NS-wandelen in alle jaargetijden

Elk jaar verschijnen in het voorjaar nieuwe NS-wandelingen. Voor 2017 waren de vier nieuwe routes wandelingen rondom Culemborg, Dordrecht, Harderwijk en Sittard. Wij liepen elk jaargetijde wel een NS wandeling. Tijdens onze vakantie liepen we een aantal. NS-wandelingen dichtbij huis wandelden we in het weekend.

Op Facebook en op Twitter plaatste ik een bericht met de volgende vraag aan mijn volgers: wat is jouw favoriete NS wandeling? De reacties die ik heb gekregen heb ik samen met mijn eigen wandelervaringen in deze blog verwerkt.

Lente

In het vroege voorjaar wandelden we de NS wandeling van Rotterdam. Het was een route van vijftien kilometer door het hippe en historische centrum. We wandelden langs de Heemraadsingel met een arboretum van bomen en een verscheidenheid aan vogels. We deden de Coolhaven, het historische Delfshaven en de Veerhaven met pleziervaartuigen aan.

We liepen door herleefd erfgoed in het Lloydkwartier, waar de oude pakhuizen waren getransformeerd tot moderne appartementen en bedrijfspanden. Uiteraard konden de beroemde zwaan en de kubuswoningen niet ontbreken in deze route. De wandeling gaf een mooi overzicht van de parel aan de Maas.

Henrie Zoggel van de wandelblog Ambulare liep in april de nieuwe NS wandeling Hierdense Poort bij Harderwijk. Het was een wandeling door beuken- en naaldbossen, over heide, langs kastelen en door kleine buurtschappen. Henrie heeft heel wandelingen gelopen, maar deze route behoort tot zijn top vijf. “In één woord geweldig”, schrijft hij in zijn blog.

Magnolia's NS wandeling Belmonte van Stien den Braber

Stien den Braber van Stiens Buitenblog vindt in de lente de NS wandeling Belmonte bij Ede-Wageningen een absolute topper. Je komt onder andere langs de arboretum Belmonte op de Wageningse Berg, waar in het voorjaar de magnolia’s in bloei staan. Ze heeft de route al een aantal keer gelopen en altijd in de lente.

Zomer

Tijdens onze vakantie in het Gelderse Dieren liepen we een aantal NS wandelingen zoals één van Zutphen naar Deventer en één van Deventer naar Olst. Een wandeling die me echt is bijgebleven is de veertien kilometer lange NS wandeling Veluwezoom, die we van Dieren naar Velp liepen. We maakten een wandeling over bospaden door dichte loofboom- en naaldbossen. We ruilden de bospaden in voor mulle zandpaden over de paarse heide bij de Posbank. We kronkelden langs de parkbeek bij Landgoed Beekhuizen met sprookjesachtige bruggetjes en de waterpartijen.

Erwin Braak was ook onder de indruk van deze route. Hij liep deze van Dieren naar Rheden, waar hij een tussenstop maakte bij het pannenkoekenhuis de Carolinahoeve. En verbrandde daarna de calorieën door berg op en berg af te wandelen naar Rheden. Hij wandelt deze route het liefst in augustus en in de herfst vanwege de mooie kleuren van het landschap.

Pannenkoekenhuis

Herfst

Bij de invoering van de nieuwe NS wandelingen verdwijnen ook weer routes. Dit jaar zijn de volgende wandelroutes verdwenen: De Weelen-Enkhuizen, Elburg, Savelsbos en de tweedaagse wandeling bij Texel.

In het najaar liepen we de negen kilometer lange oude NS wandeling Buytenpark bij Zoetermeer. Het was echt een parkenroute. We wandelden over de voormalige vuilnisbelt Buytenpark waar onder andere Exmoor paarden graasden. Bovenop de gewezen vuilstort zagen we de skyline van Den Haag. Het Westerpark stond in herfsttooi. De wandelpaden waren bezaaid met rode, gele en bruine bladeren. Onze wandelschoenen sloften door de herfstbladeren.

Winter

In december wandelden we de vrij nieuwe tien kilometer lange NS wandeling De Bretten. Het was een wandeling over graspaden met op de achtergrond de rookpluimen van fabrieken. We klommen over hekjes en we balanceerden op een voetveer. Het laatste deel van de wandeling ging door de stadswildernis van Amsterdam, De Lange Bretten. Het was een route over smalle bladerpaden tussen geknapte rietstengels, wilgen en berken.

Wil je meer weten over NS wandelingen of wil je er eens één wandelen? Kijk hier voor meer informatie.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Tijdens mijn korte wandelingen in mijn woonplaats, kom ik ook steeds ns-wandeling bordjes tegen. Misschien moet ik eens beginnen bij het begin. Het ziet er door het jaar heen overal prachtig uit. Leuke blog weet Vera.

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, dankjewel​ weer! Is dat deze wandeling die je tegenkomt: http://www.ns.nl/dagje-uit/wandelen/drentsche-aa.html

   Geliked door 1 persoon

   1. JaJo-fotografie schreef:

    Ja, dank je wel. Dit moet hem inderdaad zijn. Praktisch mijn achtertuin.. 🙈

    Like

 2. Stien den Braber schreef:

  O, dat is een heel mooie wandeling, de Drentsche AA, vooral in het voorjaar. Ik heb hem een paar jaar geleden eens gelopen. Je gaat een stuk over een vlonderpad dwars door het veld.

  Geliked door 1 persoon

 3. De NS wandelingen zijn absoluut top. Actief en ontspannen tegelijkertijd. Wandelen is uiteraard leuk voor alle jaargetijden, maar de lente is toch wel mijn favoriet! Alles in bloei, lekker weer en jonge diertjes langs de wandelpaden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s