Wandelen over de paarse heide bij Hilversum

Startpunt: station Baarn, eindpunt: station Hilversum Media Park, aantal kilometers: 15, horeca onderweg: Grand Café Kasteel Groeneveld (maandag gesloten), Theehuis ’t Bluk en Café-Restaurant La Place

Net na de spits vertrokken we met de trein richting station Baarn. Op nog één van de mooie septemberdagen trokken we eropuit voor de NS wandeling Landgoed Groeneveld. Het zou een afwisselende wandeling worden, die liep over het Landgoed Groeneveld, door de bossen en over de paarse heide bij Hilversum.

Vorstelijk Baarn

We stapte uit bij het Utrechtse Baarn. Dit station heeft nog een koninklijke wachtkamer. De wachtkamer werd speciaal gebouwd voor prins Hendrik van Oranje-Nassau, zoon van koning Willem II, omdat hij rond 1870 permissie gaf voor de aanleg van een spoorlijn over zijn grondgebied.

Station Baarn

We wandelden door de villawijk Hoog Baarn. De straatnamen zoals de Emmalaan, Wilhelminalaan herinneren nog aan de vorstelijke tijden. We struinden over de kronkelige smalle wegen onder de hoge bomen langs de riante villa’s. Het ene huis was nog groter dan het andere. We staken een drukke verkeersweg over en wandelden het Landgoed Groeneveld in.

Hoog Baarn

Landgoed Groeneveld

We wandelden over de slingerpaden langs de witte bankjes. Voor een boerderij, de Ossenstal, stonden we even stil om het idyllische plaatje met de koeien vast te leggen. We liepen over de grote laan richting het Kasteel Groeneveld dat maandag helaas gesloten was. Het kasteel dateert uit 1710 en is gebouwd in opdracht van Marius de Mamuchet en is sinds 1940 eigendom van Staatsbosbeheer.

Koeien voor de boerderij

Er was een besloten bijeenkomst in het kasteel. We konden wel even een kijkje nemen in de tuin achter het kasteel. De obers waren bezig met het aankleden van sta tafels voor de receptie. Onze wandeling ging verder door het park in Engelse Landschapsstijl.

Landgoed Groeneveld

We wandelden langs het water. Het was niet bepaald rustig te noemen voor een maandagochtend. We spotten veel wandelaars met of zonder hond. Bij een lange laan met aan weerszijden smalle eiken liepen we het landgoed uit en het bos in .

Park Groenveld

De paarse heide

Tussen de bomen zagen we al de eerste plukjes heide. Een groot deel was nog paars en een klein deel al uitgebloeid. Onze wandelschoenen zakten licht weg in de zandgrond. We gingen door een klaphek en kwamen in het eerste deel van het heidegebied. De heide stond nog mooi in bloei en de paarse gloed werd afgewisseld door hier en daar een boompje. Even gingen we zitten om van deze paarse pracht te genieten.

Wandelaars in het bos

We liepen verder en het werd drukker met wandelaars. We passeerden het Theehuis ’t Bluk waar het terras aardig vol zat met wandelaars en fietsers.

Theehuis 't Bluk

We gingen weer door een klaphek en over een veerooster en kwamen bij de Zuiderheide. Dit deel was nog uitgestrekter. We waren niet de enigen die van dit natuurschoon genoten. Wandelaars met hond of kinderwagen, hardlopers in fluorescerende tenues, we kwamen ze allemaal tegen. Onze wandelschoenen zakten weg in de mulle zandpaden. We stonden vaak stil om een foto of een filmpje te maken van de paarse hei.

We wandelden dit deel van de heide uit en kwamen bij de Hilversumseweg. Op de hoek lag het Geologisch Museum Hofland. Het museum met een uitgebreide collectie zwerfstenen, mineralen en fossielen was op maandag gesloten. Bij Café-Restaurant La Place aan de overkant dronken we een kop koffie met wat lekkers.

Grote grazers

Na de koffie met versnapering maakten we het laatste deel van de wandeling. Achter het restaurant lag nog een deel heide. Dit was een stuk rustiger. We kwamen een enkele wandelaar tegen. Op een bankje zat een meneer te genieten van de paarse gloed. We wisten dat we in de goede richting liepen, omdat we al de zendmast van Hilversum al zagen.

Wandelbankje

We verlieten het openveld en wandelden op een fiets annex voetpad tussen eiken. We waren al een aantal veeroosters gepasseerd, maar we hadden de wollen kleden met hoorns nog niet gezien. Aan het eind van het pad lagen ze allemaal op een kluitje. Er was geen ontwijken aan. We moesten toch tussen de herkauwende oerkoeien door. Op minder dan de aanbevolen afstand wandelden we er met klotsende oksels langs. Ze gaven geen krimp.

Koeien op de weg

Al snel wandelden we de bewoonde wereld binnen en na enkele honderd meters stonden we bij het eindstation Hilversum Mediapark. We hadden geluk, omdat net onze trein aan kwam rijden.

Grote grazer

Filmpje 

Van deze wandeling maakte ik ook een filmpje via YouTube. Wil je de wandeling beleven?

Wandelroute 

Wil je ook deze afwisselende NS-wandelroute lopen? Kijk hier voor de routebeschrijving.

Volg me ook via Facebook, Twitter en Instagram 

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Die wandeling heb ik al vaak gelopen. Hij is alle jaargetijden mooi. Wat veel koeien op de weg.
  Een tip voor wie deze wandeling ook maakt: van 16 tot 24 september is er een mooie tentoonstelling bloemsierkunst in kasteel Groeneveld. Zie hier mijn impressie vorig jaar: https://stiensbuitenblog.wordpress.com/2016/10/16/bloemkunst-in-baarn/

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, bedankt voor de tip! Ik zag inderdaad de affiches voor de tentoonstelling hangen. Groeten Vera

   Like

 2. Ha, je hebt in ‘mijn achtertuin’ gewandeld. Leuk verslag!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Paulien, wat lijkt het me fantastisch om zo’n mooie achtertuin te hebben. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s