Het Lutterzand, een monument langs de Dinkel  

Tijdens een familiebezoek bezochten we het natuurgebied het Lutterzand vlakbij het Twentse De Lutte. Vanaf het Paviljoen Lutterzand startten we een korte rondwandeling in dit domein. Het eerste deel van de voettocht kwam langs het meanderende riviertje de Dinkel. Er was een afscheiding aangebracht van houten palen om de Dinkeloevers te beschermen voor de vele bezoekers aan dit gebied. De zon stond laag en scheen tussen de hoge naaldbomen.

Onze wandelschoenen stapten door de gevallen dennennaalden. We wandelden met twee kleine hondjes. Hun kleine pootjes probeerden de harde dennenappels te ontwijken. In de verte hoorden we het schemerige en stemmige geluid van de midwinterhoorn, die karakteristiek is voor deze streek.

Bij de zandverstuiving probeerde een meisje met haar kinderfietsje door het mulle zand heen te komen. Toen ze bijna viel, ving haar oma haar op.

De laaghangende zon gaf de Dinkeloever met zijn afkalvingen een rode gloed. Een aantal bomen langs het stroompje had het loodje gelegd. Bij de meest gefotografeerde bocht bij de Dinkel, de “Greun’n Stet”, konden we niet achterblijven.

We verlieten de zandvlakte en wandelden door een bos van lange ranke witte berken. Midden in het woud lag De Lutte Hutte, een rustpunt waar koffie, thee en ijs verkocht wordt. Het is geopend op zondagen en met vakanties.

Het was inmiddels al gaan schemeren en de winterse kou had zijn intrek genomen. De hondjes liepen voorop en hadden volgens hen genoeg gewandeld. Rozig kwamen we aan bij de auto.

Wandelroutes Lutterzand

Ik was onder de indruk van de schoonheid van dit 750 hectare groot natuurgebied. Thuis bezocht ik wandelzoekpagina.nl opzoek naar een aantal wandelroutes, dat deze prachtige zone doorkruist. Ik kwam het Kapelletjespad Beuningen, rondje Lutterzand tegen waar de auteur Marycke Naber een rondwandeling heeft uitgezet die door dit natuurgebied komt.

Wie alleen bij het Lutterzand wil wandelen kan één van de vijf paaltjesroutes volgen die je leiden langs de mooiste plekken die dit gebied rijk is.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Door Suzanne schreef:

  Mooie foto’s! Twente heeft inderdaad veel mooie gebieden. Vorig jaar fietste ik het Rondje Twente en was aangenaam verrast.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Bedankt! Was zeer onder de indruk van dit prachtige Twentse landschap

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s