Berg op en af bij Holten

Startpunt/eindpunt: station Holten, aantal kilometers: 9, horeca onderweg: Woody’s Pancakes & Steaks en Buitengewoon Holten

Eén van mijn favoriete wandelbestemmingen is wel Holten. Ik kwam er met het wandelen van het Pieterpad en Marskramerpad, maar ook brachten we vaak een weekendje weg door en combineerden we dit met een wandeling.

Vele paden

Een aantal jaren geleden vroeg Bart van der Schagt, founding father van de Groene Wissels, of iemand nog tips had voor een pannenkoekenroute. Ik tipte hem over het pannenkoekrestaurant Woody’s Pancakes & Steaks in Holten en binnen no time lag daar een fraaie wandeling rond Holten met een stop bij dit pannenkoekrestaurant.

Woody's Pancakes

Deze keer gingen we op pad om deze route uit te proberen. We startten de pannenkoekroute vanaf het station Holten. Sinds tijden hadden we een droge dag. Een zonnetje was dan wel weer teveel gevraagd.

Boerenpad

Mountainbikers en hardlopers

Na het station liepen we meteen een paadje in, dat tussen boerenakkers liep. We moesten al snel achter elkaar lopen, omdat dit gebied niet alleen in trek was bij wandelaars, maar ook bij mountainbikers. We kwamen bij de bosrand van Holten en liepen tussen huizen door.

Mountainbikers

We stopten even bij een bankje om de batterijen van de GPS te verwisselen. Ik moest hier echt uitkijken, omdat ik links en rechts werd gepasseerd door mountainbikers in flitsend tenue.

Hardlopers

De fietsers waren even weg en de volgende sportieve kudde kwam al uit de bossen. Hardlopers in fluoriderende kleuren waren net met hun hardlooprondje begonnen. Ik zette het sportieve geheel op de kiek.

Naaldbossen

We verlieten de drukke en brede paden en wandelden over een smal bospad tussen hoge naaldbomen. Mijn schoenen veerden op de bospaden en ik voelde de boomwortels en de dennenappels door mijn schoenzool heen.

Naaldboom

Er stonden gelukkig geen plassen op de paden, maar aan de bemoste bomen kon je goed zien dat hier ook behoorlijk wat regen was gevallen. Het was heel stil in het bos, als je goed luisterde hoorde je de lange dennen kraken.

Mos

Canadese begraafplaats

We kwamen weer op het brede pad waar de mountainbikers ook weer waren. We passeerden de Canadese begraafplaats, waar een ereveld is met 1394 graven van gesneuvelde militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog. We wandelden langs het informatiecentrum, waar je de verhalen kunt lezen, die schuil gaan achter de graven.

Ereveld

Nu was het informatiecentrum dicht, maar vorig jaar bezocht ik het met mijn moeder. Ik vond het zeer pakkend om de persoonlijke verhalen te lezen van de mannen en de vrouwen, die hun leven hebben gelaten voor onze vrijheid.

Canadese begraafplaats

We gingen door de toegangspoort en wandelden tussen twee gebouwen door, waarna we op het ereveld kwamen. We wandelden langs de rijen met witte graven. Het was een indrukwekkend gezicht.

Graven

We liepen weer terug en pakten onze route weer op. We verlieten wederom het brede pad. Dit keer was het pad iets minder goed te vinden, omdat een aantal omgevallen naaldbomen op het wandelpad lag. We gingen over de bospaden, die waren omringd door groene felle mosjes en jeneverbesbosjes. Een lange tijd volgden we dit pad. We moesten wat stijgen toen we vlakbij de Holterberg kwamen, maar gingen niet naar de top.

Naaldbos

Sallandse Heuvelrug

We kwamen in het gebied van de Sallandse Heuvelrug en het bospad ging over in een pad tussen heide. Twee wandelaars met twee witte hondjes kwamen ons tegemoet. Het paadje was niet breed genoeg om elkaar te passeren. De hondjes vonden ons zeer interessant en bleven op het pad staan en kreeg ik de mogelijkheid om de twee lieverds op de foto te zetten.

Witte hondjes

De wandelpaden werden drukker en we kwamen weer bij bewoond gebied. Rondom Woody’s Pancakes en het Natuurmuseum Holten waren volop mensen. We passeerden het restaurant en we wandelden het laatste stuk van de wandeling via een pad tussen hoge bomen richting het station.

Pannenkoek

Wandelroute

Wil je deze fraaie wandelroute door bos en over de heide ook eens lopen en dit combineren met een pannenkoek bij Woody’s? Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids met veel meer mooie routes in Overijssel.

Wandelen over bospaden

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

 

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. rdijksma schreef:

  Dat is zeker een leuke route!

  Op zo 8 mrt. 2020 18:40 schreef Vera Wandelt :

  > verawandelt posted: “Startpunt/eindpunt: station Holten, aantal > kilometers: 9, horeca onderweg: Woody’s Pancakes & Steaks en Buitengewoon > Holten Eén van mijn favoriete wandelbestemmingen is wel Holten. Ik kwam er > met het wandelen van het Pieterpad en Marskramerpad, maar ” >

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Rogier, we hebben daar nog samen het Pieterpad gewandeld :-). Groeten Vera

   Like

 2. Villasappho schreef:

  Ondanks het gebrek aan zon, wel een mooie wandeling. Nog even en dan hoop ik op meer zonnigheid.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dank je wel! Ik kijk ook uit naar lenteweer. Een zonnige groet Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s