Museumbezoek

Een paar weken geleden introduceerde ik mijn Wandelen-Tag: een vragenlijst met tien vragen over wandelen. Een groot aantal bloggers nam de Wandelen-Tag over. Blogger Jeanine van de blog Jajofotografie maakte een nieuwe Tag met vragen over musea. Ze nodigde me uit om deze vragenlijst in te vullen. Lees hier mijn antwoorden op haar Tag.

Hoe vaak per maand bezoek jij een museum?

Dat is wisselend. De ene maand bezoek ik heel veel musea, soms meerdere op één dag en de andere maand kom ik niet in een museum.

Wat voor museum heeft jouw voorkeur? 

Het liefst bezoek ik een interactief museum waar je spelenderwijs meer van een onderwerp te weten komt. Daarnaast vind ik het bezoeken van botanische tuinen en openluchtmusea ook een waar uitje.

Botanische tuin Utrecht
Botanische tuin Utrecht

Welke kunstvorm heeft jouw voorkeur? 

Op de middelbare school maakte ik voor kunstgeschiedenis een scriptie over de schilder Johannes Vermeer. Hij is nog steeds één van mijn favoriete kunstenaars. Mijn lievelingsschilderij van hem is de “Brieflezende vrouw in het blauw”. Ik vind de blauwe kleuren en het lichtgebruik erg mooi. Dit kunstwerk hangt in het Rijksmuseum. In het Mauritshuis, waar ik vaak kom, hangt ook een aantal van zijn bekende werken.

Mauritshuis
Mauritshuis

In welke samenstelling ga jij naar het museum? 

Musea in Den Haag bezoek ik geregeld alleen. Ik ga dan vaak naar een nieuwe tijdelijke tentoonstelling in het Haags Historisch Museum of in het Mauritshuis. Als ik samen met mijn vriend een wandeling ga maken dan bezoeken we een museum altijd samen. Af en toe gaan we met vrienden naar een museum. Meestal maken we er dan een dagje uit van. We bezochten bijvoorbeeld het Spoorwegmuseum in Utrecht, het Openluchtmuseum in Arnhem, het Douanemuseum in Rotterdam en het Hof van Nederland in Dordrecht.

Openluchtmuseum Arnhem
Openluchtmuseum Arnhem

Welk museum dat jij bezocht vind jij zelf het leukst? 

Zelf vind ik het Gemeentemuseum in Den Haag het leukst. Het gebouw ontworpen door Berlage is een museum op zich. Ze hebben vaak nieuwe collecties en nog niet zo lang hebben ze in de kelder de Wonderkamers. Het is een tentoonstelling voor het hele gezin waar je op spelenderwijs de collectie van het Gemeentemuseum ontdekt.

Gemeentemuseum Den Haag
Gemeentemuseum Den Haag

In het begin van het jaar bezochten we de Wonderkamers. Het was een ontzettend leuke tentoonstelling waar je veel leert van het museum zelf. Zo danste ik de Victory Boogie Woogie, verkleedde ik me als een dame in stand en liep ik in haute couture op de catwalk. We gingen voor een kort museumbezoek en stonden uiteindelijk na drie uur struinend door de Wonderkamers weer buiten.

Wonderkamer

Welk museum staat hoog op je wensenlijstje?

Eén van de musea dat nog op mijn wensenlijstje staat is het Nationaal Militair Museum in Soest. De collectie van het museum is opgesteld op de plek waar in 1913 de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht werd opgericht.

 

 

Ben jij (en jouw gezin) in het bezit van een museumkaart? 

Al jaren heb ik een Museumjaarkaart en gebruik de kaart nog steeds veelvuldig. Je kunt met de kaart gemakkelijk even een nieuwe tentoonstelling bezoeken zonder dat je het hele museum moet bekijken.

Ga jij speciaal op pad om een museum te bezoeken?

Voor speciale tentoonstellingen zoals de Cool Japan tentoonstelling in het Volkenkundemuseum in Leiden ga ik apart op pad. Andere musea bezoek ik meestal tijdens mijn wandelingen zoals het Dordrechts Museum tijdens de NS wandeling en het Afrika Museum gedurende de Romeinse veldtocht bij Berg en Dal.

Wegwijzer Afrikamuseum
Wegwijzer Afrikamuseum

Hoe ver reis jij daarvoor?

Meestal combineer ik een wandeling met een museumbezoek, zodat ik niet speciaal voor het museum ga reizen. Het bezoek aan een museum in Den Haag is meer een Thuisvakantie, zodat de reisafstand relatief kort is.

Het Plein Den Haag
Het Plein Den Haag

Hoeveel tijd breng jij door in een museum?

Dat wisselt nogal en is ook afhankelijk of het onderwerp me interesseert. Daarnaast is het ook afhankelijk met wie ik het museum bezoek. Ik en mijn vriend zijn niet van alle bordjes lezen en gaan vaak snel door een museum heen. Als ik met vrienden een museum bezoek dan duurt het langer, omdat je rekening moet houden met ieder zijn tempo.

Als jij met kinderen naar een museum gaat kies jij voor kinderen geschikte musea?

Ik ga nooit met kinderen naar een museum, maar ik vind het zelf erg leuk als er iets in een museum iets te doen is.

Welke vind jij het leukst?

Er zijn tal van musea voor kinderen. Zo is het Museum voor Beeld en Geluid in Hilversum erg geschikt voor hen, omdat er veel te doen en te ontdekken is. Daarnaast vind ik de Verkade Experience bij de Zaanse Schans erg interactief en echt ideaal voor kinderen.

Verkade Paviljoen
Verkade Paviljoen

Ken jij een leuke museumblogger? Geef deze tag door! 

Kopieer de vragen  

 • Hoe vaak per maand bezoek jij een museum?
 • Wat voor museum heeft jouw voorkeur?
 • Welke kunstvorm heeft jouw voorkeur ?
 • In welke samenstelling ga jij naar het museum?
 • Welk museum dat jij bezocht vind jij zelf het leuks?
 • Welk museum staat hoog op je wensenlijstje?
 • Ben jij (en jouw gezin) in het bezit van een museumkaart?
 • Ga jij speciaal op pad om een museum te bezoeken?
 • Hoever reis jij daarvoor?
 • Hoeveel tijd breng jij door in een museum?
 • Als jij met kinderen naar een museum gaat kies jij voor kinderen geschikte musea?
 • Welke vind jij het leukst?

De credits voor deze tag gaan Jeanine, bezoek haar blog, of bezoek haar op Facebook

 

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Wat super dat je mijn tag hebt ingevuld Vera. Militair museum in Soest lijkt mij ook nog erg leuk. Ik heb weer inspiratie opgedaan om weer op pad te gaan. Mooi om te lezen hoe en waarom jij musea bezoekt.

  Het linkje komt op mijn pagina te staan.

  Fijne dag
  Groetjes Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, graag gedaan. Ik vond het leuk om hem in te vullen. Voor mijn foto’s ben ik weer mijn fotocollectie doorgedaan en weer leuke herinneringen opgehaald. Groeten Vera

   Geliked door 1 persoon

   1. JaJo-fotografie schreef:

    Dat is zeker een leuke bijkomstigheid. Fijn om even terug in de tijd te kunnen met foto’s.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s