Rotterdam, stad van het Kasteel, havens en parken

Startpunt/eindpunt: Willemsplein, aantal kilometers: 13,5, horeca onderweg: diversen, aanrader de Koekela 

Vorig weekend opende burgermeester Aboutaleb de megatrap bij het centraal station van Rotterdam. Naast de megatrap heeft Rotterdam veel meer moois te bieden. Dit ontdekten wij tijdens het wandelen van het Delfshavenpad uit het wandelboekje “Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam”.

De Erasmusbrug was versierd met vlaggetjes aan de vooravond van de marathon van Rotterdam. Fleurig wapperden ze aan de pijlers van de zwaan.

Het Park 

Het was nog vroeg in de morgen. De terrassen waren nog leeg aan de Maaskade. De rust werd verstoord door een man die in de boeien werd geslagen door de politie.

Via de oude Veerhaven kwamen we bij, Het Park, het bekendste park van Rotterdam. De gaarde ontwaakte. Hier en daar zagen we een plukje mensen: de één met kinderwagen en de ander met koptelefoon en uitgedost in een fluoriderend hardlooptenue. De Euromast torende uit tussen de monumentale bomen en de narcissen aan de vijver bij villa Parkzicht stonden volop in bloei. Tijdens onze wandeling passeerden we een aantal statige gebouwen maar ook markante gebouwen zoals de Noorse kerk en het Chalet Suisse.

Lloydkwartier 

De Engelse landschapssfeer ging geruisloos over in de zakelijke sfeer van het Lloydkwartier. We wandelden in Loods Bali en Loods Borneo tussen de omgevormde loodsen. Hier en daar was ruimte voor een nieuwe creatie zoals het blauw geblokte gebouw van het Scheepvaart- en Transport College.

Delfshaven 

Het gebied van Delfshaven ademde een hele andere sfeer uit. Het leek of in deze haven de geschiedenis even had stil gestaan. Als ik door de lens van mijn camera keek was het net een prentkaart die ik fotografeerde. We waanden ons even in de tijd van toen als we langs de Pelgrimsvaderskerk en de distilleerderij de Dubbel Palmboom liepen.

Dakpark 

Het Dakpark aangelegd op het voormalig rangeerterrein van de Noordelijke havens stond in schril contrast met Delfshaven uit 1389. Dit park was zeker niet minder mooi en interessant. In dit park met de Marconitorens op de achtergrond heerste een serene rust. Buiten een enkele wandelaar werden we ingehaald door verschillende grootte konijntjes die in dit 1,2 kilometer lange park woonden. Via de hellingbaan kwamen we bij de winkels die zich onder de dak van dit in 2013 geopende park bevonden.

Het Kasteel 

Naast havens en parken ontbrak het Kasteel nog in ons rijtje. Tussen de woonhuizen versierd met schotels prijkte dit ridderslot van Sparta aan de Spartastraat.

De wijk Spangen waar dit stadion sinds 1916 is geherbergd was in de jaren negentig de no go area van Rotterdam. Na 2000 zijn veel renovaties in dit stadsdeel verricht.

De buurt kwam op ons vredig over en we merkten maar weinig van het roemruchte verleden van dit district.

Na de Mathenesserdijk kregen we een déjà vu, omdat we voor de tweede keer bij de antieke Delfshaven aankwamen. We liepen langs de oude molenstomp van de “De Graankorrel” richting dit historisch uitzichtpunt.

Coolhaven 

De Coolhaven was de laatste haven die we aandeden gedurende onze voettocht. Deze waterweg die in 1922 werd uitgegraven als nieuwe verbinding tussen de Delfshaven Schie en de Nieuwe Maas liepen we helemaal rond. De haven omringd door loodsen lag er ongestoord bij. De zon schitterde in het onbewogen water.

Koekela 

Over de Heemraadssingel beenden we het centrum van de havenstad weer binnen. Aan de Nieuwe Binnenweg deden we een koffie- en taartstop bij het taartfenomeen van Rotterdam: de Koekela.

Natuurhistorisch Museum Rotterdam 

Het Museumpark was de hekkensluiter bij de parken. Na een rondwandeling langs het Boijmans-van-Beuningen en het Chabothuis bezochten we een aller schattigst natuurmuseum, het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Naast de skeletten en de dieren op sterk water vond ik de vaste tentoonstellingen over “Dode dieren met een verhaal” het meest interessant. Het verhaal over de Dominomus bijvoorbeeld.  Het arme beestje werd doodgeschoten nadat ze 23.000 dominostenen omgooide tijdens een wereldrecordpoging.

Wandelroute 

Wil je ook eens wandelen langs het historische Delfshaven of het architectonische Lloydkwartier? De route “Delfshavenpad” komt uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam” van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Kijk hier voor de wandelgids.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wim schreef:

  Hoi,
  Leuke wandeling door heel bekend terrein voor mij in Rotterdam-west.
  Ik ga dit jaar denk ik eens op herhaling.
  Vraagje : waar staat precies die ijzeren structuur met de sporters erop.
  Is zeker nieuw, want ik ben hem nog nooit tegen gekomen.
  Groetjes
  Wim

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Wim, zeer zeker een leuke wandeling. Als ik me goed kan herinneren is het beeld op de Lloydkade. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s