Herleefd en historisch Dordrecht

Startpunt: station Dordrecht Stadspolders, eindpunt: station Dordrecht centraal, aantal kilometers: 10, horeca onderweg: Villa Augustus en Grandcafé Khotinsky 

Vroeg in de morgen vertrokken we met de trein naar Dordrecht Stadspolders voor het wandelen van de nieuwe NS wandelroute het Eiland van Dordrecht. Het is een wandeling die alle gezichten van de oude stad Dordrecht laat zien. Je wandelt langs de rivier de Wantij. Je waant je tussen herleefd erfgoed bij Villa Augustus en het Energieplein en je wandelt door het historische centrum met de oude havens en karakteristieken panden.

Eiland van Dordrecht

Het was aangenaam wandelweer met een graad of 20 en een briesje. We stapten uit bij station Stadspolders en wandelden langs een klein winkelcentrum. Al snel gingen we een dijk op met aan één kant grote populieren. Veel fietsers en wandelaars waren op pad. Een hond had niet zoveel zin om te wandelen en liep weer terug naar de auto. Op de dijk moesten we uitwijken voor veel sportfietsers. We weken even van de route af en liepen op een smal pad wederom onder populieren. Het pad was bedekt met populierentakken en bladeren. We kwamen uit bij water, waar een aantal pleziervaarten voer. We hadden uitzicht op het Natuurvriendenhuis De Kleine Rug, dat alleen met een voetveer bereikbaar is.

We wandelden verder over de dijk omgeven door hoog gras. We werden ingehaald door wielrenners en fietsers. Een man stond te wachten op zijn labrador, die het maar al te spannend vond om te struinen door het hoge gras.

Onder aan de dijk zat een aantal scoutingonderkomens. Rookpluimen kwamen boven de bomen uit. Een groep jongens en meisjes met groene overhemden met sjaal stonden om het beginnende vuurtje heen. We kwamen langs een duurzame woonwijk met huizen met gras op de daken.

We wandelden langs het water en een groep met volwassen op segways kwam ons tegemoet. Op de rivier het Wantij voeren diverse kleine boten. Een man zat op het bankje te genieten van de bootjes op het water. Zijn blauwe fiets stond in het gras geparkeerd. Een mevrouw floot haar hond terug, die genoot van het koele water. Als een doorweekte zwabber kwam hij uit de rivier.

Wantijpark

We gingen van de dijk af en wandelden het Wantijpark in. Het park is ontworpen door tuinarchitect D.F. Tersteeg en is in het kader van werkverschaffing aangelegd. De wandeling ging rondom het park en we besloten om het park even in te lopen. Bij de grote vijver met vele waterlelies was een festivalterrein gecreëerd voor Wantijpop. Grote delen van het park waren afgezet met zwarte afzettingen. We besloten om weer onze route te volgen en liepen op een smalle dijk.

We roken een sterke bloemengeur van de witte bloemen van de Deutzia. We kwamen langs een oude muur. Ooit was het een oefenterrein voor militairen. De monumentale muur herinnert nog aan deze tijd. Aan het eind van het pad konden we niet meer verder door de zwarte afzettingen. We vroegen aan twee politieagenten op mountainbikes hoe we weer op een doorgaande route kwamen en gaven aan dat we ons verbaasden over de ontbrekende omleidingen vanwege het festival. Ze glimlachten en zeiden: “Jullie komen hier waarschijnlijk niet vandaan? Wantijpop is namelijk een begrip in Dordrecht en omgeving” We gingen weer naar het begin van het park en via een jachthaven en de ingang van Wantijpark kwamen we weer op onze route.

Villa Augustus

Boven de bomen torende de voormalige watertoren aan het Wantij uit. Nu is het een hotel met restaurant. We wierpen even een blik in de bakkerij en winkel met streekproducten. Achter de watertoren zat een fraaie tuin met sierlijke buxushagen. Overal waren gezellige terrasjes gecreëerd.

Er werden voorbereidingen getroffen voor een feest. Op het gras waren stoelen uitgestald en waren gekleurde ballonnen aan de stoelen geknoopt. In de fruittuin was ook een terrasje geschapen. Achterin stonden bijenkassen. We wandelden nog even door de moestuin met gewassen, kruiden en veel bloemen.

Energiehuis

Vlakbij Villa Augustus lag het Energieplein met een grote bioscoop en een theater. De oude scheepswerf en de energiecentrale zijn getransformeerd in deze culturele hotspot. De gemeente Dordrecht en LANDLAB ontwierpen het plein. Het Energiehuis dat nu fungeert als theater en Grandcafé staat op de plek van de vroegere kolenopslag. We gingen het pand uitgevoerd in donkere klinkers naar binnen.

Het was nog te vroeg voor een theatervoorstelling, zodat het redelijk rustig was. In het Grandcafé Khotinsky zaten enkele mensen op de leren loungebanken. Wij ploften neer in de okergele fauteuils. Het café restaurant had industriële looks met de hoge plafonds en betonnen muren. Het was ingericht met houten tafels en stoelen en hier en daar waren loungeplekken gecreëerd om het een huiselijke sfeer te geven. We kozen de cheesecake en appeltaart uit op de kaart en binnen een aantal minuten zaten we achter een stukje taart met een weckpotje met saus.

Groothoofdspoort en Hof van Nederland

We vervolgden onze route langs het water en in de verte zagen we de Waterbus aankomen. We liepen op een smal pad tussen schepen en appartementen met inpandige balkons. Hier en daar zat een bewoner op een stoeltje van de voorbijvarende schepen te genieten. Vlakbij het Groothoofdspoort, één van de oorspronkelijke stadspoorten van Dordrecht, gingen we het centrum binnen.

We hadden een fraai uitzicht op de oude Wijnhaven dat nu een jachthaven is. We wandelden de Wijnstraat in met de oude wijnpakhuizen. Er kwam net een bruidsstoet langs. Via een brug kwamen we in de Voorstraat waar nu allerlei delicatessenwinkels, lunchrooms, restaurants en boetiekjes zitten.

Uit de Augustijnenkerk kwamen orgelklanken. Een jong organist speelde voor een geïnteresseerd publiek. Via een poortje kwamen we bij een aantal brandspuithuisjes waar vroeger brandweermaterialen werden opgeslagen. Voor één van de huisjes zat een man met zijn laptop en naast hem zat een zwarte kat.

We wandelden door een tweede poortje en we kwamen bij het oorspronkelijke augustijnenklooster. In 1572 werd hier de basis gelegd voor de Republiek der Zeven Verenigden Nederlanden. Nu is het museum het Hof van Nederland er gevestigd. Dit museum besteedt hier op een interactieve manier aandacht aan. Enkele jaren geleden bezochten we dit leerzame museum.

Direct daarna kwamen we in de Kloostertuin, waar een oase van rust heerste. Jong en oud zaten op een bankje of in het gras.

Dordrechts Museum

Achterin een tuin grote platanen vind je het Dordrechts Museum. Het is één van de oudste musea van Nederland en herbergt een fraaie collectie van schilderijen uit de Gouden Eeuw zoals van de schilders Aelbert Cuyp en Ferdinand Bol. Wij namen een kijkje in dit 175 jaar oude museum.

Naast de vaste collectie was ook een aantal tijdelijke tentoonstellingen waaronder het “Koninklijk Paradijs”. Hier waren de mooiste werken van kunstenaar en vooral dierenschilder Aert Schouman te zien. De expo was een plaatje op zich. In diverse stijlkamers waren de dierenschilderijen tussen opgezette dieren tentoongesteld. Naast dierenkunst maakte hij ook aquarellen van buitenplaatsen. De kleine priegelwerkjes waren stuk voor stuk meesterwerken.

Winkelhart

We slingerden door de oude straten en kwamen in het winkelhart van Dordrecht. Op het plein was markt. Bij het Scheffersplein zaten de terrassen bomvol met het stralende weer. In de autoluwe Groenmarkt namen we een ijsje. We wandelden richting de kerk en kwamen langs het Stadhuis. We liepen om de Grote Kerk en kwamen weer bij een kleine haven. Op bankjes zat een echtpaar te genieten van de zon.

We wandelden verder richting de Kalkhaven en konden op de Historische draaibrug een fraaie foto maken van het stadsgezicht van Dordrecht. Het laatste deel van de wandeling liep door een buurt met statige huizen omgeven door diverse rozen. We naderden bijna het Centraal station van Dordrecht en wandelden langs het opvallende gebouw van het Nationaal Onderwijsmuseum. Het ontwerp is van de architect Ravenstein, die ook Diergaarde Blijdorp heeft ontworpen. We besloten om dit museum een andere keer te bezoeken.

Wil je ook eens een afwisselende wandeling maken in en om Dordrecht? Kijk hier voor de routebeschrijving.

Volg me ook via Facebook

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Hallo Vera, deze stond al erg hoog op mijn lijstje van nog te wandelen. En nu helemaal.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, dank je wel. Wij hebben genoten van deze afwisselende route. Echt een aanrader.

   Like

 2. JaJo-fotografie schreef:

  Wat een prachtige wandelingen. Leuke stad aan de foto’s te zien! Je had mooi wandelweer volgens mij. (Of was het te warm) fijn om te lezen!

  Groetjes. Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, dank je! We hadden zeker prachtig wandelweer en dan komen de foto’s altijd mooi uit. Het was met de verfrissende wind niet te warm.

   Geliked door 1 persoon

 3. Door Suzanne schreef:

  Leuk om te lezen en herkenbaar! Wij liepen een paar maanden geleden de groene wissel wandeling in en rond Dordrecht. Mooie historische stad met een mooi muurgedicht bij het Dordrechts Museum en een bibliotheek in een uniek (oud) pand.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Suzanne, dank je wel! ik ben er al vaak geweest en het blijft een stad met veel ontdekkingen. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s