Favoriete park

Onze wandelingen lopen vaak door de mooiste parken. In het najaar van 2016 liepen we zelfs nog het Parkenpad van Arnhem.

Wat is jouw favoriete park?

Op Facebook en op Twitter plaatste ik een berichtje met de volgende vraag aan mijn volgers: Wat is jouw favoriete park? Aan de hand van de mooie en leuke reacties die ik kreeg heb ik een aantal lievelingsparken van mijn volgers op een rij gezet.

Arnhem, de stad van de parken

Arnhem is echt een parkenstad. Sonsbeek ligt op slechts vijf minuten van de binnenstad. Iets buiten de stad in een ligt glooiend heuvellandschap ligt het park Klarenbeek. Het lijkt alsof je in het buitenland loopt met de heuvels en de kleine cottages.

Je kan er wandelen tussen de koeien en de schapen. Bovenop de Cornelsberg heb je een weids uitzicht. Tussen de bomen ligt het restaurant De Steenen Tafel. Het is vernoemd naar één van de grafstenen van het vroegere monnikenverblijf.

Rob Wolfs de routemaker van het Parkenpad van de nog te verschijnen wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem” vindt het park Klarenbeek zijn favoriete park. “Het is sterk glooiend, een oud landgoed en het oudste park van Arnhem”, zegt hij.

Het Engelse Werk, een wandelplaats dichtbij Zwolle  

Bij de hoofdstad van de provincie Overijssel ligt op de voormalige vestingwerken een park in Engelse landschapsstijl. Met zijn grote vijver en boseilandjes is het park echt een wandelplaats. Ook voor vogelliefhebbers is het een eldorado. Het vroegere Vogeleiland is nu het domein van de vogels alleen. Ze kunnen er uitrusten en broeden zonder dat ze lastig worden gevallen door bezoekers. Gasten van het park kunnen de ijsvogel spotten vanuit een vogelkijkhut.

Het Engelse Werk in Zwolle  is het geliefkoosde park van Olaf. Hij vindt de natuur mooi en afwisselend zo tegen de uiterwaarden van de IJssel. “Het park kent ook veel historie. Het is een oud landgoed tussen waterwinning van de IJssel met veel glooiingen en eeuwenoude bomen”, zegt hij.

Ooit woonden op deze plek Romeinen  

Aan de westkant van Utrecht in de Leidsche Rijn ligt het stadspark genoemd naar Koningin Maxima. Het is in 2013 geopend en daarmee het nieuwste park van Utrecht. Op de plek van het park was ooit een Romeins legerkamp gevestigd.

Het Maximapark is van vele markten thuis. Als je van sporten houdt kan je er wandelen, fietsen en skeeleren. Bij goed weer kan je er picknicken of een boek lezen in het gras. Kunstliefhebbers kunnen langs één van de zeven kunstwerken wandelen. Ben je opzoek naar een hapje en een drankje dan kan je terecht bij de bierbrouwerij Maximus of het Anafora parkrestaurant.

Het Maximapark is het favoriete park van Mirjam Klever van de blog nummer 11. Begin 2017 maakte ze daar een wandeling en schreef ze er een blog over. “De combinatie van oud en nieuw maakt het Maximapark tot een belevenispark” zegt ze.

“Op zoek naar het geluk in het Kronenburg Park”

De Frank Boeijen Groep bracht een nummer uit over dit wandelpark in Nijmegen. In het midden van het Nijmeegse stadspark staat de Kronenburgertoren. Deze “Kruittoren” en de stadsmuur moesten worden behouden bij de nieuwe stadsuitbreiding. Hieromheen werd het Kronenburgerpark gebouwd.

bankje-bij-kronenburgerpark

Tijdens één van de warme zomerdagen in september van 2016 wandelden we in dit park. Jong en oud zaten in het gras op een kleedje. De één las een boek en de ander was opzoek naar een Pokémon. Water spoot uit de vijver en aan de kant zwommen twee zwarte zwanen, die een huisje hebben op het eiland van het park.

Het is het lievelingspark van Geert Geenen. Hij woont op 500 meter afstand en is daar vaak te vinden. Volgens hem is het park elke dag anders.

Frankendael van hof tot stadspark

In Amsterdam Oost ligt het enige overgebleven buitenplaats van Amsterdam Frankendael. Het is de favoriet van Sandra van de webblog Kunstkieken. De buitenplaats was tot 1958 nog de kwekerij van de gemeente Amsterdam en na 1960 werd er een heemtuin aangelegd. De laatste bewoner van het huis van architect en stadsbouwmeester Ben Merkelbach. Het huis is tot 2005 bewoond. Sinds 2008 is het buitenhuis opengesteld voor publiek en kan je het elke zondag bezichtigen. Het park is een openbaar park geworden.

Clingendael, mijn favoriete park

Mijn gewaardeerde park ligt dichtbij huis. Het landgoed dat ligt op Wassenaars grondgebied tegen de Haagse wijk Benoordenhout bezoeken we meerdere keren per jaar. Elk jaargetijde is het een genot om dit park te bezichtigen.

In de herfst als de oude beuken het park groen, geel en rood kleuren of in het voorjaar als de Allium Globemasters fleurig bloeien in de Hollandse tuin.

Midden in Clingendael ligt de Japanse tuin. In het voorjaar en het najaar is deze geopend voor het publiek. De tuin straalt een magische sfeer uit met de laaghangende boomtakken, de roodgekleurde Japanse esdoorns en de stenen lantaarns.

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Rijkert Knoppers schreef:

  Mag ik van deze gelegenheid gebruik maken om te wijzen op de recente (op vrijwillige basis gemaakte) gepubliceerde wandelbrochure “Van park naar park in ‘s-Hertogenbosch”. Dit is de 9e wandelbrochure van De Paadjesmakers, alle wandelingen uit deze serie zijn in en rond ‘s-Hertogenbosch. Zie: http://www.depaadjesmakers.nl. Via De Wandelsite (www.dewandelsite.nl) zijn overigens verschillende van deze wandelingen in groepsverband te maken, zie de agenda. Rijkert Knoppers

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Rijkert, bedankt voor de tip! Leuke wandelingen zo in en rond ‘s- Hertogenbosch. Groeten Vera

   Like

 2. Stien den Braber schreef:

  Dank voor je mooie blog. Het enige park dat ik ken is Clingendael. Inderdaad erg mooi. Dus er valt nog wat te ontdekken. Die parkenwandeling in Den Bosch, van de paadjesmakers, komt zeker ook aan de beurt.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dank je Stien, mooi dat je een hoop inspiratie hebt kunnen opdoen voor nieuw te ontdekken parken in Nederland.

   Like

 3. Wat prachtig. Elke keer weer laat je zien dat ons landje zo prachtig is! Ik mag graag in de zomer door het rosarium lopen in Winschoten. Talloze geurende rozen in allerlei kleuren. Genieten!
  Lieve groet ☉

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Marije, dank je voor jouw mooie compliment. Winschoten ken ik wel, maar ik ben nog niet in het rosarium geweest. Er is nog heel wat te ontdekken in ons kleine kikkerlandje 😁 Ik ben onder de indruk op de hoeveelheid blogs die jij produceert. Chapeau.

   Geliked door 1 persoon

   1. Het is momenteel wel heel erg veel. Binnenwinterweer … 😉 Als het straks mooier weer wordt schrijf ik minder denk ik. Het rosarium is echt prachtig 😊

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s