Breda, wandelen langs de Blind Walls Gallery

Veel mensen kennen Breda vanwege de historische binnenstad. De Brabantse stad heeft ook een museum op straat, de Blind Walls Gallery. Meer dan 100 blinde muren, die de stad een grauw en grijs aanzien gaven, zijn opgefleurd door internationale Street Art kunstenaars en verwijzen naar de geschiedenis van Breda.

Park Valkenberg

Een stralend zonnetje boven mij. De bomen in herfstkleuren. Echt een perfecte dag om een stad te bezoeken! Ik kom met de trein aan in het immense station van Breda. Ik neem de wandelboulevard richting de stad. Ik volg de rode mieren, die op het trottoir zijn aangebracht en kom in Park Valkenberg, dat vroeger de tuin was van het Kasteel van Breda. De zomerbloemen rondom het Baroniemonument van architect Pierre Cuypers zijn weggehaald. In het gras onder de grote bomen scharrelen een haan met zijn hennetjes. Ik wandel langs de muur van het Begijnhof en kom in het centrum van de Brabantse stad.

Valkenbergpark

Banketbakkerij Van Haaren  

Ik ga door de smalle straten met boetiekjes en stap even naar binnen bij een linnenzaak en een winkel met een groot assortiment aan schilder- en tekenmaterialen. Ik strijk neer bij Banketbakkerij Van Haaren, bekend van het Bredaos Koekske. Ik bestel een koffie met een Brabants worstenbroodje. Dat niet kan ontbreken bij een bezoek aan Brabant. In een mum van tijd staat mijn koffie en broodjes van wit brooddeeg met een worstje erin voor mij. Na deze aangename onderbreking, ga ik richting de VVV, die vanwege een verbouwing in een dependance achter de Grote Markt zit.

Historische centrum Breda

Foodhal Breda 

Een vriendelijke mevrouw helpt mij snel en ik vraag naar een kaartje van de Blind Walls Gallery. Echter is er nog geen kaartje beschikbaar en moet ik gebruik maken van het kleine kaartje op mijn telefoon. Ik wandel richting de Prinsenkade en onderweg maak ik nog een stop bij de Foodhal Breda, waar je 18 keukens onder één dak vindt. In tegenstelling tot andere Foodhallen, waar ik ben geweest, is deze gezellig druk. Ik ga langs de verschillende restaurants uit diverse windstreken en ik neem een Bubble Tea, een gezoete thee met balletjes onderin. Op zich leuk om een keer te proberen!

Rozemarijnstraat

Vlakbij de Prinsenkade zie ik de eerste Blind Wall in de Rozemarijnstraat. Het is het kunstwerk “Flash Tattoo”. De ooit zo smoezelige Rozemarijnstraat is opgepimpt met tattoo tekeningen van de kunstenaar Rutger Termohlen. Hij was vroeger tatoeëerder bij de in Breda befaamde Bunker Tattoo.

Flash Tattoo

Ik loop een paar stappen verder en kom bij het volgende kunstwerk, Robot Dino. Ooit stonden in dit deel van de stad ijzergieterijen en de bekende Etna fabriek. De muurschildering verwijst naar het industrieel verleden van Breda. In het pand achter de blinde muur zit momenteel een kapperszaak. Als ik goed kijk zie ik de wasbakken van de kapper. De Dino heeft tevens een schaar in zijn hand.

Robot Dino

Ik ben niet de enige, die de wandeling loop. Bij Robot Dino staat een groep met oudere heren. Eén van de heren heeft alle omschrijvingen van de kunstwerken uitgeprint en heeft de route beter voorbereid dan ik.

Markendaalseweg

Ik volg de Markendaalseweg. Op dit moment herontwikkelt de gemeente het gebied rondom de Markendaalseweg en de voormalige Seeligkazerne. In de oude kazerne zit nu een schoolcampus.

Seeligkazerne

Op de hoek van de Markendaalseweg zie ik een gigantische wandschildering van Hedof met figuren in fleurige kleuren.

Hedof

Bij een oud politiebureau aan de Markendaalseweg sta ik even stil. Op de ramen van het pand is het kunstwerk “Protest!” gemaakt. In 1981 bezocht prinses Beatrix tijdens Koninginnedag Breda. Om ordeverstoring te voorkomen, liet de toenmalige burgemeester een aantal mensen preventief arresteren. Dit leidde tot een landelijke demonstratie onder andere in Breda.

Protest!

Ik wandel richting de Ginnekenstraat, waar veel blinde muren te bezichtigen zijn. Het is echt te merken dat het zaterdag is. Veel winkelend publiek is op de been. Ik ga de Akkerstraat in, waar twee kunstwerken te zien zijn.

Akkerstraat

Ik zie het kunstwerk van het Spaanse kunstenaarsduo de Twee Muizen over het verhaal van Maria van Antwerpen, die zich voordeed als Jan van Ant. Wanneer men dit ontdekte, lieten ze haar verbannen uit Breda.

Twee Muizen

Vlak daarnaast zie ik de muurschildering “Bijzonder serviesgoed” van kunstenaar Maikki Rantala met verschillende soorten borden en bestek. Het kunstwerk verwijst naar de horecaschool, die ooit op dit terrein zat.

Bijzonder serviesgoed

Molsparking

Ik kom op een groot parkeerterrein Molsparking, waar ik de mooiste schildering van de route ontdek, een schildering met een enorme rat. Op de plek waar nu het parkeerterrein is, was ooit een kerkhof. Als de pestepidemie uitbrak was de begraafplaats buiten de stadsmuren een ideale plek om slachtoffers van de pest te begraven. Rutger Termohlen is één van de kunstenaars van deze indrukwekkende wandschildering.

Zwarte dood

Op de Molsparking, een plek met veel blinde muren, zie ik veel meer muurschilderingen. Een fraai kunstwerk was “Clowns, Animals & Freaks” van Johan Moorman, dat gaat over de gebeurtenis uit 1988 toen twee rivaliserende circussen gelijktijdig in Breda wilden staan op de Molsparking.

Clowns, Animals & Freaks

Stallingstraat

De blinde muren in de Stallingstraat zijn ook aan beide kanten voorzien van een muurschildering. Aan de ene kant zie ik een muur met kleurige letters in de stijl en kleuren van Vincent van Gogh. De kunstenaars Thomas & Jurgen vertellen met hun kunstwerk het verhaal van de verkochte kunstwerkjes van Van Gogh. Na het overlijden van de vader van Vincent Van Gogh verhuisden zijn zus en moeder naar Breda. Vanwege een kleiner huis, sloegen ze een deel van de inboedel, waaronder kunstwerkjes van Van Gogh, op bij de verhuizer. Ze kwamen de spullen nooit meer ophalen en de verhuizer verkocht de werken door aan een marktkoopman, die ze weer voor een habbekrats doorverkocht.

Trash to treasure

Tegenover de muurschildering “Trash en treasure” sta ik bij het kunstwerk “Van begraafplaats naar groentetuin”. De wortels en de kroppen sla symboliseren de groentetuin, die uit de begraafplaats verrees. De grafzerken verwijzen naar de oude begraafplaats op de Molsparking. Ook zijn er paarden geschilderd, die naar de stallen aan het eind van de Stallingstraat gaan.

Van begraafplaats naar groentetuin

Achter de Lange Stallen

Op de plek waar nu een fietsenstalling zit, stond ooit een paardenstal. Kunstenares Ilse Weisfelt maakte van dit gegeven een wandschildering met een ruiter op een fiets en een fietser op een paard.

Van Paardenstal naar fietsenstalling

Doelensteeg

Ik loop weer terug naar de drukke Ginnekenstraat en sla een zijstraat, de Doelensteeg, in. De gehele muur van de Doelensteeg is voorzien van een kunstwerk van “Studio Kratje Beeld”. Ik zet de schildering van een racefiets op de foto, dat verwijst naar de bekende fietshandel “Louis van Dijk Fietsen”, waarvan de gevel is beschilderd.

Studio Kratje Beeld

Mijn wandeling langs de Blind Walls Gallery zit erop en ik maak nog een wandeling naar het Ginneken. Op het Coothplein bij Frezzo haal ik nog een overheerlijk schepijsje. Ze scheppen geen Haagse bollen bij deze ijszaak en ik ben blij dat ik één bol heb genomen.

Blind Walls Gallery

De informatie over de kunstwerken komt van de site van Blind Walls Gallery. Kijk hier voor meer achtergrondinformatie over de blinde muren.

Blind Walls Gallery

Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s