Den Haag, kleurrijk wandelen in de Schilderswijk en het Zuiderpark

on

Het is al een tijd geleden dat ik een wandeling heb gemaakt uit één van mijn favoriete wandelgidsen: “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag”. In het weekend ga ik op pad met een wandeling door de Haagse Schilderswijk.

De wandelroute is in alle opzichten kleurrijk. Mijn wandeling gaat door de multiculturele Schilderswijk, het groene Zuiderpark met een rosarium in allerlei kleuren en de Haagse Marktweg, die tijdens het Europees kampioenschap voetbal is omgedoopt tot de mooiste Oranjestraat van Nederland.

De oorspronkelijke route van 12 kilometer start en eindigt bij het Zuiderpark. Ik begin mijn route bij Den Haag Hollands Spoor en wandel langs het appartementengebouw de Eclipse, waar stadskunstenares Margriet Snaterse prachtige muurschilderingen heeft gemaakt. Het waait behoorlijk en als ik langs het Strijkijzer kom, sta ik pal in de wind.

Huijgenspark en de Bocht van Guinea

Mijn route gaat verder door het Huijgenspark, vernoemd naar de architect en dichter Constantijn Huygens. Ik wandel onder de enorme eikenbomen en platanen. Een teckel waggelt over het grasveld. In de zomer staan er in het park strandstoelen waar je heerlijk in het zonnetje van het rustige park kunt genieten. Bij het park maak ik een uitstapje naar een woningcomplex uit 1996, de Bocht van Guinea.

De Dunne Bierkade

Ik verlaat het park en kom bij de Dunne Bierkade. Ik wandel langs historische panden, waar ooit de schilders Jan van Goyen en Paulus Potter woonden. Ik ga door het Spinozapoortje en kom in een smal steegje waar vroeger een Haagse porseleinfabriek van Johann Frantz Lyncker zat. Het porselein wordt nog tentoongesteld in Kasteel Duivenvoorde en in het Kunstmuseum in Den Haag.

Ik passeer het schoolplein van de nieuwe Zuidwalschool. Normaal is het hek voor de school gesloten, maar ik heb geluk en kan nu het beeldhouwwerk “Verstoppertje” van mijn favoriete kunstenaar Ram Katzir van dichtbij bewonderen.

Van Hobbemastraat en de Haagse Markt

Via een hoge brug kom ik over het water en wandel richting de Schilderswijk naar de Van Hobbemastraat. Ik kom langs het theater De Vaillant met de opvallende klokkentoren.

Bij een winkel met keukengerei kijk ik even binnen. De schappen zijn gevuld met Turkse theeglazen, tajines en koffiekannetjes. Weer buiten wandelen mannen en vrouwen met plastic zakken vol groenten en fruit me tegemoet. Ik kom bij de Haagse Markt. Aan de kop van de markt strijk ik neer bij één van de laatste tafeltjes van het Turkse restaurant Saray. Ik bestel een broodje döner en een Turkse thee. Binnen een mum van tijd staat het broodje en de thee voor me.

Een hulpeloos kauwtje bij de Haagse Markt

Als ik mijn route verder wil vervolgen, zie ik tegenover de fietsenstalling van Biesieklette een kauwtje verslapt in een hoekje zitten. Als ik dichterbij kom, blijft het zitten. Ik besluit de Dierenambulance te bellen. Ze hebben het druk en kunnen pas over twee uur bij de Haagse Markt zijn. Ze vragen of ik het beestje in een doosje kan doen. Bij een fruitkraam kan ik een doos krijgen. Ik pak het beestje op en de zwarte vogel met kleine kraaloogjes begint me te pikken. Ik vraag of ik het bij de meneer van de Biesieklette kan neerzetten. Uiteindelijk vliegt de vogel weer een portiek in en blijft suf zitten. De meneer van de fietsenstalling zal bij de Dierenambulance aangeven dat het diertje in de portiek zit.

Paleis voor daklozen

Ik verlaat het drukke marktgebied en wandel richting het Zuiderpark. Bij de De la Reyweg passeer ik een kleurrijk gebouw van de Kessler Stichting, een organisatie die zich richt op de zorg en de begeleiding van dak- en thuislozen. Het gebouw is ontworpen door de Amsterdamse architecten Sjoerd Soeters en Jos van Eldonk. Het fleurige pand wordt ook wel het “Paleis voor daklozen” genoemd.

Het Zuiderpark

Het begint licht te regenen als ik het groene Zuiderpark binnenwandel. Ik wandel onder de kolossale bomen en langs enorme grasvelden. Bij een vijver passeer ik een beeldje van een fluitspeler, gemaakt door kunstenares Lidy Buma Van Mourik Broekman.

In het gras waggelt een paar nijlgansen met hun kroost.Ik ga over een blauwe brug en kom bij de stadsboerderij Herweijerhoeve. De wandeling gaat over het terrein van de kinderboerderij, met geitjes, koeien en een varken. Op het grasveld pikt een scholeksterpaar met hun oranje snavels in het gras.

Ik kom bij de heemtuin het Heimanshof, die alleen door de weeks is geopend. Onderweg zie ik nog een jonge specht en een blauwe reiger. Ik wandel verder door het immense park onder watercipressen en kom bij een enorme vijver waar volop watervogels dobberen. Ik passeer het Parktheater, een openluchttheater waar in de zomer vele concerten worden gegeven.

Mijn wandelroute gaat verder langs het sportcomplex en het rosarium. Ik maak een ronde door de rozentuin, die prachtig in bloei staat. In het midden van de rozen zie ik een bronzen beeldje van een meisje met een slang, gemaakt door kunstenares Marian Gobius.

De Oranjestraat van Nederland

Ik wandel weer de Schilderswijk in. Bij de Haagse Marktstraat kan ik niet aan het oranjegevoel van het Europees kampioenschap voetbal ontkomen. Alle huizen en cafés zijn in het oranje gestoken, boven de straten wapperen duizenden oranje vlaggetjes. Het is een oorverdovend geluid.

De Tramremise en de “Fort”-woningen

Vlakbij het spoor kom ik bij de voormalige tramremise van de Haagsche Tramweg Maatschappij. Sinds 1989 is het Haags Openbaar Vervoer Museum in het pand gevestigd. Naast de remise vind ik de geelkleurige “Fort”-woningen met trapgevels uit 1890, ontworpen door architect Liefland.

Van Ostadewoningen, het best bewaarde geheim van Den Haag

Voordat ik mijn eindpunt bij Hollands Spoor nader, maak ik nog een uitstapje naar het best bewaarde geheim van Den Haag en ook van de hand van architect Liefland, het Wijnand Esserhof. De meer dan 200 woningen staan ook wel bekend als de Van Ostadewoningen.

De woningen met trapgeveltjes waren oorspronkelijk bedoeld voor armlastige Joodse bewoners, maar zij hebben hier nooit gewoond. Ik wandel door de smalle straatjes van de hofjes. Het is een oase van rust in de drukke Schilderswijk en het lijkt een woongemeenschap op zich. Ik wandel weer terug naar Hollands Spoor, waar ik de wandeling begon.

Wandelroute

Wil je ook kleurrijk wandelen door de Haagse Schilderswijk en het Zuiderpark? Kijk hieronder voor de wandelroute en de wandelgids.

Volg me ook via