Favoriete kerstmarkt

De komende weken worden overal  in het binnen- en buitenland kerstmarkten georganiseerd.

Wat is jouw favoriete kerstmarkt?

Op Facebook en op Twitter plaatste ik een berichtje met de volgende vraag aan mijn volgers: Wat is jouw favoriete kerstmarkt? Aan de hand van de mooie en leuke reacties die ik kreeg heb ik een aantal lievelingsmarkten van mijn volgers op een rij gezet.

Favoriete markten in ons eigen land

In de grotten van het Zuid-Limburgse Valkenburg worden jaarlijks kerstmarkten gehouden. De lange gangen van de Gemeentegrot of de Fluweelengrot zijn voorzien van kraampjes en zijn versierd met lichtjes en kerstdecoraties. Brigitte Douven-Kraaijeveld vindt de markten in de grotten erg leuk. Vooral die in de Fluweelengrot is haar favoriet.

Belle is ook fan van de grotten in Valkenburg, maar vindt de kerstmarkt bij de Intratuin ook een feestje. Het personeel van het tuincentrum kunnen verschillende sfeersetjes bouwen en de spullen die je er koopt kan je vaak ook het hele jaar laten hangen.

kerst-in-de-intratuin

Diverse steden in Nederland houden lichtjesavonden. In Gouda steekt men sinds jaar en dag tijdens de donkere decembermaanden kaarsjes aan in het oude centrum. Het middeleeuwse stadhuis op de markt is volledig verlicht door kaarsen.

Marc van Slooten vindt Gouda in Kaarslicht vooral mooi, omdat de bewoners rondom het stadhuis allemaal kaarsjes aansteken voor hun raam. Dit geeft volgens hem een sfeer van gezamenlijkheid. Daarnaast kan je na het ontsteken van de kaarsjes nog de stad in. De winkels zijn open en her en der worden kerstliederen gezongen.

Favoriete kerstmarkten in het buitenland

De Duitse steden zijn bekend om hun sfeervolle kerstmarkten zoals in Aken en in Keulen. Blogger Jeanine Bults Bijker van JaJo Fotografie vindt Düsseldorf erg leuk. “Je hebt er verschillende pleinen in verschillende thema’s. Ook de winkeletalages zijn mooi versierd”, zegt ze.

Iets dichterbij huis vindt ze de kerstmarkt van Leer erg knus en gezellig. Overal kan je er lekker hapjes en Glühwein krijgen. Dit jaar bezocht ze de markt in de dierentuin van Nordhorn. Lees haar ervaringen hier.

Bart van der Schagt, routemaker in binnen- en buitenland, vindt de kerstmarkt op de Altmarkt in Keulen en de kerstmarkt op de Marktplatz in Frankfurt am Main zijn lievelingsmarkten. “Het zijn onvervalste Duitse kerstmarkten. Die in ons land zijn toch een beetje surrogaat”, vindt hij.

Naast de traditionele kerstmarkten heeft Duitsland ook speciale kerstmarkten. Hamburg heeft bijvoorbeeld een “red light” kerstmarkt in de wijk Santa Pauli. Clausen Martine vindt dit een originele markt. Daar zijn sommige bezoekers iets te schaars gekleed voor het koude decemberweer.

“Kerstmarkten? Vreselijk!”

Niet iedereen is gecharmeerd van de kerstmarkten. Sommige lopen er zelfs met een grote boog omheen. Geert Geenen bijvoorbeeld. Het mooie centrum van Gent wordt achter lelijke houten kersthuisjes verstopt, vindt hij.lelijke-houten-huisjes-in-gent-bron-geert-geenen

Ook routemaker Rob Wolfs vindt kerstmarkten maar niks. “Ze zijn allemaal hetzelfde met vooral eten en drinken”, zegt hij.

Mijn favoriete kerstmarkt

Onder een zwoel mediterraan zonnetje loop je tussen de kraampjes bij de oude Kathedraal van Barcelona of bij de Sagrada Família. Ook al is het vreemd om in je zomerjas een kerstmarkt te bezoeken. Het is er sfeervol en je vindt er specifieke Catalaanse kerstcadeaus.

Een grappige personage die je overal op de Catalaanse kerstmarkten kan vinden is “El Caganer” ook wel de poep-man genoemd. Het is een herder met een rode baret. Hij heeft zijn broek naar beneden en zit te poepen. Het symboliseert geluk en vreugde. Ook de Tío de Nadal kan je overal kopen. Het is een boomstam versierd met pootjes, die het huis warmte geeft.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Hoi Vera, wat leuk om deze (herkenbare) reacties te lezen. Net als Bart van der Schagt houd ik het meest van Keulen. Zó sfeervol nabij de prachtige, statige oude Dom. En over de Fluweelengrot in Valkenburg kan ik ook meepraten. Die móet je gewoon gezien hebben. Vorig jaar waren wij in Gent. De stad bij avond is sfeervol (zie de foto’s op mijn pagina @opstaptipsvanpamela), maar het aanbod op de markt vond ik tegenvallen. Hoewel het geld brandde in mijn zak, heb ik bijna niets gekocht. Gouda staat al jaren op mijn lijstje, maar het komt er steeds niet van. Jouw tip voor Barcelona vind ik het onthouden waard. Toevallig is mijn zoon vanmorgen vroeg afgereisd naar Ibiza om daar Kerst te vieren. Ik ben benieuwd naar zijn verhalen.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Pamela, dank voor je leuke bericht. Ik hoop dat ik je voldoende heb kunnen inspireren met de kerstmarkten! Ik ga ook naar jouw blog kijken. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s