als hotel. We bezochten de oude scheeploods die nu wordt gebruikt door kunstenaars.

Kunstwerken in scheepsloods

In de loods zagen we zover je kon kijken ateliers. De zon verwarmde deze oude loods en we deden een rondgang door deze Kunststad. In de zomer van 2018 opent het grootste Street Art museum ter wereld de deuren, in de Lasloods op de NDSM-werf.

Bekijk hier de wandelroute en hier de wandelgids.

Honigfabriek Nijmegen

Eind 2017 probeerde we een route uit de nog te verschijnen gids “Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen”.

Panden Honigfabrieken

De route ging over het fabrieksterrein van Honig. Ooit werden hier soep, pasta en mixen gemaakt en nu kun je hier eten bij Meesterproef en drinken bij Oersoep, sporten bij de Beachfabriek, winkelen bij de Dutch Bicycle Centre en muziek maken bij de Oefenruimte.nu. We liepen tussen de oude fabrieksloodsen waar nu ateliers, cafés en werkruimtes zitten.

Honigcomplex

Strijp R en Strijp S Eindhoven

Tijdens een weekendje Eindhoven in 2016 bezochten we de oude fabrieksterreinen van Philips, Strijp R en Strijp S. We wandelden een route uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven”. We kwamen door een oud industriecomplex waar televisiebuizen werden vervaardigd. Het terrein wordt nu grotendeels gesloopt en herbouwd voor nieuwbouw. Een aantal complexen is blijven staan en vormen nu het atelier van de ontwerper Piet Hein Eek.

Strijp R

We wiepen een blik in zijn kunstenaarsonderkomen. Beneden was zijn werkplaats en boven waren diverse tentoonstellingen. Naast het atelier streken we neer bij het hippe Strijp R restaurant. Het was ingericht met een diversiteit aan stoelen en tafels. Er hingen lampen in diverse kleuren aan het hoge industriële plafond. Er heerste een easy going sfeertje en in dat tempo kregen we ook onze flesjes fris en zelfgebakken worteltaart aangeboden.

Trendy restaurant

Bij Strijp S zijn de oude industriële gebouwen omgevormd tot pop-up winkels en eigentijdse restaurants. In één van de panden zat een grote skatebaan, waar we vanaf de zijlijn een skater wax over een halfpipe en een quarterpipe zagen gaan.

Strijp S

Bekijk hier de wandelgids. Hier vind je ook de GPS tracks van de wandeling.

Westergasfabriek Amsterdam

Met een groep vrienden liepen we in 2016 een wandeling uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” in Amsterdam Oud West. Onze eerste terrasstop was bij het filmhuis, het Ketelhuis, op het Westergasfabriekterrein. Deze grond met daarop gebouwen in neorenaissance stijl werd sinds 1885 gebruikt voor het winnen van gas uit steenkolen.

Tot de jaren negentig diende dit gebied als opslagplaats van het Gemeentelijke Energie Bedrijf. Nu zijn in de panden culturele instellingen gevestigd. De namen van de gebouwen herinneren nog steeds aan de tijd van weleer.

Bekijk hier de wandelroute en hier de wandelgids.

Prodentfabriek Amersfoort

Even buiten het centrum van Amersfoort ligt de oude Prodentfabriek. De tandpastafabriek werd geopend in 1937. In eerdere jaren werd er naast tandpasta ook schoensmeer, deodorant en shampoo gefabriceerd in de laatste jaren alleen maar tandpasta. Na de overname van de productie door Unilever werd het in 2011 overgeplaatst naar Frankrijk. Vanaf 2013 is de oude Prodentfabriek een ontwikkelingsproject de Nieuwe Stad dat plaats biedt voor allerlei innovatieve ideeën en bedrijven.

Nieuwe stad

Tijdens een weekend Amersfoort bezochten we de oude fabriek en liepen we over het oude industrieterrein waar vroeger de tandpasta tubes werden gefabriceerd. De donker blauwe fabrieksdeuren met ronde ramen stonden open en daarachter zaten diverse ondernemingen en ateliers.

Prodentfabriek

Namen zoals de “Oude Fabrieksstraat” herinnerden nog aan de tijd van toen. We wandelden door de Foodhal “Het Lokaal” waar allerlei versproducten werden aangeboden en we keken even binnen bij de Fixie Brothers, die blij worden van mooie fietsen. We zigzagden tussen de moestuinbakken door van de Nieuwe Stadsboeren.

Meelfabriek Leiden

Vorig jaar liepen we met een aantal vrienden het Huigpark pad in Leiden. Deze wandeling uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Leiden” kwam door parken en ging langs singels en leidde ons ook langs de oude Meelfabriek.

Meelfabriek

Naast het Ankerpark lag de voormalige Meelfabriek. Tot 1988 was deze monumentale fabriek nog in bedrijf. Eind 2016 is gestart met de herontwikkeling van de industriële gebouwen. In de eerste fase van het project worden appartementen voor “young professionals” gebouwd en daarna worden nog appartementen, industriële lofts en kantoren voor creatieve bedrijven gerealiseerd. Nu was het industriële complex nog één grote bouwput.

Herontwikkeling Meelfabriek

Polaroidfabriek Enschede

Tijdens een weekendje weg in Enschede verlieten we even het centrum om de Performance Factory te bezoeken. In de oude fabriekshallen van de kant en klaar camera’s zijn nu ateliers, kleine bedrijfjes en de Twentsche Foodhal gevestigd.

We blikten even binnen en struinden door de ruimtes met hoge plafonds en looplijnen op de vloeren. Vanwege het weekend waren veel ondernemingen gesloten, echter bij “Carlito The Barber” was het dringen geblazen, omdat alle heren in de wachtkamer wel een frisse “haircut” wilden.

Polaroid

Volg me ook via Facebook, Instagram en Twitter

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. estherverwimp schreef:

  Gave lokaties hoor! Leuk om ze in 1 artikel bij elkaar te zien. Ga er zeker een keer een bezoekje brengen.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Esther, het was ook erg leuk om alle locaties die we bezocht hebben in een artikel samen te zetten. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

 2. Stien den Braber schreef:

  Ha Vera, wat een mooie opsomming zo bij elkaar. De Nieuwe stad kende ik wel, verder allemaal onbekend terrein voor mij. Er valt nog een boel te ontdekken. Groetjes, Stien

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, dank je wel. Er is zeker veel te ontdekken. Groeten Vera

   Like

 3. AnneMarie schreef:

  Op deze manier worden oude fabrieken/terreinen weer interessant. Mooie opsomming van wandelingen.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag AnneMarie, het zijn zeker interessante terreinen en mooi dat ze weer een nieuwe bestemming krijgen. Groeten Vera

   Like

 4. Door Suzanne schreef:

  Wat hebben jullie al veel locaties gezien. Leuk om te lezen! In Leiden kom ik wel regelmatig, maar het Huigpark pad en het boekje “Wandelen buiten de binnenstad van Leiden” kende ik niet. Eens kijken of ik het ergens op de kop kan tikken. Dank voor de tip :-).

  Geliked door 1 persoon

 5. Eric van Oevelen schreef:

  Dag Vera,
  Het is inderdaad een behoorlijke trend om voormalig industrieel erfgoed om te toveren tot een kweekplaats voor creatieve ondernemingen. Enschede herken ik, Amsterdam ook in enige mate en van andere locaties weet ik soms van het bestaan, maar daar moet ik zeker ook eens gaan kijken.
  Tip voor jou: zowel Tilburg als Breda timmeren ook hard aan deze weg, de eerste in de spoorzone, de tweede op de terreinen bij de haven, achter de voormalige suikerfabriek.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Eric, dank voor je tips. Onlangs waren we nog in Tilburg, maar hadden we te kort tijd om ook bij de Spoorzone te kijken. De terreinen in Breda kende ik nog niet. Genoeg om nog te bezoeken. Groeten Vera

   Like

 6. verawandelt schreef:

  Dag Suzanne, dank je wel! Wandelen buiten de binnenstad van Leiden is niet meer is te bestellen via Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Wellicht dat boekwinkels in de omgeving van Leiden te krijgen. Groeten Vera

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s