Jeneverstad Schiedam

Startpunt/eindpunt: station Schiedam, aantal kilometers: 9, horeca onderweg: De Bonte Koe

Zaterdagmorgen vroeg vertrokken we met de sprinter naar Schiedam. We kenden beiden de stad nog niet goed genoeg en hadden eigenlijk ook geen verwachtingen toen we met de Groene Wissel Schiedam in de hand onze wandeling startten.

We vingen de wandeling aan bij het station en al snel liepen we op een kade langs het water met uitzicht op één van de vele molens, die we nog tegen zouden gaan komen. Enkele wandelaars struinden voor ons uit.

Schiedam, stad van de molens en distilleerderijen  

Bij een haventje konden we de eerste molen, De Kameel, van dichtbij bezichtigen. De stellingmolen was omringd door een zwerm van kokmeeuwtjes, die ruzie maakten om een visje. De Kameel was één van de twintig moutmolens die Schiedam bezat, die mout maalden voor de jeneverstokerijen.

We wandelden over een klein bruggetje en kwamen in het district van de jenever-industrie. We liepen tussen de oude panden van Dirkzwager, de producent van Floryn.

We liepen weer richting het water en passeerden Molen De Vrijheid, Molen de Nieuwe Palmboom,  Molen De Noord en Molen De Drie Koornbloemen. De laatste molen is de enige met een aan de molen verbonden molenaarshuis. Aan weerszijden van de gemalen lagen de oude jeneverpakhuizen.

Het eerste deel van de route was verhard, maar al snel kwamen we het eerste stukje groen tegen. Midden in het parkje aan de voet van de Vlaardingerdijk kwamen we het kunstwerk het Leidsche torentje van Yvon Koopman tegen. Het torentje is afkomstig van wat nu heet het Leids Universitair Medisch Centrum.

Via een smal paadje wandelden we langs een oude begraafplaats. Bij het Metrostation Troelstralaan verlieten we even het groen waar we vervolgens weer een parkje inliepen. We hadden uitzicht op de blauwe koepel en de minaretten van het Islamitisch Centrum Schiedam.

De groenstrook was bij veel vogels in trek. Kokmeeuwen, meerkoetjes, zwanen en kauwtjes stapten met hun pootjes in het vochtige gras.

We verlieten het park en in de verte zagen we de kranen van de Wiltonhaven van Schiedam. We wandelden even langs het havengebied waarna we weer snel het Volkspark in wandelden.

Schiedam, stad van de parken

Vlakbij de haven en grenzend aan de Julianalaan en de Prins Bernardlaan ligt het meer dan 100 jaar oude Volkspark. We wandelden op asfaltpaden tussen de hoge beuken. Op verschillende plekken in het park zagen we de panelen van de Buitententoonstelling 100 jaar Volkspark. Ooit was hier een open bad, een boswachterswoning en een podium waar concerten werden gegeven door het Schiedams mannenkoor Orpheus. Even was ik onderdeel van de familie Pelgrim bij het Familieportret.

Het park eindigden bij een woonwijk met stadsvilla’s. We wandelden tussen de vrijstaande huizen en kwamen weer uit bij een kleine haven met nieuwbouwwoningen aan het water.

We kwamen bij het volgende park, De Plantage, het oudste stadspark van Nederland. Het werd in 1767 aangelegd door stadsarchitect Arij van Bol’es en in 1826 opnieuw opgericht door landschapsarchitect Jan David Zocher. We liepen tussen de monumentale bomen. Het was net een klein arboretum. Bij diverse bomen waren naamplaatjes geplaatst. Aan weerszijden van De Parel van Schiedam zagen we statige herenhuizen. Tussen de bomen door stonden kunstwerken zoals de Mobiele Jurk van kunstenares Esther Zitman.

Aan het eind van het smalle stadspark stond een immense Oosterse Plataan. De oude boom had nog niet zijn grote bladeren, maar wel opvallende bolvormige vruchten.

Schiedam, stad van het Nationaal Jenevermuseum   

We liepen het verstilde historische centrum in en kwamen bij de oude haven waar nog antieke schepen aan de kade lagen. Aan de Lange Haven zagen we het pand van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. In een voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij is het interactieve museum gevestigd.

Naast twee Chinese toeristen waren wij de enige bezoekers van het museum. We wandelden langs de geschiedenis van de jenever en volgden het totstandkomingsproces van deze drank. In de historische branderij rook het naar de moutwijn en kon je door het openen van verschillende laadjes specerijen raden. De woorden drankorgel en zakkendrager waren mij wel bekend, maar door de uitleg in het museum kregen deze woorden meer betekenis. Indrukwekkend vond ik de ruimte met duizenden miniatuurflesjes.

Aan het eind van de route bezochten we nog de historische branderij waar de moutjenever “Old Schiedam” nog wordt gestookt.

Vlak naast het museum zat De Bonte Koe. Midden in de chocolaterie dronken we een kop koffie met een chocolade theelepel en een stukje zelfgemaakte taart. Voor onderweg kochten we nog een bonbon.

We wandelden nog even door het oude stadscentrum en bij een ontzaglijk plein maakten we nog een laatste ommetje alvorens we weer bij het station uitkwamen. We hoorden de sirenes van politie, brandweer en ambulances. Een ziekenwagen kwam ons tegemoet rijden. We konden niet direct zien wat eraan de hand was. Later bleek dat tijdelijk ongeveer 20 huizen waren ontruimd vanwege een gaslek.

Wandelroute

Wil je de fraaie plekken in Schiedam ook ontdekken? Kijk hier voor de wandelroute.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Mirjam Klever schreef:

  Je hoeft helemaal geen lange wandeling te maken om veel te zien. Dat bewijst dit leuke verslag met mooie foto’s. Goed idee voor een stadswandeling 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Mirjam, het was een ware verrassing Schiedam. Zoveel moois binnen een aantal kilometers!

   Like

 2. Wat een leuk verslag van uw bezoek aan onze stad! Ik hoop dat u het naar uw zin gehad hebt!
  Vriendelijke groeten,
  John van Sliedregt
  Raadslid D66 en trotse Schiedammer!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Beste John, wij hebben genoten van de stadswandeling! Zoveel moois heeft Schiedam te bieden.

   Like

 3. WandelBart schreef:

  Leuk verslag van een van mijn ruim 600 kinderen! 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Stien den Braber schreef:

  Dag Vera, mooie wandeling weer. Schiedam is leuk en heeft ook een stedelijk museum. Daar zijn soms heel aardige tentoonstellingen.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, stedelijk museum ben ik nog nooit geweest. Dank voor de tip!

   Like

 5. JaJo-fotografie schreef:

  Vera,
  Dit lijkt mij een leuke wandeling zeg. Ook het museum klinkt als een aanrader.

  Groetjes, Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, het Jenevermuseum is zeker een aanrader voor een fervent museumbezoeker.

   Like

 6. feetjeblogt schreef:

  Wat een leuk verslag en wat een prachtige foto’s! Af en toe vergeten ‘wij Schiedammers’ in wat een mooie stad we wonen.

  Zou ik misschien een paar foto’s mogen gebruiken bij mijn gedichten? Uiteraard met bronvermelding.

  Vriendelijke groet, Yvette Neuschwanger (Stadsdichter Schiedam)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s