Utrecht, wandelen langs teksten in de stad

Gerard Goudriaan, de maker van de wandelgids “Amsterdam acht keer anders”, nodigden ons uit voor een verkenning van zijn nieuwe vergelijkbare wandelgids, maar dan van Utrecht.

Met een groepje van elf wandelaars gingen we op pad. We gingen niet alleen mee met de wandeling, maar we hadden ook de taak om de dertig door de schrijver geselecteerde kijkpunten terug te brengen tot vijftien.

We ontmoetten elkaar in Het Gegeven Paard, het café van Tivoli Vredenburg. Om elf uur waren we compleet en klaar om te startten met de ontdekkingstocht door Utrecht. In de morgen was het mistig, maar al snel liepen we onder een blauwe lucht met hier en daar een schapenwolkje. We konden fraaie plaatjes schieten van de Utrechtse binnenstad met op de achtergrond de Dom.

Teksten in de stad

Utrecht wil Unesco Literatuurstad worden en daarom kan een tekstenwandeling niet in het boekje “Utrecht acht keer anders” ontbreken. De schrijver van de gids had ons dertig teksten in de stad toegestuurd. We moesten bij elke tekst een kwalificatie geven van één: opnemen in het boekje, twee: twijfel en drie: niet opnemen in het boekje. Sommige teksten zou de schrijver wel vermelden, maar zouden onderdeel worden van de looproute en kregen geen aparte omschrijving in de gids.

De eerste tekst van Nederlandse dichter en schrijver Ingmar Heytze kwamen we tegen in de hal van Tivoli/Vredenburg. Hij is sinds maart 2009 officieel de stadsdichter van Utrecht en tijdens onze wandeling kwamen we een aantal van zijn creaties tegen zoals bij de oude penitentiaire instelling Wolvenplein verscholen achter een fiets en op een muur van de Oudegracht.

riooldeksel

Op een riooldeksel vlakbij het oude stadhuis van de gemeente Utrecht kwamen we een gedicht van de Nederlandse dichter Jakobus Cornelis Bloem tegen. Een aantal Utrechtenaren stond vreemd op te kijken toen elf wandelaars rondom een putdeksel stonden. Deze verscholen tekst moest volgens alle groepsleden zeker in het boekje terecht komen.

Vele malen stonden we stil bij teksten van de Nederlandse schrijver Cornelius Carolus Stephan Crone zoals bij de Begijnekade en de Nieuwegracht.

Weer terug bij de Oudegracht kwamen we in een in de straat verscholen project, De Letters van Utrecht, tegen. Vanaf jaar 2000 houwt iedere zaterdag een steenhouwer tussen en 13.00 en 14.00 ter plekke een volgende letter van het gedicht voor de toekomst. Het stenen dichtstuk is nu 100 meter lang en zal blijven groeien.

Verborgen plekken in de stad

De teksten waren veelal verborgen op intieme plekken in de stad. Achter het cultureel centrum Parnassos ligt een klein stadsparkje de Tivolituin. De tuin, die nu nog in winterslaap was, werd in 1989 bedacht door het toenmalige wijkcomité. Midden het parkje zagen we twee poëtische zuilen met gedichten van de Nederlandse dichter en vertaler Lambertus Hendrikus Voeten en Nederlandse dichter, vertaler en literair criticus Hendrik Marsman.

We slingerden samen met veel wandelaars en hardlopers door het Zocherpark, het lange singelplantsoen ontworpen door de landschapsarchitect Jan David Zocher jr.

Vlakbij het lange stadspark liepen we het Bruntenhof binnen. Daar stond een standbeeld van de schrijver, waar we al veel teksten van tegen waren gekomen, C.C.S. Crone. Het hofje is in 1621 in opdracht van advocaat Fredrik Brunt gebouwd. Het bestaat uit vijftien eenkamerwoningen. Vroeger waren ze bestemd voor oude weduwen.

Musea in de stad

Tijdens onze wandeling kwamen we veel musea tegen. Vlakbij de Jacobikerk in de volksbuurt Wijk C kwamen we langs het Nederlands Volksbuurtmuseum. Het brengt met haar collectie de geschiedenis van de wijk en andere volksbuurten in Nederland in beeld. Blogster Jeanine Bults Bijker schreef onlangs na haar bezoek een blog over.

We wandelden door het museumkwartier en passeerden het Universiteitsmuseum met haar oude Hortus. We wierpen even een blik in de binnentuin van het Museum Catharijne Convent gevestigd in een oud klooster.

Ben je geïnteresseerd in nog meer musea in Utrecht? Bart van der Schagt, routemaker van de Groene Wissels, heeft een negen kilometer lange museumwandeling uitgebracht. Deze komt langs negen musea in de Domstad.

Nijntje in de stad

Twee dagen na de dood van Dick Bruna, herdacht iedereen de geestelijk vader van Nijntje op zijn eigen manier. We stonden even stil bij het Nijntjeplein waar gehaakte Nijntjeknuffels, tekeningen en bloemen  bij het beeld van het beroemdste konijn ter wereld neer waren gelegd. Tijdens onze wandeling zagen we achter de ramen van huizen diverse Nijntjes. Bij café-atelier Lucas, waar we neerstreken voor de lunch, kregen we een cappuccino met een Nijntje in het schuim.

De totale route was twaalf kilometer. Het was inmiddels half vijf en we hadden door alle kijkpunten zeven kilometer erop zitten. Na nog een drankje bij de gezellige buurtkroeg Café de Morgenster bedankten we de reisleider en groetten de andere wandelaars en vertrokken we richting station.

Wandelroute 

De wandeling “Teksten in de stad” komt uit de wandelbundel “Utrecht acht keer anders”. Kijk hier voor de wandelgids en hier voor de wandelroute.

Volg me ook via Facebook, Instagram en Twitter 

dag-utrecht-bedankt-voor-de-fijne-dag

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Hoi Vera,

  Wat leuk dat je op verkenning mocht voor een wandelgids.
  Mooie stad blijft Utrecht.
  Bedankt voor het doorlinken. Erg leuk!

  Groetjes, Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, wat heeft Utrecht veel te bieden. We hadden geen tijd voor de musea, maar zeker leuk voor de volgende keer. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

 2. Maria schreef:

  Leuk om je verhaal te lezen.
  We hadden gisteren inderdaad een geweldig leuke wandeling op een prachtige dag in een hele mooie omgeving.

  Hartelijke groeten, Maria

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Maria, we hebben genoten van de wandeling en het is een prachtige route. Leuk om jullie ontmoet te hebben en wie weet bij een volgende wandeling. Groeten Vera

   Like

 3. Stien den Braber schreef:

  Dag Vera, wat leuk dat je hebt proefgelopen. Ik dacht Utrecht goed te kennen,maar las toch een paar nieuwe dingen. Ik ben benieuwd wanneer de route klaar is.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, leuk dat ik je nog heb kunnen inspireren ondanks dat je Utrecht goed kent. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe bundel uitkomt. Groeten Vera

   Like

 4. KnutzEls schreef:

  Dit moet ik echt onthouden. Leuke stad om te wandelen en met zulke leuke aandachtspunten bijzonder de moeite waard.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Els, bedankt voor je reactie. Utrecht is en blijft een interessante stad. Groeten Vera

   Like

 5. Gerard Goudriaan schreef:

  Wanneer de wandelgids Utrecht acht keer anders wordt gepresenteerd is nog niet bekend. De verwachting is eind 2017 / begin 2018. En dan is die verkrijgbaar bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, bij Wandelzoekpagina en in de boekhandel.
  De looproutes zullen regelmatig geplaatst worden op Wandelzoekpagina. Er is er al 1 beschikbaar: de Hergebruikwandeling Utrecht https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/hergebruikwandeling-utrecht/16570/
  Gerard Goudriaan (zonder s)

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Gerard, dank voor de toevoeging. Net ook je naam aangepast. Excuses.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s