Een boom met een verhaal, wandelen langs bijzondere bomen

Tijdens onze wandelingen komen we dikwijls prachtige bomen tegen. De ene boom is eeuwenoud, de andere boom is wat jonger, maar heeft een verhaal.

De Plantage Plataan, Schiedam 

Schiedam is echt de stad van de parken. Met de Groene Wissel Schiedam kom je langs twee van de parken: het Volkspark en de Plantage. De laatste is het oudste stadspark van Nederland. Stadsarchitect Arij van Bol’es legde het park in 1767 aan. Jan David Zocher richtte het in 1826 opnieuw in. Aan het eind van het smalle stadspark staat een immense Oosterse Plantaan. De Plantage Plataan zoals deze boom genoemd wordt, is een wereldboom. Hij wordt door betrokken burgers beschermd , zodat deze bijzonder oud kan worden. Deze boom heeft een mentorboom als voorbeeld, The Great Oriental Plane Tree in Cambridge. Wij zagen de plataan deze winter tijdens het wandelen van de stadswissel. De oude boom had nog niet zijn grote bladeren, maar opvallende bolvormige vruchten.

Oosterse plataan

Paardenkastanjes Sophialaan, Den Haag 

Aan de Sophialaan in Den Haag vlakbij het VNG gebouw staat een aantal knoestige paardenkastanjes. Ooit stonden op deze plek Iepen. Door de Iepenziekten kwamen deze kastanjes in de plaats. Diverse bomen hebben beschadigingen op de bast, doordat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omwonden met prikkeldraad. Dit om te voorkomen dat mensen ze kapten voor stookhout. Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum kwamen er twee extra bomen als kunstwerk bij. Wij ontdekten deze monumentale bomen tijdens een wandeling uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag”.

Paardenkastanjes

Dikste boom op Landgoed Clingendael, Den Haag 

Op het Landgoed Clingendael staan veel monumentale bomen. De dikste boom op het landgoed is, beter gezegd was een beuk, want in oktober 2016 werd deze gracieuze boom met zijn donker rode bladeren en kronkelende takken gekapt. Hij was behoorlijk aangetast door de zwammen. Tijdens een wandeling over deze buitenplaats een jaar voor zijn kap zette ik deze fraaie boom nog één maal op de kiek.

Dikste boom van Clingendael

De Boom die alles zag, Amsterdam Bijlmer 

Eén van mijn eerste blogs die ik schreef ging over een wandeling door Amsterdam Zuidoost. De wandeling uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” leidde ons langs de Bijlmer en langs het groene monument “De Boom die alles zag”

Het is 18.36 ‘s avonds als op 4 oktober 1992 een 747 vrachtvliegtuig van de Israëlische vliegtuigmaatschappij de flats Klein-Kruitberg en Groeneveen doorboort. 39 bewoners en vier bemanningsleden komen om het leven en ruim 100 appartementen worden vernield.

de Boom die alles zag

Rondom een boom die de ramp heeft overleefd is een herdenkingsplek ontstaan. Nog steeds is de boom het hart van het monument dat nu is omlijst door herdenkingsteksten en de namen van de slachtoffers.

De oudjes in Rotterdam

Rotterdam heeft meer dan 600.000. Veel van de bomen zijn nog relatief jong, omdat veel de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Gedurende een NS wandeling Rotterdam kwamen we een aantal van de oudjes tegen. Zo wandelden onder platanen bij de sjieke Heemraadssingel. De singel was aangekleed met straatbomen met de afgebladderde schors.

Platanen

Bij de Stieltjesstraat stonden we stil bij Loods 24. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit de verzamelplek voor joden die werden gedeporteerd. Naast het gedenkteken staat een iep die bijna 100 jaar oud is.

Blikvanger op Groenesteeg, Leiden 

Vorige maand wandelden we in het pittoreske Leiden. Op de begraafplaats Groenesteeg stond echt een blikvanger. Tussen de treurwilgen, treurberken en treur-essen zagen we een indrukwekkende bruine beuk.

Beuk Groenesteeg

Deze vijftien meter hoge boom met grote armen die een deel van de graven overschaduwt is ongeveer tweehonderd jaar oud. De boom is vermoedelijk bij de aanleg van de laatste rustplaats geplant. Het is de dikste beuk van de provincie Zuid-Holland.

Ken je nog een boom met een verhaal? Plaats je verhaal onder deze blog. 

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s