Strabrechtse Heide, wandelen van Geldrop naar Heeze

Startpunt: station Geldrop, eindpunt: station Heeze, aantal kilometers: 13, horeca onderweg: Kaffee Peijnenburg en Heidecafé Strabrechtse Heide

NS wandeling Strabrechtse Heide

Op één van de warme en zonnige dagen in juli, waar het kwik opliep naar boven de 30 graden, startten we bij station Geldrop de “NS wandeling Strabrechtse Heide”.

Heide

Enkele reizigers stapten uit bij het kleine station. Een oude meneer en mevrouw gingen ook de NS wandeling lopen, zag ik aan hun uitgeprinte routebeschrijving. Wij moesten de GPS nog opstarten. De meneer en mevrouw wandelden de stationsstraat af en werden stipjes in de verte.

Villa's aan de Stationsstraat

Nazareth School

We wandelden de statige stationsstraat af met aan weerszijden fraaie villa’s. Even stonden we stil bij de Nazareth School. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vorderden de Duitsers de school en de kinderen kregen les op andere locaties. Daarna diende het als hospitaal voor Engelse militairen. Na de oorlog werd het als kleuterschool en muziekschool gebruikt.

Nazareth School

Sint Brigidakerk

We kwamen aan in het dorp bij het begin van de winkelstraat. Je kon de grote Sint Brigidakerk niet missen. De deuren van de imposante kruisbasiliek stonden open en we gingen even naar binnen. De kerk was echter niet open en we liepen even de Mariakapel in. De kerk uit 1891 is van de hand van de architect Carl Weber.

Mariakapel

Peijnenburg

Het was zo half elf toen we door de winkelstraat van Geldrop liepen. De eerste winkels waren open en de eerste terrassen waren gevuld. Op een groot plein streken we bij Kaffee Peijnenburg neer.

Geldrop

“Het is niet toevallig dat in Geldrop Kaffee Peijnenburg zit. De koekfabriek Peijnenburg heeft zijn oorsprong in Geldrop. Het voerde terug tot 1883, toen Harry Peijnenburg een bakkerij in Geldrop had. Zijn zoon Johan specialiseerde zich in koek en banket. In 1917 werd de eerste koekfabriek opgericht. In 1952 werd het een NV. In 2000 hield het familiebedrijf op door de verkoop van de aandelen. In 2006 is Peijnenburg in eigendom van Lotus Bakeries.”

Appelpotje

De keuken van Kaffee Peijnenburg was nog niet open, maar we konden wel een appelpotje bestellen. Bij de koffie en cappuccino kregen we uiteraard een Peijnenburg koekje. Met het warme appeltaartje in een ovenschaaltje hadden we een prima bodempje gelegd voor het vervolg van onze wandeling.

In de verte zagen we twee jonge vrouwen, die de NS wandeling met behulp van hun telefoon liepen. Ze waren klaarblijkelijk de weg kwijt. We wandelden het centrum van Geldrop uit en kwamen langs het Weverijmuseum dat ik me nog kon herinneren toen we het Rielse pad uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven” in 2016 liepen.

Weverijmuseum

Weverijmuseum

Het Weverijmuseum is gevestigd in de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn. De fabriek maakte gebruik van de Geldropse Watermolen. Het rad draaide door het water van de Kleine Dommel, die onder het gebouw werd doorgeleid. In 1980 werd het bedrijf opgeheven. In het museum leer je alles over de textielindustrie in de omgeving van Geldrop.

Kleine Dommel

De Kleine Dommel

We wandelden over een smal paadje door het gras langs de Kleine Dommel. Het was prachtig groen. De Springbalsemien stond volop in bloei en ik zette een aantal fleurige exemplaren op de foto.

Springbalsemien

We volgden enige tijd dit pad totdat we in een woonwijkje kwamen. Na de woonwijk gingen we verder over een pad tussen hoge bomen. We kwamen bij het minst mooie gedeelte van de route. Via een brug wandelden we over de A67, waar de auto’s en vrachtwagens onder onze voeten zoefden. Daarna moesten we nog een stukje lopen langs de autosnelweg.

Mariabeeld

Al snel bogen we af richting de Strabrechtse Heide. Hier passeerden we een Kruisbeeld. We liepen even achter elkaar, zodat een fietsend stel ons kon passeren. Ze stopten bij het beeld en kwamen ons gek genoeg weer inhalen. Ze waren toch blijkbaar de weg kwijt. We kwamen de fietsers nogmaals tegen waar ze wederom aan het pad vinden waren. Een paar minuten passeerden ze ons nogmaals, maar dit keer voor de laatste keer.

Pad tussen de weilanden

Strabrechtse Heide

Een lange tijd wandelden we over een zandpad tussen weilanden met de eerste uitlopers van de Strabrechtse Heide. In de weide graasden koeien. We gingen even op een bankje zitten om te genieten van het idyllische uitzicht en om wat water te drinken.

Heidecafé

We kwamen bij het Heidecafé Strabrechtse Heide waar de twee dames, die eerder de weg kwijt waren in Geldrop, zaten te genieten van een lunch op het terras. Bij het Heidecafé was een wandelroute uitgezet over een vlonderpad.

Vlonderpad

We gingen nu echt de heide op en het begon behoorlijk warm te worden. We wandelden een lange tijd op een zandpad. Veel fietsers passeerden ons. Op de heide liep een aantal mannen met netten om insecten te vangen.

Fietsers Strabrechtse Heide

Het was nog geen paarse gloed, die we zagen, maar hier en daar stond de heide in bloei. Onderweg kwamen we nog langs een onderzoeksproject van onder meer Radboud Universiteit Nijmegen, Staatsbosbeheer en onderzoekscentrum B-Ware. Er stonden op de heide tientallen minitentjes, deze zijn bedoeld om de insectenstand te meten en met de wigwams wordt getest of de maatregelen tegen verzuring van de heide ook effectief zijn.

Onderzoeksproject

We liepen nog een tijdje over de uitgestrekte heide en verbaasden ons dat het er zo rustig was met het mooie weer. De heide werd ingeruild voor bebossing en we verlieten de Strabrechtse Heide.

Heide met hier en daar een boom

Herbertusbossen en Sterkselsche Aa

De route ging verder door het bos. Het was een fraai wandelgebied met de grote bomen en het groen. We wandelden langs de Sterkselse Aa. Het was een verademing om met dit warme weer onder de bomen te lopen. We gingen over de meanderende paden en kwamen bij de slotgracht van Kasteel Heeze, waar we eerst een ijskelder passeerden.

Overhangende takken

Kasteel Heeze

Door de dichte bebossing konden we het kasteel nog niet zien, maar al snel werden we beloond toen we door het hek van het kasteel gingen. Het kasteel is te bezoeken door middel van een rondleiding.

Slotgracht

Het is sinds 1760 al in bezit is van de familie van Tuyll van Serooskerken. We wandelden over de lange oprijlaan en kwamen langs een duiventil. De kasteellaan reikte helemaal tot aan het centrum van Heeze.

Kasteel Heeze

We kwamen in het dorp en zetten het laatste deel van de wandeling in. We wandelden door een fraaie buurt met mooie villa’s naar het station. Bij het station Heeze zag ik nog een grappig kunstwerk met een vogel en een boek met twee gedichten.

Kunstwerk station Heeze

Wandelroute

Wil je deze afwisselende wandelroute langs de Kleine Dommel, over de Strabrechtse Heide en door de Hebertusbossen ook een lopen? Kijk hier voor de wandelroute. Wil je meer wandelen in Brabant. Kijk hier voor meer informatie over de wandelgids “Wandelen in het hart van Brabant” en hier voor meer informatie voor de wandelbundel “Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven”.

Wandelaars Strabrechtse Heide

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s