Castricum, duinen, strand en bollenvelden

Startpunt/eindpunt: station Castricum, aantal kilometers: 19, horeca onderweg: Hof van Kijkuit en pannenkoekenhuis Johannahof 

De Groene Wissel Castricum is een populaire wandeling op wandelzoekpagina . Graag willen we deze populaire route met eigen ogen zien. Al vroeg pakken we de trein richting Castricum. 

Noord Holland Duinreservaat 

Net na het station lopen we het Noord Hollands Duinreservaat al in. We wandelen een lange laan met hoge bomen aan weerszijde af en komen bij een hoog smal huis waar “Kijk Uit” op staat.

Lees meer over de geschiedenis van dit huis op de website van Hof van Kijkuit. Op het Hof staat nu een theehuis die door vrijwilligers wordt gerund en dagbesteding biedt aan mensen met een beperking.

Na deze lange laan kronkelt het pad. Buiten het getjilp van wat vogels is het doodstil. Door de grijs kleurige bomen met kronkelige takken doet het bos sprookjesachtig aan. Wij volgen een tijdje dit pad en komen slechts eenmaal een stel tegen die eindeloos lang naar een bepaalde boom aan het kijken is. Uiteindelijk komen we in een soort maanlandschap terecht met hier en daar een boompje. We volgen de wit rode stickers van een langeafstandspad of een NS wandeling.

In de verte zien we een grote witte boom met heel veel zwarte vogels. Als we dichterbij komen leek deze boom te bestaan uit tientallen nesten met aalscholvers. Nu begrijpen we ook waarom de boom wit is. We horen het oorverdovend gekrijs van de vogels. Even verderop komen we een stel ganzen met kleintjes tegen. Alles doet ons denken aan de lente.

Strand 

Onze route gaat richting het strand. In de verte zien we de rookpluimen van de Hoogovens bij IJmuiden. We moeten een stevige klim maken voordat we bij het strand komen. Ondanks het mooie weer is het rustig op het strand. Hier en daar zien we een wandelaar met een hond. Enkele strandtenten zijn al open. Bij één van de strandtenten drinken we wat en eten we één van de heerlijkste gebakjes sinds tijden.

Door de matten langs de strandtenten hoeven we even niet door het mulle zand te lopen, dat de tocht toch wel zwaar maakt. Deze verlichting is echter van korte duur, zodat we toch een stuk langs het strand moeten lopen.

Het weer is prachtig en de zon schijnt volop. Na een klim verlaten we het strand en komen we weer in het duingebied terecht. Het eerste deel is vrij open, maar al gauw lopen we over kronkelpaadjes tussen kleine boompjes en Duindoorn. De meeste bomen hebben al groene blaadjes en sommige zijn voorzien van bloesem.

Bollenvelden

Na het pannenkoekenhuis, het Johannahof, lopen we weer het bos in. Hier en daar komen we nog een zandverstuiving tegen. We komen meer wandelaars tegen, zodat je kunt zien dat we het eindpunt al naderen.

Deze wandeling kent veel afwisselende landschappen en sluit af met de felle rode en gele kleuren van de bloembollenvelden even vóór het station Castricum. Net voor het station passeren we ook nog een opvallend museum, het Strandvondstenmuseum.

Volg me ook via

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jaap schreef:

  Hoi Vera, wat leuk om te lezen en mooi die foto’s bij jouw blog. Dat is behalve lekker lezen inspiratie voor mooie wandelingen. Hoe is het eigenlijk afgelopen met die boom? Ik ben wel benieuwd waarom het stel zo geïnteresseerd was in die boom? Staat de boom er nog, hebben ze een boomhut in gebouwd of waren het toch al die vogels? groetjes en ik kijk uit naar de volgende wandeling. Groetjes, Jaap

  Like

 2. verawandelt schreef:

  Hoi Jaap, bedankt voor de complimenten voor mijn blog. Het zal altijd een mysterie blijven waarom deze mensen zo geïnteresseerd waren in de boom 😉

  Groeten,
  Vera

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s