Favoriete dierentuin

Dierentuinen zijn niet meer de parken van vroeger waar dieren in kleine hokjes zaten en maar weinig beweegruimte hadden. Het zijn inmiddels wandelparken geworden waar je al wandelend langs de leefomgevingen van de beesten komt.Nederland loopt hierin voorop bij huisvesten van de dieren in natuurlijk groepen en verblijven. Elke dierentuin is weer anders. De ene tuin is ingericht naar werelddeel zoals Diergaarde Blijdorp of per diersoort zoals in de Zoo van Antwerpen.

Wat is jouw favoriete dierentuin?

Op Facebook en op Twitter plaatste ik een berichtje met de volgende vraag aan mijn volgers: Wat is jouw dierentuin? Aan de hand van de mooie en leuke reacties die ik kreeg heb ik een aantal lievelingstuinen van mijn volgers op een rij gezet.

De oudste dierentuin van Nederland

In de Plantagebuurt van Amsterdam ligt de oudste dierentuin van Nederland, Artis. Als klein kind kwam ik al in deze echte stadsdierentuin. Een aantal jaren geleden kwam ik weer terug in Natura Artis Magistra en ik keek mijn ogen uit. Ik was onder de indruk van het aquarium. Het gebouw dat is ontworpen door de Amsterdamse architect Abraham Salm was een plaatje. Binnen hadden ze vissen per leefgebied tentoongesteld. Ze hebben er zelfs een Amsterdamse grachtengordel nagebootst.

Gerdien de Galan vindt Artis ook een mooie oude dierentuin midden in de stad. “Het vernieuwt steeds en dat is beter voor de dieren”, zegt ze. Ze vindt het aquarium ook prachtig.

rode-vari

Eén van mijn favoriete gebieden in Artis vond ik het Lemureneiland in het midden van het park. Rode vari’s uit Madagaskar lopen er vrij rond. Ondanks dat ze losliepen, waren de halfapen ook wel gesteld op hun privacy. Een luid gebrul was er te horen toen één van de vari’s werd omsingeld door vaders en moeders met kinderwagens die een glimp wilden opvangen van de verbaasd kijkende lemuur.

Sandra van de blog Kunstkieken heeft mooie herinneringen aan Artis. Hanneke komt naar de Amsterdamse dierentuin om er te tekenen en is enthousiast over het nieuwe verblijf van de panters.

Van dieren kijken krijg je ook honger. Het park biedt voldoende mogelijkheden voor de inwendige mens. Bij de kinderboerderij kan tussendoor heerlijke poffertjes eten en voor lunch kan je bij de Twee Cheeta’s terecht. Onder een saucijzenbroodje of een warme chocolademelk kijk je uit op de giraffen en de Entrepothaven. Als je tot sluitingstijd blijft kan je heerlijk borrelen of een hapje eten onder de glazen kap van het Café restaurant de Plantage. Ooit fungeerde dit gebouw als bevolkingsregister van Amsterdam en van 1990 tot 2011 als televisiestudio waar programma’s zoals Buitenhof en De Wereld Draait Door werden uitgezonden.

Een dierentuin aan de rand van het bos

Aan de rand van het bosgebied Birkhoven ligt het DierenPark Amersfoort. Dit park dat na de Tweede Wereldoorlog is opgericht door twee heren wordt door een aantal als favoriete dierentuin genoemd. Stien den Braber van Stiensbuitenblog hoefde niet lang na te denken en schreef “dat is natuurlijk DierenPark Amersfoort”. Ze woont in de buurt van de dierentuin. Ze vindt het een mooie tuin, omdat ze vrijwel geen tralies hebben en je de dieren goed kunt zien achter glas. Dierentuin Nieuws vindt het park qua natuur perfect in beeld gebracht.

Vaak wandelde ik met de Amersfoortse Tweedaagse langs de hekken van het park, maar één keer bekeken we het park aan de binnenkant. We startten bezoek met een de Klim Alles-route waar we klommen en klauterden tussen boven en onder de dieren. We waren niet de enigen in het park. Over paden liepen grote en kleine kinderen met hun ouders door het Utrechtse dierenpark. We wandelden door de themagebieden van het park. Ik vond De Stad der Oudheid mooi gemaakt. We liepen door het leefgebied van de kamelen en de geheimzinnige kaalkopibissen en stonden oog in oog met een Siberisch tijger.

In de Savanne konden we mooi op de giraffen kijken. Tussen de langnekken waggelden de kleine bolletjes van helmparelhoenders.

Na een voldane dag aten we net als vele andere bezoekers een pannenkoek bij het pannenkoekenhuis de Kabouterhut aan de overkant van het park.

Meest bezochte attractie in Gelderland

In de hoofdstad van de provincie Gelderland ligt de Koninklijke Burgers’ Zoo. Ooit was het een fazanterie van Johan Burgers en in 1923 was de opening van Burger’s Dierenpark. Tijdens een vakantie in Gelderland brachten we een bezoek aan Burgers. Het park vierde in dat jaar zijn 100e verjaardag.

We wandelden door de natuurgetrouwe imitaties van leefgebieden. We liepen over een touwbrug in Burgers’ Bush en spotten inheemse vogels in Burgers’ Mangrove waar een magrovebos is nagebootst.

Een aantal een volgers nomineerden Burgers’ Zoo zoals Richard Klos als favoriete dierentuin. Het nieuwsblad Rheden Nieuws vindt dat je in De Bush veel verschillende themagebieden hebt zoals de Dessert en de Bush en de Safari. Er is veel ruimte voor dieren vindt de redactie van het nieuwsblad.

Ook routemaker van de Trage Tochten Rob Wolfs vindt dat er veel aandacht is voor de dieren. Hij was afgelopen jaar een keer met zijn kleinkinderen naar Burgers’ Zoo en Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Hij vindt wel het nadeel van de huidige dierentuinen dat het meer pretparken zijn geworden met knotsgrote binnenspeeltuinen en tig restaurants. Dat vond hij in Rhenen het sterkst. In Arnhem had hij dit minder en daarom is Burgers’ Zoo zijn favoriet.

Dierentuinen in het buitenland

Tijdens onze vakantie in het buitenland bezochten we vaak dierentuinen. De dierentuinen in Berlijn en Antwerpen zijn me het meest bijgebleven.

Antwerpen is net als Artis een oude dierentuin midden in de stad naast het Centraal Station. De soorten dieren zijn bij elkaar gezet en gehuisvest in de monumentale gebouwen van het park. Zo heb je een reptielengebouw, een apenverblijf, het Vriesland met de pinguïns en verschillende vogel volières. Bijzonder vond ik de donkere gang met vogelkooitjes zonder tralies. De specifieke vogels houden niet van het donker en blijven automatisch in de verlichte ruimtes zitten.  De nijlpaarden die je niet in elke dierentuin terugvindt vond ik erg imposant. Vooral toen ze gingen brullen en met hun grote bek opengingen liggen. De Zoo in Antwerpen wordt ook voortdurend vernieuwd. Toen we er in december 2015 waren, waren veel verblijven vanwege verbouwingen gesloten.

In 2013 maakten we een stedenreis in Duitsland. We bezochten het wat compactere dierenpark in Frankfurt en aan het eind van onze reis de oudste dierentuin van Duitsland Zoologischer Garten in Berlijn. Het ligt in het voormalig West-Duitsland niet ver van de Kurfüsterdamm. Ze hebben er een prachtig oud aquarium. Het katachtigenverblijf met zoveel verschillende soorten katachtigen heeft de meeste indruk op me gemaakt.

Dichtbij de grens bij Denekamp ligt de Duitse Tierpark Nordhorn. Het is de best bezochte trekpleister van de Graftschaft Bentheim. Dierentuin Nordhorn is de favoriete dierentuin van Jeanine Bults Bijker van de blog Ja-Jofotografie. Ze vindt dit om verschillende redenen. “Het is een vriendelijke mooie open dierentuin met grote ruimten voor de dieren, maar ook ruim voor de bezoekers. Er zijn mooie wandelpaden en nette eet- en drinkgelegenheden”, zegt ze. Je kan er bij zijn als de dieren gevoerd worden. De betrokkenheid van de medewerker naar de dieren en bezoeker is groot. Ze vertellen met veel liefde over de dieren. “De zeehonden doen alles voor een lekker visje”, zegt ze.

De afstand van Jeanine haar huis naar Nordhorn is dichterbij dan bijvoorbeeld Arnhem. Nordhorn ligt vlak over de grens ter hoogte van Enschede. Ze hebben veel verschillende diersoorten, en de uitleg over de dieren staat er gewoon in het Nederlands. Dat is toch een prima service!”, zegt ze enthousiast. Tijdens de kerst bezocht ze de kerstmarkt in de dierentuin. Ze vond het heel erg sfeervol.

Mijn favoriete dierentuin  

De afgelopen jaren hebben we heel veel dierentuinen in het binnen-en buitenland bezocht. Over mijn favoriete dierentuin hoefde ik niet heel lang na te denken. Met stip op één staat bij mij het Rotterdamse dierenpark Dierengaarde Blijdorp. Het is een grote dierentuin waar ontzettend veel te zien is. Je hebt er veel bijzondere dieren zoals de Komodovaraan, de Maraboe en mijn favoriete dier in Blijdorp, het Slurfhondje. De verschillende gebieden zijn met zorg aangelegd. De dieren hebben de ruimte. Daarnaast is het een mooie mix tussen de oude architectuur van Ravenstein en de nieuwe vertrekken.

In 2013 hadden we een abonnement op het park en bezochten we het in alle jaargetijden. We zagen poolvosjes in hun zomer- en winterjasje en zagen de bouw van Amazonica en tot ons groot verdriet het vertrek van weidevogel volière met de steltlopers en de lepelaars. Inmiddels staan daar de okapi’s te grazen. We roken de penetrante lucht van de manenwolf, maar we konden ze alleen maar op het informatiebordje bewonderen, omdat het zulke schuwe vosjes zijn.

Eén van mijn favoriete plekken in Blijdorp is de monumentale Rivierahal. Aan de zijkant heb je een kas waar je heerlijk kan genieten. Het is een rustige plek, omdat de meeste bezoekers toch op de grote of nieuwe attracties afkomen. Een enkeling leest een boek of peuzelt zijn eigen gesmeerde broodje op.  Boven je hoofd vliegen vogels of zitten ergens boven je vrolijk te kwetteren. Over de vloer lopen roelroels.

Carmen Schaafsma en Thomas Boer zijn ook fan van Blijdorp. Carmen is weleens in een andere dierentuin zoals GaiaZoo in Kerkrade geweest, maar Blijdorp blijft bovenaan staan. “Er heerst een prettige sfeer. Het park is goed onderhouden en is overzichtelijk en biedt alles voor een dagje uit”, zegt ze.

Volg me ook via Facebook 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. jellehoogenboom schreef:

  Ach, ik had deze oproep gemist 🙁 Ja, Blijdorp! Want slurfhondjes. En het evenwicht tussen de bijzondere jaren ’40 architectuur van Van Ravesteijn en de moderne wens van natuurlijk ogende verblijven, waarbij de gaarde vaak een voortrekkersrol speelt. Ik ben verliefd geworden op Blijdorp omdat het constant in beweging is. Ik kan mij zo goed herinneren dat er in de jaren negentig een aarden wal was opgeworpen rond het oude bizonperk met een bord “Hier bouwt Blijdorp aan Taman Indah, een tropisch woud voor onze dikhuiden” of iets van die strekking. Dat prikkelde zo de fantasie van mijn jeugdige brein! Op dit moment staan er schotten rond het oude Roofdiergebouw. “Hier bouwt Blijdorp een verblijf voor gelada’s, een bijzondere apensoort uit Ethiopië”. Het heeft nog steeds hetzelfde effect op mij.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Ha Jelle, als je motivatie niet in mijn blog staat dan maar onderaan bij de reacties :-). Ik had van jou geen andere favoriet verwacht dan deze! Blijdorp verandert continue. Ik moet er snel weer eens heen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s