Wandelen vanaf Almere naar de Oostvaardersplassen

Startpunt: Station Almere Buiten, eindpunt: Station Almere Oostvaardersplassen, aantal kilometers: 13, horeca onderweg: diverse mogelijkheden in Almere Buiten en Gasterij De Oostvaarders

Eigenlijk kende ik deze ruige grasvlakte met hier en daar een kale boom en kuddes grazende dieren altijd als ik door het treinraam keek als ik met de Hanzelijn richting het noorden reed. Nu gingen we met de Groene Wissel Almere-Buiten in de hand de Nederlandse toendra van dichtbij bekijken.

Toen we het station van Almere Buiten uitliepen met aan de ene kant de woonboulevard en aan de andere kant een klein winkelcentrum hadden we nog niet echt het idee dat we na een uur tussen het riet naar water en rennende wilde paarden over grasvlaktes aan het kijken waren.

Almeerder Randbos

Na een kop koffie en iets lekkers verlieten we al snel de bebouwing en wandelden we het Almeerder Randbos in. We liepen over lange rechte betonpaden met aan weerszijden berken. Het water op de slootjes was bevroren en de kokmeeuwtjes probeerden met hun kleine pootjes over het ijs te lopen.

De slootkanten waren begroeid met riet dat wuifde door een frisse winterwind. Even verlieten we de liniaalrechte paden en vervolgden onze route door het jonge bos. De bevroren bladeren knisperden onder onze wandelschoenen. Even was het moeilijk om een pad te vinden door een woud van takken en smalle bomen. Hier en daar passeerde ons een fietser of liep een wandelaar ons tegemoet.

We verlieten het bos en wandelden het gebied van de Oostvaarderplassen in.

Oostvaardersplassen

In de verte zagen we het moderne zwarte gebouw van de Gasterij de Oostvaarders dat tevens bezoekerscentrum is. Tussen een riet zat een meneer met grote telelens.

We namen een kijkje bij het informatiecentrum. Op het dak had je een uitkijkpunt, waar je een weids uitzicht had over de vlakte. Konikpaarden renden over de uitgestrekte weide. Ganzen dobberden op de slootjes waar geen ijs lag. We probeerden een plekje te veroveren in de Gasterij, maar helaas alle tafeltjes waren bezet en besloten de route voort te zetten.

Bij de Oostvaardersplassen zijn diverse korte wandelroutes zoals het Bospad, Weidepad en het Moeraspad uitgezet. De Groene Wissel overlapte de route van het Frans Verapad. Opeens stonden ons drie edelherten ons aan te staren op het wandelpad. We konden ze maar net fotograferen voordat ze in de bebossing renden.

We hoorden het gegak van ganzen en gezang van kleine zangvogels. We bleven maar foto’s maken van het wuivende riet, de kale vlakte en de strak blauwe lucht. Heren met een grote telelens op de borst wandelden ons tegemoet.

In de verte zagen we de sprinter voorbij rijden over de Hanzespoorlijn. We liepen onder het treinspoor door en kwamen uit in het Kotterbos.

Kotterbos

De grond kraakte onder onze schoenen. De natte graspaden in het Kotterbos waren bevroren en hier en daar lag een stukje sneeuw. We slingerden door het woud van Populieren en lage eiken. De zon scheen de bomen op.

In een boom wipte een roodborstje van de ene naar de andere tak. Even moesten we aan de kant voor een mountainbiker die op zijn bergfiets over de smalle paden denderde. Even liepen we alleen in het bos, maar bij een betonnen fietspad waren we niet meer alleen op de wereld.

Stripheldenbuurt   

Het laatste deel van de wandeling ging over een lang recht asfaltpad . In de verte zagen we de bebouwing van Almere Buiten.

We besloten even van de route af te wijken en we liepen de wijk in met straatnamen als Lucky Lukestraat, Kuifjepad en het Bobbieplantsoen. De architectuur had zijn vrije hand gehad in deze wijk. Het was ruim opgezet met veel water en groen. We besloten niet de trein bij Almere-Oostvaarders te pakken, maar nog even in een rechte lijn door te lopen naar het beginpunt. De treinverbinding vanaf daar was voor ons een stuk gunstiger.

Wandelroute

Wil jij ook wandelen bij de Oostvaardersplassen? Kijk hier voor de wandelroute. Wil je nog meer wandelen in Flevoland? Kijk hier dan voor de Provinciewandelgids Flevoland van Bart van der Schagt, waar deze wandeling en nog meer fraaie Groene Wissels staan in deze provincie.

Volg me ook via 

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Door Suzanne schreef:

  Mooie foto’s en een aantrekkelijke route. Ik kom inderdaad ook alleen per trein door dit gebied en denk dan: daar moet ik nog eens gaan wandelen. Bedankt voor je concrete tip, ik hou ‘m in gedachten!

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Suzanne, bedankt! Zeker een aanrader om eens te gaan wandelen!

   Geliked door 1 persoon

 2. JaJo-fotografie schreef:

  Hoi Vera,
  Als wij dat stuk passeren met de trein sta ik nog niet te popelen om daar te wandelen. Maar als ik jouw foto’s zo bekijk, en lees wat je schrijft moet ik mijn mening wellicht aanpassen.

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, dank je wel. Wij waren aangenaam verrast gisteren!

   Geliked door 1 persoon

 3. Stien den Braber schreef:

  Wat een mooie wandeling! Deze wil ik beslist ook eens lopen.

  Geliked door 1 persoon

 4. something*else schreef:

  ik woon aan de rand en geniet wekelijks van het natuurschoon. Maar hou er rekening mee dat er in de winter veel stukken afgesloten zijn om het wild rust te gunnen tussen de bomen. Ongeveer laatste week april kan je weer door het bos.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Bedankt voor de reactie. Wat prachtig dat je zo naast het natuurschoon woont.

   Like

 5. Rob Alberts schreef:

  Mooi blog

  Vrolijke wandelgroet,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s