Barcelona: wandelen door de trendy wijk El Born en de oude visserswijk La Barceloneta  

Tijdens een citytrip Barcelona in november wandel ik de El Born & La Barceloneta-wandelroute uit de Time to momo Barcelona-gids. Deze wandeling van ongeveer 8 kilometer leidt je door de trendy wijk El Born en de oude vissersbuurt La Barceloneta.

Arc de Triomf en Palau de la Música

De wandeltocht begint bij de indrukwekkende Arc de Triomf, waarna ik door smalle straatjes met boetiekjes en gezellige pleintjes slenter. Een hoogtepunt vind ik het prachtige Palau de Musica van architect Lluis Domènech i Montaner. Voor het Palau staat een opvallend beeld “Carmela” van Jaume Plensa.


Jaume Plensa is een Catalaanse beeldhouwer bekend om zijn indrukwekkende werken wereldwijd. Zijn beeldhouwwerken, zoals “Water Soul” in New York en “Love Fountain” in Leeuwarden, combineren kunst en technologie. Ontdek meer over deze kunstenaar in mijn eerdere blog over Jaume Plensa.

Een cortado bij het Antic Teatre en een luxe lunch bij Restaurante La Catalana

Ik neem een break in de sfeervolle binnentuin van het oude Antic Teatre. Ik bestel een cortado, een espresso met een beetje melk, bij deze goed verborgen plek. Ik dwaal verder door de smalle straatjes en steegjes van El Born.

Onderweg passeer ik het Museu Picasso, dat gelukkig niet overspoeld wordt door toeristen in deze tijd. Bij Plaça de les Olles geniet ik van een uitgebreide “menu del dia” bij Restaurante La Catalana. Ik nuttig een stevige linzensoep met zeevruchten, gevolgd door kip met pruimen en aardappelen, en als toetje neem ik een cheesecake en espresso. Met de vriendelijke en vlotte bediening en goed eten is dit restaurant echt een aanrader!

Archeologische opgravingen bij Mercat del Born

Met een goed gevulde maag vervolg ik mijn wandelroute naar de oude markt Mercat del Born, waar je tegenwoordig archeologische opgravingen kunt zien.


Mercat del Born, ooit Barcelona’s centrale markt, nu het grootste overdekte plein van Europa, markeert het begin van Modernisme. Gebouwd 1874-1878, gesloten in 1971, heropend als cultureel centrum met archeologische overblijfselen in 2013.

Parc de la Ciutadella en Convent de Sant Agustí

Daarna loop ik richting het grootste stadspark van Barcelona, Parc de la Ciutadella. Onderweg neem ik een kijkje in het Convent de Sant Agustí, een 15e-eeuws Augustijnenklooster dat tegenwoordig dienstdoet als cultureel centrum inclusief een gezellige bar voor koffie en lunch.

Als de zon langzaam ondergaat wandel ik door het drukbezochte stadspark. Overal zie ik mensen op picknickkleden, dobberen stelletjes in roeibootjes op de vijver en spot ik de luidruchtige monniksparkieten. Ze doen me denken aan de groene halsbandparkieten, die je nu veel in Nederlandse steden ziet.


Parc de la Ciutadella, Barcelona’s grootste park, dateert uit 1888 en omvat een waterval, een vijver en een Engelse tuin. Oorspronkelijk een citadel, diende het als gevangenis tijdens Napoleon’s heerschappij. Het park herbergt nu het Catalaanse Parlement, de dierentuin en Museu d’Art Modern.

Oude visserswijk Barceloneta en het stadsstrand

De schemering valt in, terwijl ik het park verlaat en richting de oude visserswijk Barceloneta loop. De 18e-eeuwse wijk, opgeknapt voor de Olympische Spelen, ademt nog steeds de authentieke sfeer van toen uit. Ik struin door de smalle straatjes met talloze barretjes en uitstekende visrestaurants.

Langs het stadsstrand, waar dagjesmensen genieten van de laatste zonnestralen, eindig ik mijn wandeling. De zon glinstert in het water en ik maak een paar fraaie kiekjes.

Wandelroute El Born & La Barceloneta

Wil je ook El Born en La Barceloneta ontdekken? Wandel dan de El Born & La Barceloneta-wandelroute uit de Time to momo Barcelona-gids.

Volg me ook via