Winterwandelen in Amsterdam Zuid

Startpunt: tramhalte Olympisch Stadion, eindpunt: station Amsterdam Zuid, aantal kilometers: 12,5, horeca onderweg: diverse mogelijkheden in Amsterdam Zuid 

Onder een strak blauwe lucht en winterzonnetje start ik de wandeling Oud en Nieuw Zuid uit de wandelgids Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam.

Ik heb ook de Architectuurgids Zuid van het Architectuurcentrum van Amsterdam bij me. De Routes 1, 2 en 3 van deze gids komen langs veel hoogtepunten, die ook in deze route zaten. Ik krijg  door architectuurgids veel achtergrondinformatie over de architectonische hoogstandjes tijdens deze wandeling.

Ik heb een aanlooproute vanaf station Amsterdam Zuid en zal een stukje van de route dubbel lopen. Aan de kant van Zuidplein verlaat ik het station. Het zakendistrict heeft ook kerstvakantie. Een enkele man in pak loopt tussen de hoge werktoren door. Ik passeer een grasveld in een vijfhoek waar de gemeente Amsterdam voorbereidingen treft voor de bouw van de fietsparkeergarage de Vijfhoek.

In het voorjaar van 2018 is de Vijfhoek fietsparkeergarage opgeleverd en geeft plek aan 3.500 fietsen en daarmee heeft de Zuidas nu drie plaatsen om je fietsen te parkeren: Zuidplein (2.700 plaatsen), Mahlerplein (3.000 plaatsen) en Vijfhoek (3.500 plaatsen).

Ik loop een lange avenue met in het midden een dubbele rij met vleugelnootbomen. Aan weerszijden van de straat staan vierkante villa’s in diverse verschijningsvormen. De auto’s op de parkeerplaatsen van de landhuisjes passen perfect bij de woningen. Deze straat is ook het filmdecor van de Nederlandse tv-serie “Klem”.

Ik verlaat de brede en groene Minervalaan en liepen via brug 416 over het Zuider Amstelkanaal naar de Stadionkade. Vanaf de kade heb ik een mooi zicht op het Spinoza Lyceum. Een glazenwasser lapt de ramen met kozijnen in Amsterdamse Schoolstijl.

Ik wandel langs de Parnassusbrug van de architect Piet Kramer. Aan beide kanten van de brug zitten uitspanningshuisjes waar nu een broodjeszaak en friethuis in zijn gevestigd.

Olympiaplein

Het is een behoorlijke bouwput bij het Olympisch station. Achter de bouwwerkzaamheden ligt de creatie van de architect Jan Wils voor de Olympische Zomerspelen van 1928. Voor het bakstenen stadion torent de Marathontoren. Ik probeer een glimp van het Olympisch terrein op te vangen. Ik ga even naar binnen. De geur van kleedkamers komt me tegemoet. Door een raam kan ik even het stadion van binnen zien. Rondom het plein herrijzen nu diverse nieuwbouwwoningen in de stijl van de Amsterdamse School.

Mijn wandeling gaat verder door de Marathonbuurt.Ik loop onder ronde poorten door versierd met gevelstenen. Ik wandel langs bakstenen huizen met rode voordeuren en ramen met rood geschilderde kozijnen. Ik struin richting de stad, die net aan het ontwaken is. De woonblokken in Amsterdamse stijl ruil ik in voor een buurt met herenhuizen en villa’s.

Willemspark

Vlakbij het Vondelpark waan ik me in een oase van rust. Ik ben verrast door deze parel in de drukke binnenstad. Het park is net als het Vondelpark opgezet door de architect L.P. Zocher. Het is een deftige woonbuurt vernoemd naar Koning Willem III. Rondom een vijver staan diverse herenhuizen met versieringen en koepels.

De zon zet de sierlijke herenhuizen in het licht. Ik wandel nog even door deze stijlvolle buurt. Snel kom ik bij het volgende architectonische hoogstandje: Amsterdams Lyceum.

Ooit zat Remco Campert hier in de schoolbanken en wandelde hij met hun schoolboeken onder zijn arm over het plein van het schoolgebouw uit 1920. Voor de scholieren is het kerstvakantie en in de fietsenrekken stond een enkele verlaten fiets. Ik wandel de onderdoorgang door naar Plan Zuid.

Hilton Hotel

Ik verlaat de voorname buurt en wandel over de Lyceumbrug van Piet Kramer naar de Apollolaan. De zonnestralen schijnen door de grote beukenbomen. Aan het eind van deze statige laan ligt het Hilton Hotel. Voor het hotel staat één van de vele afgietsels van De Denker van Auguste Rodin. Op het  V-vormige gebouw prijkt een kerstboom. Het logement ligt er vredig bij. Dit is wel eens anders geweest. Naast de herberg werd topcrimineel Klaas Bruinsma doodgeschoten en pleegde zanger en kunstenaar Herman Brood er zelfmoord door van het dak af te springen.

Ik wandel weer richting het Vondelpark en ruil wederom de woonblokken weer in voor deftige herenhuizen met villa’s. De voordeuren zijn behangen met kerstkransen. Ik wandel over een Parijs aandoend pleintje omringd door diverse boetiekjes en delicatessenzaken.

Obrechtkerk    

Aan het eind van de Palestrinastraat ligt de Rooms-katholieke Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Allerheiligste Rozenkrans ook wel de Obrechtkerk genoemd. Ik bezoek deze neoromaanse kruisbasiliek. Het was een ware belevenis om door deze kerk te lopen. Ik wandel over de stenen vloer met aan weerszijden houten kerkbanken. Het zonlicht schijnt door de vele ramen. Door de kleurrijke schilderingen, de sierlijke lampen en de oranje bakstenen bogen maken het godshuis een lichte indruk op me.

Door de vele indrukken die ik heb opgedaan lust ik wel wat. Ik strijk neer bij een bakker voor een koffie en een warm saucijzenbroodje.

Sierkunstenaar Hildo Krop

Ik vervolg mijn route en kom nog langs de openbare bibliotheek, dat ooit een complex was voor alleenstaanden. Ik wandel tussen de woonblokken met plastische gevels en laddervensters en doe het Harmoniehof aan, een voorbeeld van coöperatiebouw.

Ik kom wederom bij de Apollolaan. Op de hoek van de laan prijkt het symmetrische gebouw van ooit de het hoofdkantoor van de Rijksverzekeringsbank. Aan de voorkant staan twee hoge bronzen beelden van de beeldhouwer Hildo Krop: De Beschermer en de Handhaver van de Sociale Wetgeving.

De creaties van Hildebrand Lucien Krop, sierkunstenaar en stadsbeeldhouwer van Amsterdam,  kom ik tijdens mijn wandeling bij de Lyceumbrug al eerder tegen. Aan het Muzenplein zie ik veel bijzondere scheppingen van hem.

Beatrixpark

Ik wandel nog even tussen de producten van de Amsterdamse School waar we bij de President Kennedylaan bij het evenementencomplex van de RAI aankwamen. Ik loop tussen de tentoonstellingshallen door. Er is weinig bedrijvigheid. Hier en daar staan aanwijsborden voor het kinderevenement Frozen.

Achter het beurscomplex lag het Beatrixpark. Het oud Floriadeterrein is in winterslaap. De bomen zijn van hun blaadjes ontdaan en de kruiden in het Artsenijhof hadden ook kerstvakantie. Ik glibber over de gladde stenen van de kruidentuin. Een oude vrouw zit op het bankje te genieten van het stralende weer. Ondanks de kale bomen en het gebrek aan bloemen zijn de contouren van de romantische ontwerpstijl nog aanwezig.

Het laatste deel van de route gaat door de avenue, de Minervalaan. Ik wandel door de symmetrische bebouwde stadsstraat met aan beide kanten winkelarcades. De kapitelen van de arcades worden voorzien van beelden. Op de hoeken van de Minervalaan en de Gerrit van Veenstraat zie ik een aantal opvallende woningcomplexen van de architect Rutgers.

Wandelroute 

Ik wandel de wandelroute Oud en Nieuw Amsterdam Zuid uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam”. Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids.

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam en Amsterdam acht keer anders

Volg me ook via 

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Wat een leuke wandeling Vera! I ❤ Amsterdam. Erg herkenbaar het deel van het olympisch stadion. Nu ben ik wel nieuwschierig naar de obrechtkerk. Klinkt geweldig mooi!
  Bedankt voor je inspiratie.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dank je Jeanine. Mooi dat ik je weer heb kunnen inspireren.

   Geliked door 1 persoon

 2. Dunya schreef:

  Ben totaal Flabbergasted!WAT MOOIIIIIIIIIIIIIII!!!THXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

  Geliked door 1 persoon

 3. klaskedejong schreef:

  Mijn oude buurt, wat leuk. Heb daar als student vanuit piepkleine zolderkamer heel watbrond gelopen. Krijg meteen zin om weer eens terug te gaan.
  Tips : in Steenwijk kun je villa Ramswoerthe bezoeken met museum over Hildo Krop. En als je meerbober Amsterdamse school wilt weten, bezoek dan Museum Het Schii

  Geliked door 1 persoon

 4. AnneMarie schreef:

  Wij wandelen van tijd tot tijd graag door Amsterdam. Je blijft ontdekken.
  Mooie route en verslag.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s