Breda, wandelen langs de Blind Walls Gallery

Veel mensen kennen Breda vanwege de historische binnenstad. Sinds kort heeft de Brabantse stad een museum op straat, de Blind Walls Gallery. Meer dan 80 blinde muren, die de stad een grauw en grijs aanzien gaven, zijn opgefleurd door internationale Street Art kunstenaars en verwijzen naar de geschiedenis van Breda.

Park Valkenberg

Een stralend zonnetje boven ons. De bomen in herfstkleuren. Echt een perfecte dag om een stad te bezoeken! We kwamen met de trein aan in het immense station van Breda. We namen de wandelboulevard richting de stad. We volgende de rode mieren, die op het trottoir waren aangebracht en kwamen in Park Valkenberg, dat vroeger de tuin was van het Kasteel van Breda. De zomerbloemen rondom het Baroniemonument van architect Pierre Cuypers waren weggehaald. In het gras onder de grote bomen scharrelden een haan met zijn hennetjes. We wandelden langs de muur van het Begijnhof en kwamen in het centrum van de Brabantse stad.

Valkenbergpark

Banketbakkerij Van Haaren  

We gingen door de smalle straten met boetiekjes en stapten even naar binnen bij een linnenzaak en een winkel met een groot assortiment aan schilder- en tekenmaterialen. We streken neer bij Banketbakkerij Van Haaren, bekend van het Bredaos Koekske. We bestelden een koffie met een Brabants worstenbroodje. Dat niet kon ontbreken bij een bezoek aan Brabant. In een mum van tijd stonden onze koffie en broodjes van wit brooddeeg met een worstje erin voor ons. Na deze aangename onderbreking, gingen we richting de VVV, die vanwege een verbouwing in een dependance achter de Grote Markt zat.

Historische centrum Breda

Foodhal Breda 

Een vriendelijke mevrouw hielp ons snel en we vroegen naar een kaartje van de Blind Walls Gallery. Echter was er nog geen kaartje beschikbaar en moesten we gebruik maken van het kleine kaartje op onze telefoon. We wandelden richting de Prinsenkade en onderweg maakten we nog een stop bij de Foodhal Breda, waar je 18 keukens onder één dak vindt. In tegenstelling tot andere Foodhallen, waar we zijn geweest, was deze gezellig druk. We gingen langs de verschillende restaurants uit diverse windstreken en we namen een Bubble Tea, een gezoete thee met balletjes onderin. Op zich leuk om een keer te proberen!

Rozemarijnstraat

Vlakbij de Prinsenkade zagen we onze eerste Blind Wall in de Rozemarijnstraat. Het was het kunstwerk “Flash Tattoo”. De ooit zo smoezelige Rozemarijnstraat is opgepimpt met tattoo tekeningen van de kunstenaar Rutger Termohlen. Hij was vroeger tatoeëerder bij de in Breda befaamde Bunker Tattoo.

Flash Tattoo

We liepen een paar stappen verder en kwamen bij het volgende kunstwerk, Robot Dino. Ooit stonden in dit deel van de stad ijzergieterijen en de bekende Etna fabriek. De muurschildering verwees naar het industrieel verleden van Breda. In het pand achter de blinde muur zit momenteel een kapperszaak. Als ik goed keek zag ik de wasbakken van de kapper. De Dino heeft tevens een schaar in zijn hand.

Robot Dino

We waren niet de enigen, die de wandeling liepen. Bij Robot Dino stond een groep met oudere heren. Eén van de heren had alle omschrijvingen van de kunstwerken uitgeprint en had de route beter voorbereid dan wij.

Markendaalseweg

We volgden de Markendaalseweg. Op dit moment herontwikkelt de gemeente het gebied rondom de Markendaalseweg en de voormalige Seeligkazerne. In de oude kazerne zit nu een schoolcampus.

Seeligkazerne

Op de hoek van de Markendaalseweg zagen we een gigantische wandschildering van Hedof met figuren in fleurige kleuren.

Hedof

Bij een oud politiebureau aan de Markendaalseweg stonden we even stil. Op de ramen van het pand was het kunstwerk “Protest!” gemaakt. In 1981 bezocht prinses Beatrix tijdens Koninginnedag Breda. Om ordeverstoring te voorkomen, liet de toenmalige burgemeester een aantal mensen preventief arresteren. Dit leidde tot een landelijke demonstratie onder andere in Breda.

Protest!

We wandelden richting de Ginnekenstraat, waar veel blinde muren te bezichtigen waren. Het was echt te merken dat het zaterdag was. Veel winkelend publiek was op de been. We gingen de Akkerstraat in, waar twee kunstwerken te zien waren.

Akkerstraat

We zagen het kunstwerk van het Spaanse kunstenaarsduo de Twee Muizen over het verhaal van Maria van Antwerpen, die zich voordeed als Jan van Ant. Wanneer men dit ontdekte, lieten ze haar verbannen uit Breda.

Twee Muizen

Vlak daarnaast zagen we de muurschildering “Bijzonder serviesgoed” van kunstenaar Maikki Rantala met verschillende soorten borden en bestek. Het kunstwerk verwees naar de horecaschool, die ooit op dit terrein zat.

Bijzonder serviesgoed

Molsparking

We kwamen op een groot parkeerterrein Molsparking, waar ik de mooiste schildering van de route zag, een schildering met een enorme rat. Op de plek waar nu het parkeerterrein is, was ooit een kerkhof. Als de pestepidemie uitbrak was de begraafplaats buiten de stadsmuren een ideale plek om slachtoffers van de pest te begraven. Rutger Termohlen is één van de kunstenaars van deze indrukwekkende wandschildering.

Zwarte dood

Op de Molsparking, een plek met veel blinde muren, zagen we veel meer muurschilderingen. Een fraai kunstwerk was “Clowns, Animals & Freaks” van Johan Moorman, dat gaat over de gebeurtenis uit 1988 toen twee rivaliserende circussen gelijktijdig in Breda wilden staan op de Molsparking.

Clowns, Animals & Freaks

Stallingstraat

De blinde muren in de Stallingstraat waren ook aan beide kanten voorzien van een muurschildering. Aan de ene kant zagen we een muur met kleurige letters in de stijl en kleuren van Vincent van Gogh. De kunstenaars Thomas & Jurgen vertelden met hun kunstwerk het verhaal van de verkochte kunstwerkjes van Van Gogh. Na het overlijden van de vader van Vincent Van Gogh verhuisden zijn zus en moeder naar Breda. Vanwege een kleiner huis, sloegen ze een deel van de inboedel, waaronder kunstwerkjes van Van Gogh, op bij de verhuizer. Ze kwamen de spullen nooit meer ophalen en de verhuizer verkocht de werken door aan een marktkoopman, die ze weer voor een habbekrats doorverkocht.

Trash to treasure

Tegenover de muurschildering “Trash en treasure” zagen we het kunstwerk “Van begraafplaats naar groentetuin”. De wortels en de kroppen sla symboliseerden de groentetuin, die uit de begraafplaats verrees. De grafzerken verwezen naar de oude begraafplaats op de Molsparking. Ook waren er paarden geschilderd, die naar de stallen aan het eind van de Stallingstraat gingen.

Van begraafplaats naar groentetuin

Achter de Lange Stallen

Op de plek waar nu een fietsenstalling zit, stond ooit een paardenstal. Kunstenares Ilse Weisfelt maakte van dit gegeven een wandschildering met een ruiter op een fiets en een fietser op een paard.

Van Paardenstal naar fietsenstalling

Doelensteeg

We liepen weer terug naar de drukke Ginnekenstraat en sloegen een zijstraat, de Doelensteeg, in. De gehele muur van de Doelensteeg was voorzien van een kunstwerk van “Studio Kratje Beeld”. Ik zette de schildering van een racefiets op de foto, dat verwees naar de bekende fietshandel “Louis van Dijk Fietsen”, waarvan de gevel is beschilderd.

Studio Kratje Beeld

Onze wandeling langs de Blind Walls Gallery zat erop en we maakten nog een wandeling naar het Ginneken. Op het Coothplein bij Frezzo haalden we nog een overheerlijk schepijsje. Ze schepten geen Haagse bollen bij deze ijszaak en ik was blij dat ik één bol had genomen.

Blind Walls Gallery

De informatie over de kunstwerken komt van de site van Blind Walls Gallery. Kijk hier voor meer achtergrondinformatie over de blinde muren.

Blind Walls Gallery

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s