Den Haag omgetoverd in De Stijl   

Heel 2017 vierde Nederland 100 jaar De Stijl. Het was 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming werd opgericht.

Diverse plaatsen zoals Amersfoort, Leiden, Drachten en Winterswijk schonken aandacht aan de 100ste verjaardag van deze internationale kunstbeweging met als thema “Mondriaan tot Dutch Design”.

Schilderspalet van Piet Mondriaan 

Den Haag was omgetoverd in de primaire kleuren en het zwart-witte lijnenspel. Vanmiddag wandelden we onder een strak blauwe lucht door de binnenstad van Den Haag. Het anders kraak witte stadhuis van de Hofstad had een metamorfose ondergaan en was veranderd in Mondriaan-kleuren. Het IJspaleis was getransformeerd in het schilderspalet van Piet Mondriaan.

vlaggen

Primaire kleuren van De Stijl 

We liepen tussen de dagjesmensen richting het regeringskwartier. Voor de poort van het Binnenhof stonden groepjes jongeren in afwachting van een rondleiding langs het district van het landsbestuur. Er stond een kleine rij voor de viskraam. Op het Ruiterstandbeeld van Koning Willem II zat een zeemeeuw. Hij keek smachtend naar een meneer met een bakje kibbeling.

Op de Plaats, naast het beeld van raadspensionaris Johan de Witt, wapperde een aantal vlaggen in de primaire kleuren van De Stijl.

Gele, rode en blauwe plateaus 

We wandelen richting de Hofvijver. Jong en oud flaneerden over de boulevard langs het water. De rode paardenkastanje langs de vijver hadden nog geen blad. Een gezelschap Amerikanen stonden bij het beeldje van Haags Jantje. Ook de Hofvijver was voorzien van de bekende vlakken en lijnen. Op de gele, rode en blauwe plateaus op het water pauzeerde een aantal koksmeeuwtjes. Een paar zwanen zigzagde tussen de gekleurde vlakken heen.fietsen

De bankjes rondom het water waren bezet. De kop van de vijver, bij het Mauritshuis, was een ideale plek om foto’s te maken van de gekleurde vlakken in het water met op de achtergrond het eilandje en de Gevangenpoort.

We vervolgden onze route en wandelden over het Plein richting het Spui waar onze tram ging. We wierpen nog een blik op de Bioscoop Pathé Spuimarkt, die eveneens was omgetoverd in de Mondriaan-kleuren.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Wat leuk. Ik vind mondriaan echt bijzonder. Leuk gezicht, veel gebouwen in gekleurde vlakken gehuld.

  Toen ik klein was heb ik een cavia naar Mondriaan vernoemd. Ze had een vierkant vlak op haar rug. 🙈

  Fijn weekend!

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, prachtig niet de gebouwen. Wat grappig dat jouw cavia naar Piet was vernoemd. Fijn weekend ook toegewenst!

   Geliked door 1 persoon

 2. Fred schreef:

  Hi Vera,
  heb je hier misschien een route van in PDF of GPX

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Fred, ik heb deze wandeling niet op basis van een route gelopen, maar ik heb meer een rondje in het centrum gelopen. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s