Herleefd erfgoed Amsterdam-Oost

Startpunt: station Amsterdam Centraal, eindpunt: station Amsterdam Amstel, aantal kilometers: 14, horeca onderweg diverse mogelijkheden zoals Hannekes Boom en Brouwerij ’t IJ

Met een groep collega’s startten we op vrijdagmiddag met de route van Gerard Goudriaan “Herleefd erfgoed in Amsterdam-Oost” bij het Centraal station van Amsterdam. Rond de klok van twee was de groep compleet.

Het eerste deel van de route ging door het Centrum van Amsterdam. We liepen langs het IJ en kwamen langs het drijvende Chinees restaurant en het conservatorium.

Hippe tentjes aan de Dijksgracht

De weersvoorspellingen waren niet heel slecht, maar ook niet lovend. Hier en daar miezerde het, maar dat weerhield ons niet van deze wandeling in Oost. Bij een smalle brug kwamen we bij de kop van de Dijksgracht cultureel restaurant Hannekes Boom tegen.

In 2010 won Stichting Hannekes Boom de prijsvraag die de gemeente Amsterdam uitschreef voor het ontwikkelen van een “tijdelijke horeca-plus-iets locatie”. Het restaurant van hergebruikte materialen dankt zijn naam aan de op palen (bomen) geplaatste wachthuisjes, waar soldaten en dienaren van de Admiraliteit rond 1650 toezicht hielden op de in- en uitgaande goederen.

Hannekes Boom .jpg

Vanaf de brug hadden we een weids uitzicht op het Nemo en het Scheepvaartsmuseum.

Naast Hannekes Boom zat het pand van Stichting Mediamatic. Het gebouw dat leek op een grote kas was vroeger het gebouw van de afdeling Algemeen Beheer van de gemeente Amsterdam. Nu is het een instelling gericht op nieuwe ontwikkelingen in kunst en cultuur.  Om het pand heen stonden allerlei bakken die fungeerden als moestuintjes. Binnen gaf de aardige dame achter de bar ons een inkijkje in de activiteiten voor de komende periode zoals het brouwen van bier en het maken van je eigen tafelzuur.

We waren net aan onze voettocht begonnen, zodat het nog even te vroeg was om een drankje bij dit hippe tentje te nuttigen. We zigzagden om de onderhoudswerkzaamheden van de Dijksgracht heen.

Marineterrein

Via een brug kwamen we op het voormalig Marineterrein. We liepen voorbij de vroegere school waar scheepskok werden opgeleid. Nu is het restaurant Scheepskameel in het 180 jarige pand gevestigd.

scheepskameel

Het Marineterrein was vanaf 1655 in gebruik bij de Admiraliteit van Amsterdam en daarna de Koninklijke Marine. Op dit moment vindt voor het terrein richtinggevende en tijdelijk ontwikkeling plaats voordat het terrein wordt verkocht. Nu is het een broedplaats voor kunstenaars en start-ups.

We liepen even op het wandelpad langs het IJ en hadden wederom uitzicht op het vroegere pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam, het huidige Scheepvaartmuseum.

Onze wandeling leidde ons langs een oud officiersverblijf waar Pension Homeland met zijn eigen bierbrouwerij in is gevestigd. We wandelden langs de oude Marinegebouwen waar nu bedrijfjes zoals The App Academy en Amsterdam Smart City in zitten.

Blogger Davides overnachtte even geleden in dit speciale pension. Lees hier haar blog over Pension Homeland.

Entrepotdok

We liepen onder de poort van het Marineterrein door en we kwamen bij een drukke weg. We staken de verkeersader over en kwamen door middel van een poort bij het Entrepotdok. Tot 1895 konden doorvoergoederen in het entrepot tijdelijk worden opgeslagen. Nu is het een rijksmonument en dienen de voormalig pakhuisruimtes als woningbouw.

We wandelden langs de oude pakhuizen en het Entrepotdoksluis. In de verte hoorden we de dierengeluiden van het nabijgelegen Artis. Bij nummer 55A gingen we de trap op en kwamen bij de binnentuinen van de hergebruikte pakhuizen. Een tijdje liepen we tussen de sociale woningbouw en koopappartementen door en bij nummer 470 daalden we weer naar straatniveau.

We struinden de Kalenderpanden, die de naam hadden van de twaalf maanden, voorbij en kwamen uit bij een architectonisch hoogstandje.

Bij het gewezen GEB-terrein is het appartementengebouw Aquartis herrezen. Architecte Liesbeth van der Pol hergebruikte de steunmuren van de oorspronkelijke kolenopslag voor een nieuwbouwcomplex.

Oosterpark

We verlieten de Entrepotdok en kwamen langs een groot aantal hergebruikte panden zoals het vroegere “Kavallerie-Kazerne” waar nu de Rijksacademie van Beeldende Kunsten verblijft en het onderdak van de woningcoöperatie Stadsgenoot wat ooit het gebouw was van het Rijksmagazijn van Geneesmiddelen.

Oranje Nassau Kazerne .jpg

We wandelden even langs een bouwput en de bewegwijzering op de oude muren verwees ons naar Hotel Arena dat aan het Oosterpark grensde.

Het Sint Elisabeth Gesticht waar de sleep-in in is gevestigd heeft door de jaren heen veel kostgangers gehad. Ooit verbleven er ongeneeslijk en zieke oud-wezen en in de Eerste Wereldoorlog bivakkeerden Belgische vluchtelingen er. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de verloskundeafdeling van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis er ondergebracht.

Voor het hotel liepen toeristen met hun rolkoffertjes naar de ingang van het park. We kronkelden door het plantsoen in Engelse landschapsstijl. Op de achtergrond zagen we het immense gebouw van het Koninklijk Instituut voor Tropen.

Midden in het park kwamen we een juweel van herleefd erfgoed tegen. De Generator, het vroegere gebouw van de Universiteit van Amsterdam en het zoölogisch museum, dat is getransformeerd in een hostel. We stapten binnen in de oude collegezaal die was omgevormd tot ontspanningsruimte. De lessenaar was een bar geworden en het schoolbord werd gebruikt als drankkaart. Boven speelden twee jongens een potje tafelvoetbal. Via een aantal gangen voorzien van muurtekeningen kwamen we in de gewezen bibliotheek. De oude leeszaal was met zijn oranje kleuren gemodificeerd tot een loungeruimte.

Dappermarkt

Net voorbij de muziekkoepel liepen we het stadspark weer uit. We zagen de Muiderkerk waar alleen de opvallende toren is blijven staan na de brand in 1989. Om de toren heen heeft oudbouw plaatsgemaakt voor nieuwbouw. Van het rustige Oosterpark kwamen we bij de levendige Dappermarkt. Ooit uitgeroepen als de beste markt van Nederland. We liepen tussen de marktkraampjes waar food en non-food waren uitgestald.

We wandelden bij het sluiten van de markt en een aantal marktkooplui ruimde hun waar al op. Aan het einde van de markt hadden we onze eerste stop, Brouwerij ’t IJ, tijdens deze wandeling in het vizier. Binnen in de brouwerij, het voormalig badhuis onder de molen, konden we geen fatsoenlijk plekje vinden. Aan de houten banken zaten jong en oud achter een Zatte of een Natte of een proeverij van meerdere brouwsels van de bierbrouwer. We ploften neer bij Bar Langedijk ernaast.

brouwerij-het-ij

Volkshotel

Door de vele bezienswaardigheden langs de route was het inmiddels vijf uur en we moesten nog een eindje. We besloten om de kortste route te nemen richting onze eetlocatie Canvas.

We wandelden door de bedrijvige Javastraat met winkels met producten uit alle windrichtingen, hippe koffietentjes en lunchrooms. Aan het eind van de dynamische straat zagen we het Badhuis Javaplein, een café-restaurant gevestigd in één van de laatste badhuizen van Amsterdam.

Het begon inmiddels te schermen en we kwamen nogmaals door het Oosterpark en passeerden het Slavernijmonument. Aan de brede avenue, de Wibautstraat, lag onze eindlocatie het Volkshotel. In de kantine van het vroegere Volkskrantgebouw zit nu het restaurant Canvas, waar we een tafel hadden gereserveerd. We stapten in de lift en op de zevende verdieping stapten we uit voor nog een beloning. Vanaf het terras hadden we een prachtig uitzicht over de stad. We zagen het Rijksmuseum, het Westelijk havengebied en de toren van de Westerkerk.

Wandelroute 

Wil je deze afwisselden wandelroute langs fraaie herleefd erfgoed locaties ook eens lopen? Kijk hier voor de route.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Wat een geweldig leuke wandeling. Brouwerij ”t ij is populair begrijp ik. Lijkt me ook wel leuk een proeverij.
  Manlief werd enthousiast over het eten op de 7e verdieping.

  Groet, Jeanine

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, weer één voor op jouw lijstje. Een architectuurwandeling waar smulpapen voldoende aan hun trekken komen. Restaurant Canvas is een aanrader! Groeten Vera

   Like

   1. JaJo-fotografie schreef:

    Die lijst is echt niet meer bij te houden….. Maar heerlijk dat je je niet hoeft te vervelen. Dank je wel voor de tips. Groet Jeanine.

    Like

 2. Ellen schreef:

  Wat een leuke tocht! Is hij aan de hand van je blog te volgen? Of heb je een beschrijving? Ik zou hem graag een keer lopen.

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Ellen, leuk dat je geïnteresseerd bent in de wandeling. Vind hier de route: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/herleefd-erfgoed-in-amsterdam-oost/16648/

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s