Kruidhof, een Botanische Tuin in Friesland

2017 was het jaar van de Botanische Tuin. Nederland telt 25 Botanische Tuinen die bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen zijn aangesloten. Wij bezochten tijdens een familiebezoek op eerste paasdag één van deze tuinen, de Kruidhof in het Friese Buitenpost.

Vlakbij het station van Buitenpost zit de Hortus. De tuin is in 1930 opgezet als proeftuin voor groente en fruit en de Universiteit Groningen deed in de jaren vijftig onderzoek naar de geneeskrachtige werking van de planten. Eind jaren zeventig is de plantentuin in bezit van de Gemeente Achtkarspelen waar het dorp Buitenpost onder valt.

Ondanks dat het niet een heel mooi paasweekend zou worden scheen het zonnetje tussen de wolken door. Bij de balie van de Kruidhof kregen we een plattegrond van een aardige mevrouw. Aan de hand van de overzichtskaart slingerden we door de verschillende thematuinen. Het was nog vroeg in het voorjaar en veel planten moesten nog op sterkte komen. In de Boerenbloementuin stonden hier en daar wat bloemen. Achterin de tuin zat een ouder echtpaar in het zonnetje en beleefde de jonge planten en bloemen.

De Fruithof 

In de Fruithof hadden de vruchtenbomen al bloesem en de blauwe druifjes bedekten de grond onder de kleine bomen. Tussen de fruitbomen stonden bankjes waar je van de witte en roze bloesem kon genieten. We liepen onder een haag van peren- en appelbomen door.

De Keukenkruidentuin 

In de Keukenkruidentuin namen we even plaats op een stenen zitmeubel tussen de bieslook, dille, maggikruiden en salie. Veel van de kruiden herkende ik uit onze eigen kruidentuintje.

De Heemtuin 

Voor de Heemtuin was het nog te vroeg in het seizoen. De gewassen in de kleine vijver met de stapstenen moesten nog ontspruiten. Via een houtsnipperpaadje wandelden we verder en kwamen uiteindelijk in de Varenhof. Er heerste hier een mysterieuze sfeer met de kronkelpaden en kleine watervalletjes. De jonge bladeren van de varens waren nog opgerold als kleine stafjes van Sinterklaas.

De Bostuin 

Bij de Bostuin sijpelden heel zachtjes de regendruppels naar beneden. De jonge blaadjes aan de diverse bomen konden maar nauwelijks een paraplu vormen tegen het hemelwater. We liepen over de vlonder. Tussen de bomen stonden zomer- en treurklokjes.

IJstijdenmuseum 

Het begon steeds harder te regenen en gingen zoals vele bezoekers schuilen bij het IJstijdenmuseum. Hoewel ik niet warm loop voor archeologische opgravingen vond ik dat dit intieme museum met zwerfstenen, fossielen en mineralen een mooi overzicht gaf van het Woudengebied rond de ijstijden.

Meer informatie? 

Wil je meer informatie over Botanische Tuinen? Ga hier naar de site van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen. Kijk hier voor meer informatie over De Kruidhof.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Ook leuk om eens te bezoeken, ik zou er niet zo snel aan denken. Leuke tip, dank je wel.

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, zeker een aanrader en ook een beetje bij jullie in de buurt 🙂

   Geliked door 1 persoon

   1. JaJo-fotografie schreef:

    Ja, dat maakt het helemaal ideaal.

    Geliked door 1 persoon

 2. Marion Stam schreef:

  Leuk om de Kruidhof in het zonnetje te zetten. Ik woon er vlakbij maar kom er veel te weinig.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Marion, dank je! Wellicht heeft mijn blog je geïnspireerd om er wat vaker te komen. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s