Hollands polderlandschap Voorburg

Midden in Voorburg ligt een oer Hollands landschap, een polderlandschap met koeien en schapen. Tussen de weilanden loopt een paadje met aan één zijde een rij met knotwilgen. Aan het eind van het pad is een wit ophaalbruggetje. Midden in de wei staat een houten paal met daarop een enorm ooievaarsnest. Op de achtergrond draaien de wieken van de poldermolen De Vlieger. De Stadsboerderij Essesteijn maakt samen met de molen onderdeel uit van dit Hollands polderlandschap. Naast een recreatieve functie heeft deze kinderboerderij sinds 2013 ook een zorgfunctie. Mensen met een (verstandelijke) beperking kunnen hier werken. Zo kunnen ze de boerderijdieren verzorgen of werken in de groente-of bloementuin.

Afgelopen woensdag liepen we tijdens een avondwandeling door dit oer Hollandse plaatje. Het was een zwoele voorjaarsavond. Aan de waterkant zaten een jongen en een meisje met een vishengel. We wandelden over het smalle paadje tussen de grasvelden door. In de weiland zagen we één van de zwarte zwanen. We gingen door het houten klaphek en de schelpjes van het schelpenpad knisperden onder onze schoenen. Boven de knotwilgen torende het ooievaarsnest. Op de nestplaats zat een langbeen. De gelukbrengers hadden dit voorjaar vijf kleintjes uitgebroed.

Aan de wieken van de molen hingen doeken in de kleuren van Mondriaan. De molenaar haalde de geblokte lappen stof van de wieken af. De poldermolen is ter ere van 100 jaar De Stijl tot in het najaar in de kleuren van Mondriaan gegoten. In samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag en Museum Swaensteyn is in deze authentieke molen uit 1621 een kleine expositie met creaties van Mondriaan te zien.

We wandelden verder en zagen aan de oever twee paren Canadese ganzen. Ze hadden een grote hoeveelheid gele bolletjes rond hen waggelen. Eén van de ouders dronk uit het slootje. De gans hield zijn snavel omhoog om het water via zijn lange zwarte nek naar binnen te laten glijden. Het kleine donsje naast haar probeerde zijn ouder te imiteren.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Mooie wandeling weer Vera, het is wel leuk om her en der in Nederland 100 jaar de stijl tegen te komen. We kunnen er echt niet om heen. Zelfs tijdens de tulpen routes die wij onlangs hebben gereden was er aandacht voor.

  Mooie foto’s heb je erbij gemaakt. Veel hollandser (?) Gaat het niet worden.
  Fijn weekend.
  Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, ja heel Nederland is in de ban van 100 jaar De Stijl. Jij ook fijn weekend gewenst. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

 2. estherverwimp schreef:

  Wat leuk geschreven Vera, zonder de foto’s kan ik het toch helemaal voor me zien! Ik kan ook enorm genieten van Hollandse taferelen.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Esther, Dank je! zo knus en kneuterig Hollandse taferelen en nog eens zo dichtbij huis. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s