Herfstwandelen door het Haagse Benoordenhout

Het was al een aantal dagen druilerig weer geweest, maar zondag scheen het zonnetje en was het droog. We wandelden de route Benoordenhout uit mijn favoriete Haagse wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag”.

We hadden een kleine aanlooproute vanaf huis en bij het automuseum Louwman pakten we de route op. We liepen door de Haagse wijk Marlot waar de oranje daken van de huizen mooi afstaken tegen de bomen in herfsttooi. In het weiland tegenover het villapark graasden koeien. We wandelden even door het landgoed. Het water met aan weerszijden bomen lag er sprookjesachtig bij.

Landgoed Marlot

Overal op Twitter zag ik foto’s van Vliegenzwammen. Hoe goed ik keek nergens kon ik de paddenstoel met donkerrode hoed en witte stippen bekennen. Net voordat we het landgoed uit wandelden stond verscholen onder een grote beuk de rood met witte zwam. Ik moest flink door de knieën om een foto te maken van deze paddenstoel.

Sprookjesachtige laan

Haagse Bos

We liepen langs het immense gebouw van het Louwman Museum en wandelden als snel het Haagse bos in. Het Haagse Bos werd vroeger ook wel “de Hout” genoemd. Onze wandeling ging ten noorden van “de Hout”. We waren niet als enige op het idee gekomen om een boswandeling te maken. Veel fietsers en wandelaars gingen over de asfaltpaden van dit eeuwenoude bos.

Wandelen in het Haagse bos

Het Paleis Huis ten Bosch stond nog steeds in de steigers. We weken even van het asfaltpad af en gingen verder over de smalle wandelpaden. Bij een open plek in het bos zat een man met een camera met groothoeklens op zijn hurken. Hij probeerde een vliegenzwam op de kiek te zetten. Ook een mevrouw zat dichtbij de grond om de mooiste zwammenfoto te maken. Het was gemakkelijk paddenstoelen zoeken door de fotografen. Ik legde zelf ook een aantal exemplaren vast. Onze wandelschoenen sloften verder door de gevallen bladeren.

Vliegenzwam

Bij de vijver in het bos zaten veel mensen op een bankje te genieten van het zonnige nazomerweer. We wandelden langs de vijver en liepen weer het bos in. Ik zocht weer naar paddenstoelen, maar ik kon ze niet vinden door het dichte dek met bladeren.

Vijver Haagse Bos

Rode Olifant

We kwamen aan de rand van het Haagse bos en bij een groot bakstenen kantoorpand, de Rode Olifant. Het markante gebouw in Amsterdamse School stijl was ooit van de voorloper van Esso. Het gebouw heeft zijn naam te danken aan het beeld van de olifantenkop aan de voorkant van het pand.

Emma

We wandelden de Josef Israëlslaan in met aan het eind van de laan een park. Het rook daar naar rozen en midden in het plantsoen prijkte het beeld van koningin moeder Emma. In het rosarium dat dateert uit 1922 stonden de rozen nog volop in bloei. De gele, roze en rode rozen gaven het park een sfeervolle ambiance en meer mensen vonden dat.

Emma

Landgoed Arendsdorp

Het was echt een parkenwandeling. We liepen de tuin met Emma uit en wandelden het Landgoed Arendsdorp in. Het historische theehuis midden in het park was het voormalig woonhuis van jonkheer Arend van Dorp. Het bijzondere theehuis stond nu in de steigers.

Theehuis Landgoed Arendsdorp

We wandelden door het park en streken even neer bij een bankje vlakbij een speeltuintje. Een jongetje ging heen en weer op een kleine schommel en twee meisjes speelden bij een waterparkje. Aan de andere kant van het Landgoed lag het hoofdkantoor van Shell. Bovenop het gebouw wapperde de vlag met de jakobsschelp. Dit logo van Shell is ook verwerkt in de raampartijen. Het gebouw was op dit moment niet fotogeniek, omdat het net als het theehuis in Landgoed Arendsdorp en het Huis ten Bosch in de steigers stond.

Shell hoofdkantoor

Vlakbij het Shell gebouw stond nog een opvallend bouwwerk dat van de Mobarakmoskee. De minaret van de moskee stak boven de bomen uit. We wandelden achter het ziekenhuis Bronovo langs en bij het Willem Royaardsplein vlakbij de American Protestant Church namen we bij een bakker annex lunchroom, De Bakery, een overheerlijke zelfgemaakte appeltaart met koffie.

Mobarakmoskee

Landgoed Clingendael

Het laatste deel van onze wandeling ging door het voor ons bekende Landgoed Clingendael. De Oud Hollandse Tuin ontworpen door tuinarchitecten Leonard Springer en Theodoor Dinn lag er vredig bij. Op de barokke terrastrap stond een bruid voor een fotoshoot.

Bruidfoto in Landgoed Clingendael

Een klein meisje renden tussen de buxushagen en de uitgebloeide bloemenhagen door. We liepen over de houten pergolabrug en kwamen langs Huys Clingendael dat in de oorlogsjaren het landhuis was van de Duitse Seyss Inquart. Nu is het Instituut Clingendael er gevestigd.

Landgoed Clingendael

De Japanse Tuin was tijdens ons bezoek aan het landgoed gesloten. We keken even door het hek waar de Oosterse tuin er sprookjesachtig bij lag. Voordat we het park uitliepen ging ik nog één keer door de knieën voor een foto van een paddenstoel. Het was de fraaiste van deze dag.

Japanse tuin in rust

Wandelroute

Wil jij deze route ook eens wandelden door één van de mooiste parken van Den Haag? Kijk hier  voor de wandelroute en kijk hier voor de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag” voor deze en meer wandelingen buiten de binnenstad van Den Haag.

Volg me ook via Facebook, Twitter en Instagram 

Paddenstoel Landgoed Clingendael

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Denise schreef:

  Mooi Vera. Die wandelgids klinkt leuk. Verder ken ik wel een paar stukken die je beschrijft. Jammer dat de Japanse Tuin net dicht was. Hij is in de herfst altijd maar kort open. Ik was er wel dit jaar. Maar zo te zien heb je desondanks genoeg moois gezien.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Denise, dank je wel! De wandelgids is een aanrader als buiten de gebaande paden wilt treden. Buiten de Japanse tuin was er veel moois te zien. Groeten Vera

   Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Paulien, zeker een mooie wandeling. Aanrader om te lopen. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s