De meeuwen

De vogels van Ted van Lieshout en Ludwig Volbeda is het nieuwste kinderkunstboek in de serie die Gemeentemuseum Den Haag samen met Uitgeverij Leopold in 2010 gestart is. Dit boek is verschenen naar aanleiding van een kindertentoonstelling in het Gemeentemuseum van Den Haag. De vogels op de standbeelden in de stad laten zich door niets en niemand verjagen.

Tijdens een stadswandeling of een wandeling op de grens van stad en strand nemen we regelmatig foto’s van meeuwen die zich door niets of niemand laten afschrikken.

Ruiterstandbeeld van Koning Willem II

De vorstelijke wandeling in de hofstad bracht ons in de mooiste parken die Den Haag rijk is. Aan het eind van de route kwamen in het centrum. Tussen de Hofvijver en de poort naar het Binnenhof prijkte het ruiterstandbeeld van Koning Willem II.  De goede vorst die het rijgedrag van zijn paard volledig beheerste keek uit op het Buitenhof.

Zowel op het hoofd van het rijpaard als op het hoofd van de monarch zat een meeuw met een witte kop. Hun ruggetjes en de bovenzijde van hun vleugels waren zilvergrijs. De vliegende rat had het hoofd van de staatshoofd ook als toilet gebruikt. Kleine witte streepjes waren zichtbaar op het groenkleurige standbeeld. Het was ook niet gek dat er zoveel van deze beesten in dit gebied vertoefden. Naast het sculptuur stond de viskraam waar menig toerist in de rij stond voor een haring met uitjes of een bakje kibbeling. De alleseters zaten daar te azen op een stukje zeebanket.

Pluto

In het najaar van 2016 liepen we in de parkenstad Arnhem in een groene gordel van dertien parken. Na klimmen en dalen in het park Klarenbeek eindigden we onze wandeling in het Musispark nabij het Musis Sacrum. In de vijver van het park stond een grote klok. De standaard van de klok was ooit blauw, maar nu wit gestippeld door de meeuwenpoep. Het was de hangplek van kokmeeuwtjes geworden. Met hun vel rode pootjes hielden ze de standaard goed vast. Ze krijsten ‘kweeerr’ vanaf hun hangplaats.

Aan de overkant op de gele kroon van het beeld van Pluto keek een meeuwtje vanaf het hoofd van de Romeinse god van de onderwereld over de vijver uit.

Bruggen en daken

Niet alleen standbeelden zijn favoriete rustplekken van deze slimme vogels. Ze houden zich niet alleen op in het centrum van steden of vlakbij het strand. Ook kwamen we ze tegen tijdens een wandeling in de woonwijk Buitenveldert.

In het Gijsbert van Amstelpark zaten de kokmeeuwen met hun rode pootjes te verkleumen op de bruggen en daken of hapten ze een oud broodje uit de lucht als ze door een opa met kleinkind bij de vijver werden gevoerd.  Een enkeling stampte in het gras met zijn pootjes opzoek naar regenwormen.

meeuwen-voeren

De zee

Bij vele van onze strandwandelingen kwamen we meeuwen tegen. Bij een loopje Katwijk waren de daken van de huizen die bij het strand lagen volledig bedekt met drommen lawaaierige zeemeeuwen. Ze zaten met hun kopje diep in hun verenvacht te vernikkelen op de overspanning van de strandwoningen.

Tijdens een strandwandeling van Katwijk naar Scheveningen zaten de zilvermeeuwen aan de vloedlijn te wachten op een lekker hapje.

zeevogels

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  In Den-Haag hebben wij vast dezelfde meeuw gezien, in elk geval hetzelfde beeld. 😉

  Je kan er inderdaad niet om heen. Ze zijn er altijd & overal.

  Groetjes!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, dank voor je reactie. Ja de meeuwen zijn overal.

   Geliked door 1 persoon

 2. Prachtige stad is het toch. Maar weer eens gaan wandelen als ik op familiebezoek ga 😊

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Marije, dank je wel voor jouw reactie. Weer een bezoek brengen zal ik zeker doen.

   Geliked door 1 persoon

 3. Weer een mooi verslag Vera, dankjewel!

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Edwin, dank je wel voor je reactie. Leuk!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s