Rekenend door Groningen

Startpunt/eindpunt: station Groningen, aantal kilometers: 4, horeca onderweg: diverse mogelijkheden in het centrum

Geef een schatting hoeveel tegeltjes zijn gebruikt in het mozaïek rondom de ingang van het Groninger Museum?, Waar was Aletta Jacobs toen het Harmonie gebouw werd geopend? En in welke richting helt de Martinitoren over? Dit waren enkele van de 32 vragen die we moesten beantwoorden tijdens een “Wiskundewandeling” in Groningen.

Station Groningen

Met een groep vrienden wandelden we deze mathematische wandeling, die startte in de centrale hal van het treinstation van Groningen. In de creatie van architect Isaac Gosschalk beantwoorden we onze eerste vraag. De stationshal was fraai gedecoreerd met kordons, gevelstenen en decoratief beeldhouwwerk. In het plafond zat een cirkelvormig raam waar de vraag over ging. Iedereen pende driftig in zijn opschrijfboekje.

Groninger Museum

De volgende wiskundige vragen waren te vinden bij het Groningen Museum. We telden mozaïeksteentjes bij de ingang van het museum en halve vazen op de museumbrug. De brug was echt een verkeersader tussen het station en het centrum van de universiteitsstad. Het museum trok veel bezoekers voor de Rodin tentoonstelling. We noteerden de aantallen in ons boekje en liepen verder het centrum in.

Folkingestraat

We liepen de Folkingestraat in. Nu is het een winkelstraat met veel boetiekjes, delicatessenzaken en lunchtentjes. Vroeger was deze straat het centrum van de Jodenbuurt. In de straat bevindt zich een vijftal kunstwerken, die herinneren aan het joodse karakter van de straat. Over één van de kunstwerken ging een wiskundige vraag. In de bestrating van beide zijden van de straat lag een reeks halve manen met in het midden van de straat een volle maan. Tezamen vormen zij een oog ‘dat gezien heeft wat er is gebeurd’. Het is een creatie van Joseph Semah. Ook stonden we even bij de Joodse Synagoge stil voor een vraag over de Davidsster in het raam.

Voordat we de wandeling voortzetten, gingen we opzoek naar een lunchlocatie. In de cafés hingen de mensen met de benen naar buiten. We konden moeilijk een plekje bemachtigen. Uiteindelijk streken we neer voor een broodje of een bord pasta bij de Pastafabriek in de Stoeldraaiersstraat.

Scheepsvaartkwartier

Zowel op de Vismarkt als aan de A-Kerkhof was markt. Er stonden vele bloemenstallen en stalletjes met lekkernijen. In de Brugstraat zat het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Op de binnenplaats van het museum moesten we het tarief van het schip de Alida berekenen. Ook gingen we even op de kiek voor een grote beer gemaakt van lege plasticflessen.

We wandelden De Hoge Der Aa in met zijn pakhuizen en oude fabriekspanden. In het water lagen oude schepen. Ooit had de schilder Hendrik Werkman hier zijn atelier. Nu zijn er bedrijven, cafés en appartementen in het entrepot gevestigd.

Universiteit

De Universiteit van Groningen had zijn open dag. Vele aankomende studenten waren in de stad opzoek naar hun toekomstige studie. Allerlei gebouwen openden hun deuren. Veel wiskundige vragen lagen op straat in dit gebied. Bij het Harmoniegebouw moesten we de traptreden berekenen van een denkbeeldige trap en bij de Broerstraat moesten we opzoek naar het ontbrekende huisnummer van het sterrenkundig laboratorium dat in 1988 was afgebrand.

Bij het Harmoniegebouw was nog een levendige Boerenmarkt met diverse streekproducten zoals kaas, jam en honing. We namen nog even een kijkje in het monumentale Academiegebouw met zijn fraaie glas in loodramen. Bovenaan de rode trap stond het borstbeeld van Alexander de Savornin Lohman, die tot zijn dood de curator van de Rijksuniversiteit Groningen was.

Martinikerk en Prinsentuin

We wandelden in de richting van de bekendste toren van Groningen, de Martinitoren. Uiteraard kon daar geen vraag over ontbreken. Zo druk het op de Grote markt was, zo’n oase van rust was het op het plein tussen de Martinikerk en het Provinciehuis. Een paar hangjongeren zaten op een bankje en een man met een witte hoed las een boek.

Vlak achter het Martinikerkhof lag de Prinsentuin met boven de toegangspoort een opvallende zonnewijzer. Veel hersenkraken kostte energie en we waren wel even toe aan rustpauze. We pauzeerden bij de Theeschenkerij de Prinsentuin voor fris of koffie met wat lekkers.

Gasthuizen

Het laatste deel van de route ging door de Poelestraat en de Peperstraat, het uitgaansgebied van Groningen. Midden tussen de cafés en discotheken lag het Pepergasthuis. Het hofje uit 1405 was ooit bedoeld voor pelgrims, maar later was het ook een complex voor ouderen en een dolhuis. Nu is het gasthuis eigendom van een woningcoöperatie. Het hofje was een aaneenschakeling van meerdere hofjes.

Aan het einde van de wandeling bij de Rademarkt kwamen we nog een Gronings equivalent van een hofje tegen. Het Sint Anthonygasthuis lag er vredig bij. Er was een openluchttentoonstelling met foto’s van toen en nu.

Wandelroute 

Hou je van wiskundige vraagstukken en wil je deze route zelf eens wandelen? Kijk hier voor meer informatie. Wil je meer wandelen binnen en buiten de stad Groningen? Kijk hier voor de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Groningen”.

Volg me ook via 

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Leuk Vera, herkenbare locaties voor mij. Groningen is prachtig.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, Groningen is zeker prachtig en zeker als het weer op een hele andere wijze bekijkt.

   Geliked door 1 persoon

 2. De Gans (Marije) schreef:

  Wat leuk! Dat gaan wij zeker eens doen als oud-studenten uit ‘Stad’. Mijn Lief, die daar natuurkunde heeft gestudeerd staat al bijna in de startblokken. Erg leuke tip, dank je! 😊

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Marije, leuk dat ik jullie heb kunnen inspireren met mijn blog en de wandeling. Je kijkt met hele andere ogen naar de stad. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

   1. De Gans (Marije) schreef:

    Ja, echt heel leuk! Jaren geleden heb ik er eens de hofjesroute gelopen. Dat was ook heel leuk, je bekijkt ook dan de stad weer met een andere blik. Groeten, Marije

    Geliked door 1 persoon

 3. Stien den Braber schreef:

  Ha Vera, wat een leuke wandeling, zeker om met een groep te doen. Stonden de antwoorden achterin? Want dat zou ik wel willen weten.

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, zeker een leuke wandeling. De antwoorden staan op de site. Als je op de link van Wiskundewandeling klikt ga je naar de website. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s