Wandelen over de paarse heide bij Hilversum

Startpunt: station Baarn, eindpunt: station Hilversum Media Park, aantal kilometers: 15, horeca onderweg: Grand Café Kasteel Groeneveld (maandag gesloten), Theehuis ’t Bluk en Café-Restaurant La Place

Net na de spits vertrekken we met de trein richting station Baarn. Op nog één van de mooie septemberdagen trekken we eropuit voor de NS wandeling Landgoed Groeneveld. Het wordt een afwisselende wandeling , die loopt over het Landgoed Groeneveld, door de bossen en over de paarse heide bij Hilversum.

Vorstelijk Baarn

We stappen uit bij het Utrechtse Baarn. Dit station heeft nog een koninklijke wachtkamer.

De wachtkamer werd speciaal gebouwd voor prins Hendrik van Oranje-Nassau, zoon van koning Willem II, omdat hij rond 1870 permissie gaf voor de aanleg van een spoorlijn over zijn grondgebied.

Station Baarn

We wandelen door de villawijk Hoog Baarn. De straatnamen zoals de Emmalaan, Wilhelminalaan herinneren nog aan de vorstelijke tijden. We struinen over de kronkelige smalle wegen onder de hoge bomen langs de riante villa’s. Het ene huis is nog groter dan het andere. We steken een drukke verkeersweg over en lopen het Landgoed Groeneveld in.

Hoog Baarn

Landgoed Groeneveld

We wandelen over de slingerpaden langs de witte bankjes. Voor een boerderij, de Ossenstal, staan we even stil om het idyllische plaatje met de koeien vast te leggen. We lopen over de grote laan richting het Kasteel Groeneveld dat maandag helaas gesloten is.

Het kasteel dateert uit 1710 en is gebouwd in opdracht van Marius de Mamuchet en is sinds 1940 eigendom van Staatsbosbeheer.

Koeien voor de boerderij

Er is een besloten bijeenkomst in het kasteel. We kunnen nog wel even een kijkje nemen in de tuin achter het kasteel. De obers zijn bezig met het aankleden van statafels voor de receptie. Onze wandeling gaat verder door het park in Engelse Landschapsstijl.

Landgoed Groeneveld

We struinen langs het water. Het is niet bepaald rustig te noemen voor een maandagochtend. We spotten veel wandelaars met of zonder hond. Bij een lange laan met aan weerszijden smalle eiken lopen we het landgoed uit en het bos in .

Park Groenveld

De paarse heide

Tussen de bomen zien we al de eerste plukjes heide. Een groot deel is nog paars en een klein deel al uitgebloeid. Onze wandelschoenen zakken licht weg in de zandgrond. We gaan door een klaphek en kwamen in het eerste deel van het heidegebied. De heide staat nog mooi in bloei en de paarse gloed werd afgewisseld door hier en daar een boompje. Even gaan we zitten om van deze paarse pracht te genieten.

Wandelaars in het bos

We lopen verder en het wordt drukker met wandelaars. We passeren het Theehuis ’t Bluk waar het terras aardig vol zit met wandelaars en fietsers.

Theehuis 't Bluk

We  gaan weer door een klaphek en over een veerooster en komen bij de Zuiderheide. Dit deel was nog uitgestrekter. We zijn niet de enige die van dit natuurschoon geniet. Wandelaars met hond of kinderwagen, hardlopers in fluorescerende tenues, we komen ze allemaal tegen. Onze wandelschoenen zakken weg in de mulle zandpaden. We staan vaak stil om een foto of een filmpje te maken van de paarse heide. 

We wandelden dit deel van de heide uit en komen bij de Hilversumseweg. Op de hoek ligt het Geologisch Museum Hofland. Het museum met een uitgebreide collectie zwerfstenen, mineralen en fossielen is  op maandag gesloten. Bij Café-Restaurant La Place aan de overkant drinken we een kop koffie met wat lekkers.

Grote grazers

Na de koffie met versnapering maken we het laatste deel van de wandeling. Achter het restaurant ligt nog een deel heide. Dit is een stuk rustiger. We komen een enkele wandelaar tegen. Op een bankje zit een meneer te genieten van de paarse gloed. We weten dat we in de goede richting lopen, omdat we de zendmast van Hilversum al zien.

Wandelbankje

We verlaten het open veld en wandelen op een fiets annex voetpad tussen eiken. We passeren al een aantal veeroosters , maar we zien de wollen kleden met hoorns nog niet. Aan het eind van het pad liggen ze allemaal op een kluitje. Er is geen ontwijken aan. We moeten toch tussen de herkauwende oerkoeien door. Op minder dan de aanbevolen afstand wandelen we er met klotsende oksels langs. Ze geven geen krimp.

Koeien op de weg

Al snel lopen we de bewoonde wereld binnen en na enkele honderd meters staan we bij het eindstation Hilversum Mediapark. We hebben geluk, omdat net onze trein aan komt rijden.

Grote grazer

Filmpje 

Van deze wandeling maakte ik ook een filmpje via YouTube. Wil je de wandeling beleven?

Wandelroute 

Wil je ook deze afwisselende NS-wandelroute lopen? Kijk hier voor de routebeschrijving.

Volg me ook via 

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Die wandeling heb ik al vaak gelopen. Hij is alle jaargetijden mooi. Wat veel koeien op de weg.
  Een tip voor wie deze wandeling ook maakt: van 16 tot 24 september is er een mooie tentoonstelling bloemsierkunst in kasteel Groeneveld. Zie hier mijn impressie vorig jaar: https://stiensbuitenblog.wordpress.com/2016/10/16/bloemkunst-in-baarn/

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, bedankt voor de tip! Ik zag inderdaad de affiches voor de tentoonstelling hangen. Groeten Vera

   Like

 2. Ha, je hebt in ‘mijn achtertuin’ gewandeld. Leuk verslag!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Paulien, wat lijkt het me fantastisch om zo’n mooie achtertuin te hebben. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s