Favoriete boswandeling

Afgelopen weekend kreeg ik de wandelgids “De mooiste boswandelingen van Nederland” van de maker Jan Ensing cadeau.

Wat is jouw favoriete boswandeling?

Op Facebook en op Twitter plaatste ik een berichtje met de volgende vraag aan mijn volgers: Wat is jouw favoriete boswandeling? Aan de hand van de mooie en leuke reacties die ik kreeg heb ik een aantal lievelingswandelingen van mijn volgers op een rij gezet.

Een boswandeling vanwege een herinnering

De favoriete boswandeling van blogster Babiche Westerduin van B in her head is de mooie herinnering aan de tijd dat haar twee witte herders nog leefde. “De geuren die het herfstbos boden deden mij genieten”, zegt ze. Nog meer genoot ze van het geluk met de honden. De knisperende bladen waren voor hen als speelgoed. “Ik schopte ze omhoog en zij probeerde ze te vangen. Het warme gevoel dat zich dan bij mij van binnen verspreidde had de kleur van de herfstbladeren”, vertelt ze.

witte-herders-in-het-bos-bron-babiche-westerduin

Nienke Hofland-Van Der Veen heeft een mooie herinnering aan de Duivelsberg bij Nijmegen. “Dit dateert nog uit de tijd dat we elke herfstvakantie met het hele gezin kastanjes in het bos gingen rapen en daarna pannenkoeken gingen eten in het pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg. Thuis werden de kastanjes gepeld, met suiker in de pan gebakken en met smaak opgegeten”, vertelt ze. De Duivelsberg herbergt voor haar mooie en dierbare (jeugd) herinneringen.

Een boswandeling vanwege de omgeving

In september liepen we de “Pannenkoekroute Carolinahoeve“. Een wandeling door een bosgebied met loofbomen en naaldbomen. We liepen over zandpaden en stenenpaden en op de Carolinaberg rusten we uit op een immense wandelbank dat op het middelpunt lag van veertien lanen.

De favoriete boswandeling van routemaker van de Groene Wissel, Bart van der Schagt, loopt ook door dit gebied. De “Groene Wissel Zes Veluwse Bergen” is zijn geliefkoosde wandeling. “Je loopt door prachtige stille bossen met veel afwisseling, en onderweg kan je een pannenkoek eten bij de Carolinahoeve”, zegt hij.

De routemaker van de Trage Tochten, Rob Wolfs, heeft zelf niet een voorkeursboswandeling. Hij geeft aan dat liefhebbers van de Trage Tochten sinds lang kiezen voor de tocht bij Hoenderloo. De wandeling loopt door de glooiende bossen ten noorden van deze plaats.

De lievelingswandeling van het Toeristische Platform Zuid-Oost Veluwezoom is de “Trage Tocht Rozendaalse Veld” dat over de uitgestrekte heidevelden loopt, maar ook door de golvende bossen over de Tonberg en de Kluizenaarsberg.

Blogster Stieneke den Braber van Stiensbuitenblog vindt het bos bij Leemputten in Oosterhout (Noord Brabant) verrassend mooi door de vennen waarin het bos ligt te spiegelen. Het is ook een onderdeel van de “Groene Wissel Gilze-Rijen“.

Liefhebber van de buitenlucht, Daniel van den Hoek, vindt de boswandeling Van Elp naar Kamp Westerbork naar Grolloo en weer naar Elp zijn favoriet. “Het is prachtig en je hebt wat om over na te denken”, zegt hij.

Richard Klos maakt het liefst een boswandeling bij de Utrechtse Heuvelrug, vanwege het gevarieerde landschap met bos, zandverstuivingen, heide en heuvels.

Ton Tuithof is een liefhebber van boswandelingen als het maar onverhard is. Zo loopt hij het liefst een Trage Tocht van tussen de 17 en 25 kilometer.

Mijn favoriete boswandeling

Mijn lievelingsboswandeling loopt door het Mastbos van Breda. Met de “Groene Wissel Breda” kwamen we in dit oude productiebos dat eeuwen hout leverde voor de masten van de VOC schepen. We kronkelden met deze wandeling over bospaden en kwamen langs vennen en bosmeertjes. Bij Grandcafé de Kogelvanger streken we even neer voor een drankje.

Ik ben niet de enige die deze wandeling als favoriet heeft bestempeld. Filmblogger Bart van de blog De Protagonisten vindt dit bos lekker dichtbij, groot, overzichtelijk en je kunt er een drankje doen bij Kasteel Bouvigne. Het Mastbos is om de hoek en ook op loopafstand van de stad Breda.

Meer mooie boswandelingen 

Roots bracht onlangs een wandelgids “De mooiste boswandelingen van Nederland” uit, een gids met 17 routebeschrijvingen en een overzicht met 12 bijzondere bossen in Nederland. Kijk hier voor meer informatie.

Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig bracht al even geleden een wandelgids “De mooiste boswandelingen van Nederland” uit met 14 rondwandelingen door onze vaderlandse bossen. Kijk hier voor meer informatie over deze gids.

De boswachters van Staatsbosbeheer stippelden hun favoriete bospaden uit en deze “Boswachterspaden” kun je hier vinden.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s