Ode aan de Hollandse molen

Jaarlijks is er de Nationale Molendag. De vereniging De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseren deze jaarlijkse dag dat in het teken van de molen staat. Meer dan 900 molens zijn dan opengesteld. Moleneigenaren, molenaars en vrijwilligers houden extra activiteiten zoals brood- en pannenkoekenbakken. Daarnaast zijn wandel-en fietstochten uitgezet. Tijdens onze wandelingen kwamen we vaak een gemaal tegen. Vooral tijdens onze wandelingen in Noord- en Zuid-Holland. Met deze blog breng ik een ode aan de Hollandse molen.

Akermolen Amsterdam

Op de rand van Osdorp tussen Amstelland en Spaarnewoude ligt het idyllische Theehuis de Akermolen. De molenstomp stamt uit 1874. In 1920 werd achter de molen een elektrisch gemaal gebouwd. In 1921 verwijderde ze daarom de kap. Sinds 2010 is De Akermolen een theehuis. Even geleden genoot ik samen met mijn moeder van een High Tea met zoete en hartige lekkernijen. Het is een bijzondere horecagelegenheid, omdat het een plek is waar mensen met een verstandelijke beperking werken in de bediening of in de keuken. Het Noordhollandpad komt langs dit gezellige theehuis.

Molens van de Zaanse Schans

Wie kent de Zaanse Schans niet? Een enorme toeristische trekpleister. Architect Jaap Schipper bedacht deze topattractie en bracht verschillende panden naar dit gebied en schiep de Zaanse schans. Wij wandelden in het najaar de Groene Wissel Zaandam-Kogelveld en liepen langs de museummolens. De gemalen waren heel fotogeniek in het zonnetje met op de achtergrond een Hollandse lucht. De toeristenstroom was een beetje voorbij en we stonden niet in de rij bij de monumentale panden van dit buitenmuseum. We waren aangenaam verrast door het Zaans Museum en Verkade Paviljoen waar de geschiedenis van de Zaanstreek en haar bewoners op een interactieve manier werd getoond.

Molen D`Admiraal Amsterdam

Aan het Noordhollandskanaal in Amsterdam Noord ligt de krijtmolen D`Admiraal. Na een wandeling door de Waterlandsdorpjes Ransdorp en Zunderdorp kwamen we toen we richting de stad liepen deze molen tegen. De molen stamt uit 1792. Na een grondige restauratie draait de molen weer en is de enige werkende krijt-en trasmolen ter wereld.

Molen De Valk Leiden

In het begin van onze Romeinse veldtocht Leiden kwamen we langs molen De Valk. We hadden een mooi uitzicht vanaf de brug op de stellingmolen. Deze korenmolen uit 1743 is sinds 1966 een molenmuseum.

Molens Schiedam

Molens en distilleerderijen zijn onlosmakelijk verbonden aan de jeneverstad Schiedam. Met de Groene Wissel Schiedam wandelden we langs de stellingmolens die mout maalden voor de jeneverstokerijen. We liepen langs Molen De Kameel, Molen De Vrijheid, Molen de Nieuwe Palmboom, Molen De Noord en Molen De Drie Koornbloemen. De laatste molen is de enige met een aan de molen verbonden molenaarshuis.

Molen De Vier Winden Rotterdam

Tijdens een wandeling van het Terbreggepad kwamen we door de Rotterdamse wijk Terbregge. We wandelden langs dijkwoningen, bedrijfsloodsen en de stellingmolen De Vier Winden. Het gemaal uit 1776 is buiten gebruik, maar er worden wel meelproducten verkocht. Een mevrouw bij de korenmolen sprak ons aan en vertelde over de pizza die ze ging bakken met haar kleinzoon met het meel van deze stellingmolen.

Molens De Lelie en De Ster Rotterdam

Bij het eerste deel van de Kralingse Plas heb je een weids uitzicht op de molens De Lelie en De Ster. Onder het wandelen van het Kralingenpad kwamen we deze twee windmolens tegen. In deze stellingmolens worden snuiftabak en specerijen gemalen. Beide molens zijn uit 1777. Molen De Ster is tweemaal afgebrand, maar beide keren weer herbouwd.

Buitenwegse molen en de Westbroekse molen Oud Zuilen

In de winter wandelden we het Vechtpad en kwamen door het sprookjesachtige dorpje Oud Zuilen. We verlieten het dorpje om een uitstapje te maken naar twee molens: de Buitenwegse molen en de Westbroekse molen. Beide molens zijn wipmolens die werden gebruikt als poldermolen om de polder droog te houden. De Westbroekse molen stond imposant in het weiland. Echter van de Buitenwegse molen was slechts een stomp aanwezig. Begin 2016 brandde deze wipmolen bijna geheel af.

Molen De Salamander Leidschendam

Dichtbij huis wandelen we vaak langs de houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam. De achtkantige stellingmolen met aangebouwde schuren is nog altijd vol in bedrijf. De molen is al een aantal keer herbouwd en gerestaureerd en sinds 1995 kan voor het eerst weer met windkracht worden gezaagd.

Wil je meer weten over molen? Ga hier naar de site de vereniging De Hollandsche Molen.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Leuk om wat over molens te lezen, neerlands trots. Helaas gisteren niet in de gelegenheid geweest er 1 te bezoeken. Door jouw blog heb ik er toch wat van kunnen genieten.

  Groetjes, Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, het is een heel overzicht als ik ze zo naast elkaar zie. Nederland heeft zoveel mooie molens.

   Geliked door 1 persoon

   1. JaJo-fotografie schreef:

    Ja, het is een imposante lijst. Te veel moois om te bezoeken in 1 dag.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s