Kroeglopen van Katwijk naar Scheveningen

Startpunt: Katwijk, eindpunt: Scheveningen, aantal kilometers: 20, horeca onderweg: diverse strandpaviljoens waaronder Zeepaviljoen 

Vanaf Leiden vertrokken we met de bus naar Katwijk. Het was een toeristische route en we deden het museum Corpus, Rijnswoude en Katwijk aan de Rijn aan. In Katwijk legden we een bodem voor deze stevige wandeling uit het wandelboekje de Kroeglopers.

Katwijk

Net achter het lunchpaviljoen startte onze wandeling. Het eerste stuk van liep langs het Katwijkse strand. Al gauw liepen we net als een dronkaard zigzaggend en hobbelend door het duinlandschap.

Paarden

Af en toe vingen we een glimp van een wandelaar op als we dicht bij een parkeerplaats kwamen, maar grote stukken van de route liepen we met zijn tweeën. Onze wandelschoenen ploegden door het mulle duinzand, door de zachte schelpjes en door het natte zand van de vloedlijn. Vanwege de harde zeewind konden we nauwelijks onze gedachten horen en dankzij de eindeloze tocht langs de kustlijn waren onze hoofden leeg.

Duinen  

De wandeling voer ons langs de het duingebied de Berkheide bij Katwijk. De paadjes kronkelden door de duinakkers. Het mos lichtte het maanlandschap groen op en had oranje accenten vanwege de duindoorn met haar feloranje bessen.

Duinlandschap

De Berkheide ging over in het duingebied Meijendel bij Wassenaar. De paden bestonden vooral uit duinzand en het wandeltempo ging omlaag door het mulle zand. Hier en daar zagen we zandvlakten en vennetjes in dit waterrijke gebied.

Tussen de duinpannen lag nog een deel van de Atlantikwall. Nu is het de rustplaats van de meervleermuis, die jaagt over de meertjes van Meijendel.

Zitten in een duin

Vanaf een uitkijkpunt hadden we een mooi uitzicht over de duinvallei met in de verte de vlaggetjes van het Kurhaus en het toreneiland van de Scheveningse Pier.

Scheveningen

Zee en strand 

Zowel bij Katwijk als bij Wassenaar en Den Haag liepen we grote delen over het strand. In het zand waren golfjes zichtbaar door het opkomende en wegtrekkende zeewater. Aan de vloedlijn zaten Grote burgemeesters, zilvermeeuwen en stormmeeuwen te wachten op een lekkerbekje.

Zeevogels

Boven ons scheen steeds een waterig zonnetje dat weerkaatste op het natte strand. Onder onze voeten kraakten kokkels, scheermessen en zaagjes. Met de Pier inzicht werd het strand steeds drukker met dagjesmensen en wandelaars met een hond. Constant liepen we tegen de zuidwesten wind in. Net voor de de Pier liepen we de opgang van de boulevard op.

Waterig zonnetje

Wandelroute 

De wandelgids Kroeglopers is helaas uitverkocht bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Wil je deze route wandelen? Dan kun je deze wandelroute hier vinden.

Pier

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Kees van der Plas schreef:

    je had natuurlijk gewoon in Katwijk moeten blijven!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s