Pannenkoekroute Rotterdam Noord

Startpunt/eindpunt: station Rotterdam Noord, aantal kilometers: 11, horeca onderweg: Pannenkoekhuis Boshut de Big en Restaurant de Schone Lei.

Crooswijk

Het weer was omgeslagen en het was bewolkt en een graad of 21 toen we de Pannenkoekroute vanaf Rotterdam Noord startten. We wandelden het eerste deel van de route door de wijk Crooswijk. Vroeger was in dit district de Heinekenbrouwerij, de veemarkt en het slachthuis te vinden. Op veel plekken in de wijk heeft oudbouw plaatsgemaakt voor nieuwbouw en zie je hier en daar architectonische hoogstandjes.

Langs de rivier de Rotte stonden grote platanen. De bomen met meerkleurig stam overschaduwden het wandelpad. In de rivier lagen hippe en historische woonboten.

We kwamen bij de Soetendaalsekade langs de garage “Garvlak” dat het decor was van de Nederlandse film “De Marathon”. We wandelden verder langs de Rotte richting de Algemene Begraafplaats Crooswijk. Langs de waterkant liepen overal nijlganzen met donzige bolletjes. Als je te dichtbij kwam dan lieten de ouders je wel merken dat dat niet de bedoeling was. Met veel lawaai probeerden ze hun kleintjes te verdedigen.

We begaven ons op de singels die zijn aangekleed door de landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul.

Kralingse Plas

We wandelden langs de Kralingerhoutflat, de oudste hoogbouw in de omgeving. Al snel kwamen we bij de Kralingse Plas.

Veel mensen gebruikten de zondag om te recreëren. Wandelaars waren op pad met of zonder hond. Joggers maakten een rondje Kralingse Plas en veel ouders en kinderen zochten ontspanning bij de plas. Het leek net of alle ganzen van de stad hier waren neergestreken. Grote delen van het gras waren bedekt met Grauwe Ganzen en Grote Canadese Ganzen. We wandelden over de fraaie bruggen die de eilandjes verbinden. We hadden een mystiek doorkijkje naar het water en uitzicht op een zwanenpaar met jonkies.

Op het water voeren kleine zeilboten en motorbootjes. We vervolgden onze voettocht rondom het grote water en keken uit op de Plasmolens, De Lelie en De Ster. Het begon licht te miezeren. De wind klopte het schuim op en overal zag je schuimkoppen op het water verschijnen. Er waren veel meerkoetjes op de poel. De strijdlustige watervogels deinden mee op de golven. De route ging verder richting het Pannenkoekhuis Boshut de Big. Omdat het Concours Hippique International Officiel gaande was, was de route richting het pannenkoekhuis afgesloten. Overal stonden paardentrailers en kwamen we tijdens onze wandeling heren in paardrijbroek tegen.

We wandelden langs het monument dat een eerbetoon is aan het eerste Europese popfestival. Op het “Nederlandse Woodstock” in 1970 kwamen 150.000 bezoekers samen in het Kralingse Bos. Op de lange wandelpromenade langs de plas werden we ingehaald door enthousiaste honden met hun baasjes. De motregen werd een echte regenbui. Het was een goed moment om even een stop te maken bij Restaurant de Schone Lei in het karakteristieke Minang Kabauhuis voor koffie met overheerlijke appeltaart. De regen tikte tegen de ramen en de Rotterdamse skyscrapers verdwenen in de mist. Toen we weer buiten kwamen was de grootste regenbui over. We liepen voorzichtig over de houten vlonders. Het water klotsten tegen de houten palen en de wind ging door onze haren. Aan de kant zwom een meerkoeten echtpaar met één jong.

We liepen even in het bos en daarna langs een strandje. De zandoever lag er verlaten bij door het miezerige weer. We verlieten de Kralingse Plas en het Bos en via een industrieterrein en brug kwamen we weer bij de begraafplaats waar we de route volgden richting het treinstation.

Wandelroute 

Wil je ook deze afwisselende wandeling door Rotterdam Noord maken en natuur met cultuur combineren? Kijk hier voor de routebeschrijving.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s