Wandelen in de voetsporen van de Floriade

Sinds 1960 wordt elke tien jaar een Nederlandse Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade gehouden. Van 14 april t/m 9 oktober 2022 kun je de Floriade Expo 2022 bezoeken in Almere. Voormalige wereldtentoonstellingen blijven fraaie wandelgebieden. We wandelden in de eerste vier Floriade gebieden van ons land.

Het Park Rotterdam

Ten westen van het centrum van Rotterdam ligt het Park. In 1960 werd hier de eerste expositie gehouden. Het is ontworpen door vader en zoon Zocher in 1852 in Engelse landschapstijl. We wandelden al meerdere malen in dit stadspark. Aan de vooravond van de Rotterdamse marathon wandelden we het Delfshavenpad uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam”. Het park ontwaakte en hier en daar zagen we wandelaars en hardlopers uitgedost in een fluorerend hardlooptenue. De 107 meter hoge Euromast, die ook in 1960 werd gebouwd, torende uit boven de monumentale bomen. De narcissen aan de vijver met drie danseressen stonden in bloei.

Narcissen

In het voorjaar liepen we de NS wandeling Rotterdam en kwamen we wederom in dit uitgestrekte park. We kwamen via de zijkant het park binnen. Daar lag een kleine heemtuin met vlonderpaden. We verlieten de asfaltpaden om even over de houten vlonders te wandelen. Het zonnetje scheen en het was een warme lentedag. Jong en oud zaten op het terras van restaurant Parqiet.

Amstelpark Amsterdam

Ook kwamen we vaker in het Amstelpark dat in 1972 werd aangelegd voor de wereldexpositie. Een aantal voorzieningen is nog intact gebleven na de tentoonstelling. Zo herinneren het smalspoor treintje, het doolhof, de rosarium, de midgetgolfbaan, het Glazen Huis en de rododendronvallei nog aan de tijd van de expo.

In het voorjaar een aantal jaren geleden wandelden we de Groene Wissel, die startte bij het station Amsterdam Amstel. We gingen door de blauw gele tourniquet bij de ingang van het park. We wandelden over een vlonderpad en bij een open plek in de gaarde stonden diverse stoelen. Toen we dichterbij kwamen bleek het het monument Rozenoord te zijn. Het monument is ter nagedachtenis aan de omgekomen joden in de Tweede Wereldoorlog. De kleine stoelen zonder leuning symboliseerden de slachtoffers jonger dan 29 jaar, de stoelen met leuning die van 30-39 jaar en de ligstoelen gaven de getroffenen van ouder dan 40 jaar weer.

Monument Rozenoord

In het najaar maakten we een herfstwandeling door het park. We wandelden de etappe “Ten westen van de Amstel” uit de bundel “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam”. Bij het Rosarium wandelden we het park binnen. Het treintje dat door het oud Floriade terrein rijdt, had vandaag een vrije dag. Hier en daar liep een wandelaar. Een enkeling stond tussen de Hollandse molens op het midgetgolf terreintje.

De route voer door de Japanse tuin. Op de achtergrond spoot de fontein in de vijver. Twee oude mannen waren omringd door meerkoetjes en nijlganzen, die snakten naar een stukje oud brood. Op de lange lanen van het park liepen hardlopers. Aan de zuidkant van het park, bij het blauw gele toegangshek, verlieten we het park.

Beatrixpark Amsterdam

Net als het Amstelpark maakte het Beatrixpark deel uit van de Floriade van 1972. De kruidentuin, de Artsenijhof, dateert nog uit de tijd van de tentoonstelling. In de winter onder een strak blauwe lucht en een winterzonnetje startten we de etappe “Oud en Nieuw Zuid” uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” die onder andere door het Beatrixpark kwam.

In de kruidentuin

Achter het beurscomplex lag het Beatrixpark. Het oud Floriadeterrein was in winterslaap. De bomen waren van hun blaadjes ontdaan en de kruiden in het Artsenijhof hadden vakantie. We glibberden over de gladde stenen van de kruidentuin. Een oude vrouw zat op het bankje te genieten van het stralende weer. Ondanks de kale bomen en het gebrek aan bloemen waren de contouren van de romantische ontwerpstijl nog aanwezig.

Gaasperpark Amsterdam

Tien jaar later in 1982 vond de wereldexpo wederom in Amsterdam plaats, maar nu in Amsterdam-Zuidoost. Het Gaasperpark was toen het decor van de tuinbouwtentoonstelling. Na de expositie werden bijna alle aanvullingen aan het park weggehaald en een eenvoudig stadspark bleef over.Kunstwerk bij de plas

Wederom in de winter maakten we een wandeling door het voormalig Floriade terrein aan de hand van de route “Amsterdam-Zuidoost” uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam”.

We wandelden lands de Gaasperplas. De winterzon was inmiddels gezakt. De plas is nog vrij nieuw. Het is tussen 1969 en 1972 ontstaan door de zandwinning voor de Westelijke Tuinsteden. Er was nog maar weinig te ontdekken van de vroegere expositie.

Rokkeveen Zoetermeer

In 1992 was de grootste expo ter wereld en vormde in Zoetermeer de basis voor de woonwijk Rokkeveen West. Het 68 hectaregrote terrein had een driehoekige opzet en kaarsrechte lanen. Er werden zogenaamde follies, gebouwtjes met een opvallende vorm, geplaatst.

Overbrugging tussen Rokkeveen en Driemanspolder

De geheel overdekte Nelson Mandelabrug in de geel blauwe kleuren van het gemeentewapen van Zoetermeer dateert ook uit de tijd van de Floriade. Aanleiding van de bouw was de aanleg van de woonwijk Rokkenveen, in combinatie met de wereldexpositie.

Even geleden wandelden we de oude NS wandeling Buytenpark. Na deze wandeling maakten we nog een uitstapje naar de wijk Rokkeveen. We wandelden over het uitgestrekte terrein met de lange lanen. We liepen langs de Floraplas met de boompjeseiland en kwamen langs de follies.

Wandelroute 

Veel van de wandelingen uit deze blog komen uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” van Alex Buis en Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Kijk hier voor meer informatie over deze gids. Veel van de routes kan je ook vinden via Wandelzoekpagina. Kijk hier voor meer informatie.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Wauw. Leuke wandelingen zijn dit. Wel mooi dat de parken er nog zijn, ze blijven zo te zien bijzonder.

  De expositie van 2012 heb ik met een vriendin bezocht. Mijn broer heeft daar een deel van de Mexicaanse tuin aangelegd vanuit zijn opleiding.

  Fijn weekend. Jeanine.

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, dank je wel! Het park in Venlo en Haarlemmermeer heb ik nog niet bezocht en staan zeker nog op mijn lijstje. Jij ook fijn weekend. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s