Strabrechtse Heide, wandelen van Geldrop naar Heeze

Startpunt: station Geldrop, eindpunt: station Heeze, aantal kilometers: 13, horeca onderweg: Kaffee Peijnenburg en Heidecafé Strabrechtse Heide

NS wandeling Strabrechtse Heide

Op één van de warme en zonnige dagen in juli, waar het kwik oploopt naar boven de 30 graden, starten we bij station Geldrop de “NS wandeling Strabrechtse Heide”.

Heide

Enkele reizigers stappen uit bij het kleine station. Een oude meneer en mevrouw gaan ook de NS wandeling lopen, zie ik aan hun uitgeprinte routebeschrijving. Wij moeten de GPS nog opstarten. De meneer en mevrouw wandelen de stationsstraat af en worden stipjes in de verte.

Villa's aan de Stationsstraat

Nazareth School

We wandelen de statige stationsstraat af met aan weerszijden fraaie villa’s. Even staan we stil bij de Nazareth School. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vorderden de Duitsers de school en de kinderen kregen les op andere locaties. Daarna diende het als hospitaal voor Engelse militairen. Na de oorlog werd het als kleuterschool en muziekschool gebruikt.

Nazareth School

Sint Brigidakerk

We komen aan in het dorp bij het begin van de winkelstraat. Je kunt de grote Sint Brigidakerk niet missen. De deuren van de imposante kruisbasiliek staan open en we gaan even naar binnen. De kerk is echter niet open en we lopen even de Mariakapel in. De kerk uit 1891 is van de hand van de architect Carl Weber.

Mariakapel

Peijnenburg

Het is zo half elf toen we door de winkelstraat van Geldrop lopen. De eerste winkels zijn open en de eerste terrassen zijn gevuld. Op een groot plein strijken we bij Kaffee Peijnenburg neer.

Geldrop

“Het is niet toevallig dat in Geldrop Kaffee Peijnenburg zit. De koekfabriek Peijnenburg heeft zijn oorsprong in Geldrop. Het voerde terug tot 1883, toen Harry Peijnenburg een bakkerij in Geldrop had. Zijn zoon Johan specialiseerde zich in koek en banket. In 1917 werd de eerste koekfabriek opgericht. In 1952 werd het een NV. In 2000 hield het familiebedrijf op door de verkoop van de aandelen. In 2006 is Peijnenburg in eigendom van Lotus Bakeries.”

Appelpotje

De keuken van Kaffee Peijnenburg is nog niet open, maar we kunnen wel een appelpotje bestellen. Bij de koffie en cappuccino krijgen we uiteraard een Peijnenburg koekje. Met het warme appeltaartje in een ovenschaaltje hebben we een prima bodempje gelegd voor het vervolg van onze wandeling.

In de verte zien we twee jonge vrouwen, die de NS wandeling met behulp van hun telefoon lopen. Ze zijn klaarblijkelijk de weg kwijt. We wandelen  het centrum van Geldrop uit en komen langs het Weverijmuseum dat ik me nog kon herinneren toen we het Rielse pad uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven” in 2016 liepen.

Weverijmuseum

Weverijmuseum

Het Weverijmuseum is gevestigd in de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn. De fabriek maakte gebruik van de Geldropse Watermolen. Het rad draaide door het water van de Kleine Dommel, die onder het gebouw werd doorgeleid. In 1980 werd het bedrijf opgeheven. In het museum leer je alles over de textielindustrie in de omgeving van Geldrop.

Kleine Dommel

De Kleine Dommel

We wandelen over een smal paadje door het gras langs de Kleine Dommel. Het is prachtig groen. De Springbalsemien staat  volop in bloei en ik zet een aantal fleurige exemplaren op de foto.

Springbalsemien

We volgen enige tijd dit pad totdat we in een woonwijkje komen. Na de woonwijk gaan we verder over een pad tussen hoge bomen. We komen bij het minst mooie gedeelte van de route. Via een brug wandelen we over de A67, waar de auto’s en vrachtwagens onder onze voeten zoefen. Daarna moeten we nog een stukje lopen langs de autosnelweg.

Mariabeeld

Al snel buigen we af richting de Strabrechtse Heide. Hier passeren we een Kruisbeeld. We lopen even achter elkaar, zodat een fietsend stel ons kan passeren. Ze stoppen bij het beeld en komen ons gek genoeg weer inhalen. Ze zijn toch blijkbaar de weg kwijt. We komen de fietsers nogmaals tegen waar ze wederom aan het pad vinden zijn. Een paar minuten passeren ze ons nogmaals, maar dit keer voor de laatste keer.

Pad tussen de weilanden

Strabrechtse Heide

Een lange tijd wandelen we over een zandpad tussen weilanden met de eerste uitlopers van de Strabrechtse Heide. In de weide grazen koeien. We gaan even op een bankje zitten om te genieten van het idyllische uitzicht en om wat water te drinken.

Heidecafé

We komen bij het Heidecafé Strabrechtse Heide waar de twee dames, die eerder de weg kwijt waren in Geldrop, zitten te genieten van een lunch op het terras. Bij het Heidecafé is een wandelroute uitgezet over een vlonderpad.

Vlonderpad

We gaan nu echt de heide op en het begon behoorlijk warm te worden. We wandelen een lange tijd op een zandpad. Veel fietsers passeren ons. Op de heide loopt een aantal mannen met netten om insecten te vangen.

Fietsers Strabrechtse Heide

Het is nog geen paarse gloed, die we zien, maar hier en daar staat de heide in bloei. Onderweg komen we nog langs een onderzoeksproject van onder meer Radboud Universiteit Nijmegen, Staatsbosbeheer en onderzoekscentrum B-Ware. Er staan op de heide tientallen minitentjes, deze zijn bedoeld om de insectenstand te meten en met de wigwams wordt getest of de maatregelen tegen verzuring van de heide ook effectief zijn.

Onderzoeksproject

We lopen nog een tijdje over de uitgestrekte heide en verbazen ons dat het er zo rustig is met het mooie weer. De heide wordt ingeruild voor bebossing en we verlaten de Strabrechtse Heide.

Heide met hier en daar een boom

Herbertusbossen en Sterkselsche Aa

De route gaat verder door het bos. Het is een fraai wandelgebied met de grote bomen en het groen. We wandelen langs de Sterkselse Aa. Het is een verademing om met dit warme weer onder de bomen te lopen. We gaan over de meanderende paden en komen bij de slotgracht van Kasteel Heeze, waar we eerst een ijskelder passeren. 

Overhangende takken

Kasteel Heeze

Door de dichte bebossing kunnen we het kasteel nog niet zien, maar al snel worden we beloond als we door het hek van het kasteel gaan. Het kasteel is te bezoeken door middel van een rondleiding.

Slotgracht

Het is sinds 1760 al in bezit is van de familie van Tuyll van Serooskerken. We wandelen over de lange oprijlaan en komen langs een duiventil. De kasteellaan reikt helemaal tot aan het centrum van Heeze.

Kasteel Heeze

We komen in het dorp en zetten het laatste deel van de wandeling in. We wandelen door een fraaie buurt met mooie villa’s naar het station. Bij het station Heeze zie ik nog een grappig kunstwerk met een vogel en een boek met twee gedichten.

Kunstwerk station Heeze

Wandelroute

Wil je deze afwisselende wandelroute langs de Kleine Dommel, over de Strabrechtse Heide en door de Hebertusbossen ook een lopen? Kijk hier voor de wandelroute. Wil je meer wandelen in Brabant. Kijk hier voor meer informatie over de wandelgids “Wandelen in het hart van Brabant” en hier voor meer informatie voor de wandelbundel “Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven”.

Wandelaars Strabrechtse Heide

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s