Amersfoortse 2 Daagse

Jaarlijks vindt de Amersfoortse 2 Daagse plaats. Een aantal jaar geleden liep ik in voorbereiding voor de vierdaagse van Nijmegen deze tweedaagse wandeltocht. Wij liepen de afstand van 30 kilometer per dag.  

Dag 1

De wandelingen startten deze twee dagen vanaf Sportpark Vermeerkwartier in Amersfoort. Vanaf het station reden er vier verschillende bussen naar de startlocatie.

De eerste dag ging de wandeling richting Soesterberg en Soest. Omdat we ons nog moesten inschrijven was de grote drukte al voorbij en liepen we niet iedereen voor de voeten. Er liep ook een wandelaar met zijn Border Collie de route. Deze viervoeter was wel blij met zijn lange uitlaatrondje.

Het eerste deel van het traject liep door kamp Amersfoort. Dit stuk van het parcours was voor ons al bekend terrein. We hadden dit al eens met het Westerborkpad gelopen. De eerste rust na slechts 8,5 kilometer kwam als geroepen. Daar liet ik bij de EHBO post de plek bij mijn achillespees behandelen, die ik de week daarvoor had opgelopen. Na deze onderbreking betraden we het defensieterrein de Vlasakkers, die speciaal voor de 2 Daagse was opengesteld. We marcheerden de brede paden soms van asfalt en soms van zand. Midden op het terrein werden we even op de kiek gezet. De foto kon je bij het sportpark ophalen. We liepen een groot deel over de Vlasakkers en we kwamen langs voormalig vliegveld Soesterberg waar nu het nieuwe Nationaal Militair Museum is gevestigd.

Na 18 kilometer was de volgende rustpoos. Wij liepen door en waren al een groot aantal van de lopers kwijt. Het volgende deel liep over het fietspad door de Soesterduinen langs de zandverstuivingen en de heideterreinen met hier en daar een plukje grove den en jeneverbes. Het was een prachtige weg tussen de Lange Duinen en kuierden dit een groot stuk tot de volgende pauze (na 24 kilometer). Daar liet ik mijn plek nog een keer verplegen, omdat het weer zeer begon te doen. De man van de EHBO was nogal kritisch. Hij was niet tevreden over het werk dat zijn collega de vorige verzorgingspost had verricht. Toch wel een gevaarlijke sport het wandelen. Er zat namelijk een meneer bij de EHBO met een bebloede knie. Hij had zijn vrouw proberen op te vangen die dreigde te vallen, maar viel zelf.  Na de rust moesten we nog een uurtje stappen tot de finish waar we na 30 kilometer om 14.00 aankwamen.

Dag 2

Zaterdag konden we al wat eerder starten, omdat we ons niet meer hoefden in te schrijven. Het was een stuk bedrijviger bij de start dan vrijdag. Het eerste deel van de koers moesten we behoorlijk achter elkaar voortbewegen en steeds mensen inhalen om ons eigen wandeltempo te behouden. We waren deze kuddes voetgangers niet gewend tijdens onze wandeltochten, waar we normaal de wandelaars op één hand kunnen tellen. We traden grote delen door het bos met hoge naaldbomen. Na de pauze die al na 10 km zat besloten we door te gaan en hadden al aardig wat mensen afgeschud. We kwamen ook de meneer met de Borde Collie, die energiek naast zijn baas stapte, weer tegen.

We moesten een aardig stuk tegen de heuvel opklimmen.Minder was dat een clubje overmoedige mountainbikers zonder te remmen van de helling afscheurden. Zo tegen een grote stoet wandelaars in. Na de beklimming kwamen we bij de 36 meter hoge Piramide van Austerlitz. Dit Egyptische bouwwerk was in 1804 gebouwd door napoleontische soldaten op één van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug.

Vanaf de piramide liepen we nog grote delen bos en de lopers van de 40 en de 50 kilometer kwamen er weer bij. We verlieten de bebossing en kwamen we bij een enorm recreatiegebied, het Henschotermeer waar ook de volgende schaft, op 16 kilometer, lag. We staken de grote plas omgeven door het woud dennenbomen met een voetbrug over. Naast de drommen wandelaars werd deze vijver goed bezocht door dagjesmensen en hardlopers.

Via een coulisselandschap kwamen we bij het plaatsje Woudenberg. Onderweg zagen we nog een opmerkelijk beest, een paard vermomt als zebra. Bij een bankje op 25 kilometer net voor het Landgoed Den Treek bij Leusden pakten we onze eerste rust van de dag. Om 13.30 kwamen we na weer een afwisselend stukje Utrecht bij de finish aan waar we onze medaille ophaalden.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s