Wandelen door nieuw leven van industrieel erfgoed

Steeds meer zie je dat oude fabrieken, slachthuisterreinen en scheepswerven waar ooit producten werden gemaakt of verwerkt zijn getransformeerd tot broedplaatsen voor kunstenaars, bedrijfsverzamelgebouwen, hippe koffietentjes of brouwerijen. Tijdens veel van onze wandelingen komen we langs industriële monumenten in een nieuw jasje.

NDSM terrein Amsterdam

Aan de andere kant van het IJ in Amsterdam Noord ligt het oude terrein van het Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM). In de zomer van 2017 doen we met de wandelroute “Trendy Amsterdam” uit de gids “Amsterdam acht keer anders” van de routemaker Gerard Goudriaan dit oude scheepsbouwterrein aan. Er is inmiddels aardig wat bedrijvigheid op het NDSM terrein.

Café Noorderlicht

De terrassen bij het café restaurant Noorderlicht zitten volgeladen en op de achtergrond zien we de oude kraan die nu dienstdoet als hotel. We brengen een bezoek aan de oude scheeploods, die nu wordt gebruikt door kunstenaars.

Kunstwerken in scheepsloods

In de loods zien we zover je kon kijken ateliers. De zon verwarmt deze oude loods en we doen een rondgang door deze Kunststad. Sinds de zomer van 2018 is er het grootste Street Art museum ter wereld in de Lasloods op de NDSM-werf.

Wil je ook trendy wandelen in Amsterdam Noord? Bekijk hier de wandelroute en hier de wandelgids “Amsterdam acht keer anders”.

Honigfabriek Nijmegen

Eind 2017 wandelen we een route uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen”.

Panden Honigfabrieken

De route gaat over het fabrieksterrein van Honig. Ooit werden hier soep, pasta en mixen gemaakt.  Nu kun je hier eten bij Meesterproef en drinken bij Oersoep, sporten bij de Beachfabriek, winkelen bij de Dutch Bicycle Centre en muziek maken bij de Oefenruimte.nu. We lopen tussen de oude fabrieksloodsen waar nu ateliers, cafés en werkruimtes zitten.

Honigcomplex

Wil je ook eens de fabrieksterrein van Honig bekijken en combineren met een fraaie wandeling? Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelbundel “Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen”. 

Strijp R en Strijp S Eindhoven

Tijdens een weekendje Eindhoven in 2016 bezoeken we de oude fabrieksterreinen van Philips, Strijp R en Strijp S. We lopen een route uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven”. We komen door een oud industriecomplex waar ooit televisiebuizen werden gemaakt. Het terrein wordt nu grotendeels gesloopt en herbouwd voor nieuwbouw. Een aantal complexen is blijven staan en vormen nu het atelier van de ontwerper Piet Hein Eek.

Strijp R

We werpen een blik in zijn kunstenaarsonderkomen. Beneden is zijn werkplaats en boven zijn diverse tentoonstellingen. Naast het atelier strijken we neer bij het hippe Strijp R restaurant. Het is ingericht met een diversiteit aan stoelen en tafels. Er hangen lampen in diverse kleuren aan het hoge industriële plafond. Er heerst een “easy going” sfeertje en in dat tempo krijgen we ook onze flesjes fris en zelfgebakken worteltaart aangeboden.

Trendy restaurant

Bij Strijp S zijn de oude industriële gebouwen omgevormd tot pop-up winkels en eigentijdse restaurants. In één van de panden zit een grote skatebaan, waar we vanaf de zijlijn een skater wax over een halfpipe en een quarterpipe zien gaan.

Strijp S

Wil je ook struinen over de oude fabrieksterreinen van Philips? Kijk hier voor de wandelroute en  hier de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven”. 

Westergasfabriek Amsterdam

Met een groep vrienden wandelen we in 2016 een wandelroute uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” in Amsterdam Oud West. Onze eerste terrasstop is bij het filmhuis, het Ketelhuis, op het Westergasfabriekterrein. Deze grond met daarop gebouwen in neorenaissance stijl werd sinds 1885 gebruikt voor het winnen van gas uit steenkolen.

Tot de jaren negentig diende dit gebied als opslagplaats van het Gemeentelijke Energie Bedrijf. Nu zijn in de panden culturele instellingen gevestigd. De namen van de gebouwen herinneren nog steeds aan de tijd van weleer.

Wil je ook eens dwalen over het Westergasfabriekterrein? Bekijk hier de wandelroute en hier de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam”.

Prodentfabriek Amersfoort

Even buiten het centrum van Amersfoort ligt de oude Prodentfabriek. De tandpastafabriek werd geopend in 1937. In eerdere jaren werd er naast tandpasta ook schoensmeer, deodorant en shampoo gefabriceerd in de laatste jaren alleen maar tandpasta. Na de overname van de productie door Unilever werd het in 2011 overgeplaatst naar Frankrijk. Vanaf 2013 is de oude Prodentfabriek een ontwikkelingsproject de Nieuwe Stad dat plaats biedt voor allerlei innovatieve ideeën en bedrijven.

Nieuwe stad

Tijdens een weekend Amersfoort brengen we een bezoek aan de voormalige Prodentfabriek en lopen we over het oude industrieterrein waar vroeger de tandpasta tubes werden gemaakt. De donker blauwe fabrieksdeuren met ronde ramen staan open en daarachter zitten diverse ondernemingen en ateliers.

Prodentfabriek

Namen zoals de “Oude Fabrieksstraat” herinnerden nog aan de tijd van toen. We wandelen door de Foodhal “Het Lokaal” waar allerlei versproducten worden aangeboden en we kijken even binnen bij de Fixie Brothers, die blij worden van mooie fietsen. We zigzaggen tussen de moestuinbakken door van de Nieuwe Stadsboeren.

Meelfabriek Leiden

Met een aantal vrienden lopen we het Huigpark pad in Leiden. Deze wandeling uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Leiden” komt door parken en gaat langs singels en leidt ons ook langs de oude Meelfabriek.

Meelfabriek

Naast het Ankerpark ligt de voormalige Meelfabriek. Tot 1988 was deze monumentale fabriek nog in bedrijf. Eind 2016 is gestart met de herontwikkeling van de industriële gebouwen. In de eerste fase van het project worden appartementen voor “young professionals” gebouwd en daarna worden nog appartementen, industriële lofts en kantoren voor creatieve bedrijven gerealiseerd. 

De wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Leiden” wordt niet meer uitgegeven. 

Herontwikkeling Meelfabriek

Polaroidfabriek Enschede

Tijdens een weekendje weg in Enschede verlaten we even het centrum om de Performance Factory te bezoeken. In de oude fabriekshallen van de kant en klaar camera’s zijn nu ateliers, kleine bedrijfjes en de Twentsche Foodhal gevestigd.

We blikken even binnen en struinen door de ruimtes met hoge plafonds en looplijnen op de vloeren. Vanwege het weekend zijn veel ondernemingen gesloten, echter bij “Carlito The Barber” was het dringen geblazen, omdat alle heren in de wachtkamer wel een frisse “haircut” willen.

Polaroid

Volg me ook via 

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. estherverwimp schreef:

  Gave lokaties hoor! Leuk om ze in 1 artikel bij elkaar te zien. Ga er zeker een keer een bezoekje brengen.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Esther, het was ook erg leuk om alle locaties die we bezocht hebben in een artikel samen te zetten. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

 2. Stien den Braber schreef:

  Ha Vera, wat een mooie opsomming zo bij elkaar. De Nieuwe stad kende ik wel, verder allemaal onbekend terrein voor mij. Er valt nog een boel te ontdekken. Groetjes, Stien

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, dank je wel. Er is zeker veel te ontdekken. Groeten Vera

   Like

 3. AnneMarie schreef:

  Op deze manier worden oude fabrieken/terreinen weer interessant. Mooie opsomming van wandelingen.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag AnneMarie, het zijn zeker interessante terreinen en mooi dat ze weer een nieuwe bestemming krijgen. Groeten Vera

   Like

 4. Door Suzanne schreef:

  Wat hebben jullie al veel locaties gezien. Leuk om te lezen! In Leiden kom ik wel regelmatig, maar het Huigpark pad en het boekje “Wandelen buiten de binnenstad van Leiden” kende ik niet. Eens kijken of ik het ergens op de kop kan tikken. Dank voor de tip :-).

  Geliked door 1 persoon

 5. Eric van Oevelen schreef:

  Dag Vera,
  Het is inderdaad een behoorlijke trend om voormalig industrieel erfgoed om te toveren tot een kweekplaats voor creatieve ondernemingen. Enschede herken ik, Amsterdam ook in enige mate en van andere locaties weet ik soms van het bestaan, maar daar moet ik zeker ook eens gaan kijken.
  Tip voor jou: zowel Tilburg als Breda timmeren ook hard aan deze weg, de eerste in de spoorzone, de tweede op de terreinen bij de haven, achter de voormalige suikerfabriek.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Eric, dank voor je tips. Onlangs waren we nog in Tilburg, maar hadden we te kort tijd om ook bij de Spoorzone te kijken. De terreinen in Breda kende ik nog niet. Genoeg om nog te bezoeken. Groeten Vera

   Like

 6. verawandelt schreef:

  Dag Suzanne, dank je wel! Wandelen buiten de binnenstad van Leiden is niet meer is te bestellen via Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Wellicht dat boekwinkels in de omgeving van Leiden te krijgen. Groeten Vera

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s