Jeneverstad Schiedam

Startpunt/eindpunt: station Schiedam, aantal kilometers: 9, horeca onderweg: De Bonte Koe

Op een zaterdagmorgen vertrek ik met de sprinter naar Schiedam. Ik ken de stad nog niet goed genoeg en heb eigenlijk ook geen verwachtingen als ik met de Groene Wissel Schiedam in de hand start.

Ik vang de wandeling aan bij het station en al snel loop ik op een kade langs het water met uitzicht op één van de vele molens, die ik nog tegenkom. Enkele wandelaars struinen voor me uit.

Schiedam, stad van de molens en distilleerderijen  

Bij een haventje kan ik de eerste molen, De Kameel, van dichtbij bezichtigen. De stellingmolen is omringd door een zwerm van kokmeeuwtjes, die ruzie maken om een visje. De Kameel is één van de twintig moutmolens die Schiedam bezat, die mout maalden voor de jeneverstokerijen.

Ik wandel over een klein bruggetje en kom in het district van de jeneverindustrie. Ik loop tussen de oude panden van Dirkzwager, de producent van Floryn.

Ik loop weer richting het water en passeer Molen De Vrijheid, Molen de Nieuwe Palmboom,  Molen De Noord en Molen De Drie Koornbloemen. De laatste molen is de enige met een aan de molen verbonden molenaarshuis. Aan weerszijden van de gemalen liggen de oude jeneverpakhuizen.

Het eerste deel van de route is verhard, maar al snel kom ik het eerste stukje groen tegen. Midden in het parkje aan de voet van de Vlaardingerdijk sta ik oog in oog met het kunstwerk het Leidsche torentje van Yvonne Koopman. Het torentje is afkomstig van wat nu heet het Leids Universitair Medisch Centrum.

Via een smal paadje wandel ik langs een oude rooms-katholieke begraafplaats. Bij het Metrostation Troelstralaan verlaat ik even het groen waar ik vervolgens weer een parkje inloop. Ik heb uitzicht op de blauwe koepel en de minaretten van het Islamitisch Centrum Yildiz. 

De groenstrook is bij veel vogels in trek. Kokmeeuwen, meerkoetjes, zwanen en kauwtjes stappen met hun pootjes in het vochtige gras.

Ik verlaat het park en in de verte zie ik de kranen van de Wiltonhaven van Schiedam. Ik wandel even langs het havengebied waarna ik snel het Volkspark inwandel. 

Schiedam, stad van de parken

Vlakbij de haven en grenzend aan de Julianalaan en de Prins Bernardlaan ligt het meer dan 100 jaar oude Volkspark. Ik wandel op asfaltpaden tussen de hoge beuken. Op verschillende plekken in het park zie ik de panelen van de Buitententoonstelling 100 jaar Volkspark. Ooit was hier een open bad, een boswachterswoning en een podium waar concerten werden gegeven door het Schiedams mannenkoor Orpheus. Even ben ik onderdeel van de familie Pelgrim bij het Familieportret.

Het park eindigt bij een woonwijk met stadsvilla’s. Ik wandel tussen de vrijstaande huizen en kom weer uit bij een kleine haven met nieuwbouwwoningen aan het water.

Ik kom bij het volgende park, De Plantage, het oudste stadspark van Nederland. Het werd in 1767 aangelegd door stadsarchitect Arij van Bol’es en in 1826 opnieuw opgericht door landschapsarchitect Jan David Zocher. Ik loop tussen de monumentale bomen. Het is net een klein arboretum. Bij diverse bomen zijn naamplaatjes geplaatst. Aan weerszijden van De Parel van Schiedam zie ik statige herenhuizen. Tussen de bomen door staan kunstwerken zoals de Mobiele Jurk van kunstenares Esther Zitman.

Aan het eind van het smalle stadspark staat een immense Oosterse Plataan. De oude boom heeft nog niet zijn grote bladeren, maar wel opvallende bolvormige vruchten.

Schiedam, stad van het Nationaal Jenevermuseum   

Ik loop het verstilde historische centrum in en kwamen bij de oude haven waar nog antieke schepen aan de kade liggen. Aan de Lange Haven zie ik het pand van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. In een voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij is het interactieve museum gevestigd.

Naast twee Chinese toeristen ben ik de enige bezoeker van het museum. Ik wandel langs de geschiedenis van de jenever en volg het totstandkomingsproces van deze drank. In de historische branderij ruikt het naar de moutwijn en kun je door het openen van verschillende laadjes specerijen raden. De woorden drankorgel en zakkendrager zijn mij wel bekend, maar door de uitleg in het museum krijgen deze woorden meer betekenis. Indrukwekkend vind ik de ruimte met duizenden miniatuurflesjes.

Aan het eind van de route bezoek ik nog de historische branderij waar de moutjenever “Old Schiedam” nog wordt gestookt.

Vlak naast het museum zit chocolaterie De Bonte Koe. Midden in de winkel drink ik een kop koffie met een chocolade theelepel en een stukje zelfgemaakte taart. Voor onderweg koop ik nog een bonbon.

Ik wandel nog even door het oude stadscentrum en bij een ontzaglijk plein maak ik nog een laatste ommetje alvorens ik weer bij het station uitkom. Ik hoor de sirenes van politie, brandweer en ambulances. Een ziekenwagen komt me tegemoet rijden. Ik kan niet direct zien wat eraan de hand is. Later blijkt dat tijdelijk ongeveer 20 huizen zijn ontruimd vanwege een gaslek.

Wandelroute Groene Wissel Schiedam Centrum 

Wil je de fraaie plekken in Schiedam ook ontdekken? Kijk hier voor de wandelroute.

Volg me ook via 

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Mirjam Klever schreef:

  Je hoeft helemaal geen lange wandeling te maken om veel te zien. Dat bewijst dit leuke verslag met mooie foto’s. Goed idee voor een stadswandeling 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Mirjam, het was een ware verrassing Schiedam. Zoveel moois binnen een aantal kilometers!

   Like

 2. Wat een leuk verslag van uw bezoek aan onze stad! Ik hoop dat u het naar uw zin gehad hebt!
  Vriendelijke groeten,
  John van Sliedregt
  Raadslid D66 en trotse Schiedammer!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Beste John, wij hebben genoten van de stadswandeling! Zoveel moois heeft Schiedam te bieden.

   Like

 3. WandelBart schreef:

  Leuk verslag van een van mijn ruim 600 kinderen! 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Stien den Braber schreef:

  Dag Vera, mooie wandeling weer. Schiedam is leuk en heeft ook een stedelijk museum. Daar zijn soms heel aardige tentoonstellingen.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, stedelijk museum ben ik nog nooit geweest. Dank voor de tip!

   Like

 5. JaJo-fotografie schreef:

  Vera,
  Dit lijkt mij een leuke wandeling zeg. Ook het museum klinkt als een aanrader.

  Groetjes, Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, het Jenevermuseum is zeker een aanrader voor een fervent museumbezoeker.

   Like

 6. feetjeblogt schreef:

  Wat een leuk verslag en wat een prachtige foto’s! Af en toe vergeten ‘wij Schiedammers’ in wat een mooie stad we wonen.

  Zou ik misschien een paar foto’s mogen gebruiken bij mijn gedichten? Uiteraard met bronvermelding.

  Vriendelijke groet, Yvette Neuschwanger (Stadsdichter Schiedam)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s