Verrassend Leidschendam

Op een zonnige zaterdag wandelden we vanaf huis richting het oude centrum van Leidschendam. Een aantal terrassen aan de Vliet was nog leeg. Hier en daar zat een groepje mensen te genieten van het eerste voorjaarszonnetje. Voor de ijssalon zaten jong en oud met een hoorntje met schepijs.

Bistro NR 11

Voordat we de historische wandeling startten, gingen we een hapje eten bij de onlangs geopende bistro NR 11  van Erik Tas, de voormalig souschef van toprestaurant Parkheuvel in Rotterdam. Enkele tafeltjes waren bezet toen we de nieuwe zaak met eigentijds interieur aan het Sluisplein 11 binnenstapten.

Op een donkerblauwe bank tussen twee andere gasten in namen we plaats. Een nette jong man nam de bestelling op en bracht de lunchkaart. We kozen voor een broodje met carpaccio met truffelmayonaise en een broodje met makreel. Als snel stonden de verfijnd opgemaakte borden voor ons. Het was ware haute cuisine op zuurdesembrood. De borden waren schoon op toen we de lunch afrekenden.

Wandelen langs erfgoed  

Onze wandeling langs erfgoed van Leidschendam vingen we aan bij de Sluiskant vlakbij ons lunchadres. Bij nummer 7 stonden we even stil bij het oude pand van grossier in likeuren en sterke dranken Pieter Boonekamp. De plaat naast de voordeur herinnert nog aan de drankenhandel. We vervolgen de route en kwamen langs het Hoogheemraadschap van Delfland.

Grossier Pieter Boonekamp

Door bouwwerkzaamheden moeten we even omlopen om in de Damlaan te komen.  Deze laan vormde van oudsher de verbindingsweg tussen de Vliet en het achterland. Begin van de vorige eeuw was het een statige laan met luxe huizen. Nu is het een mengelmoes van oude en nieuwe panden die een winkel- of kantoorfunctie hebben.

Ondanks dat het een zaterdagmiddag was, was het tamelijk rustig in de oude verbindingsweg. Een enkeling was op pad voor de laatste weekendboodschappen. Veel panden in deze straat kennen hun eigen geschiedenis. Op Damlaan 17-19, waar nu een interieurwinkel in is gevestigd, huisde vroeger het Garagebedrijf van Jac v.d. Akker. Waar nu tafels en fauteuils staan, stond ooit een bezinepompinstallatie. Aan de andere kant van de straat vlakbij het Veur theater stond op de plek van het in het oog springende kantorencomplex met de fel blauwe panelen destijds het post en telegraafkantoor. In 1970 maakte het gebouw plaats voor het postkantoor dat in 2011 dicht ging.

We liepen weer richting de Vliet en kwamen over de brug bij de Venestraat. In de vorige eeuw was deze straat een mengeling van arbeidershuisjes en bedrijven. Enkele percelen herinneren nog aan de tijd van weleer zoals het pand aan de Venestraat 16-20 met de twee koeienkoppen. Ooit was dit de slagerswinkel en het slachthuis Van den Akker.

Bij nummer 37 stonden we even stil bij de etalage waar tweedehandsartikelen stonden uitgestald. Een meneer kwam naar buiten en attendeerde ons erop dat dit een tijdelijke winkel is. Hij gaf ons een folder van hun museum De Sleutel in Rijswijk met winkeltjes zoals een oude kruidenierswinkel, tabakswinkel uit de jaren 50/60. Vroeger zat in dit pand de Manufacturenwinkel van Veen.

Limonadefabriek

Aan de overkant van de straat zat het voormalige pand van de Limonade en likeurfabriek Paul Verlaan. De karakteristieke gevel van deze limonade-industrie memoreert nog aan deze tijd. Nu worden in dit gebouw onder andere industriële kasten ontworpen.

Bij de Vliet

Onze route eindigde weer bij de Vliet waar we neerstreken op het terras van de ijssalon met een hoorntje ijs.

Neherlaboratorium

Op de terugweg naar huis kwamen we nog langs het toenmalige laboratorium van de PTT vernoemd naar dr. Lambertus Neher. In 2007 is dit voormalig lab een rijksmonument en is herontwikkeld tot een appartementencomplex met fitnessruimte, zwembad en eigen brasserie, Brasserie NL.

We liepen tussen het complex door met aan de ene kant de oude laboratoriumruimtes en de 52 meter hoge toren en aan de andere kant hyper moderne Lofthuizen.

Stadstuin Rusthout

Voor het winkelcentrum Leidschenhage, dat de komende jaren getransformeerd wordt tot het nieuwe winkelgebied “Mall of the Netherlands”, kwamen we nog even in een groene oase van de Stadstuin Rusthout. Ooit was dit een buitenplaats.

Nu is het een heempark met dierenweide.  De hekken rondom de tuin waren voorzien van spandoeken met NLdoet. Vrijwilligers en ouders met kinderen liepen door elkaar heen. Zelf gingen we nog even bij de twee pasgeboren geitjes kijken alvorens we de tocht naar huis voortzetten.

Volg me ook via Facebook 

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Wat een leuke wandeling, heerlijke lunch en mooie omgeving. Wat een cadeautje om dat vanuit huis te kunnen aanvangen, in het voorjaarszonnetje!

  Groetjes, Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, dank je wel! Een prachtige plek dichtbij huis Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s