Castricum, duinen, strand en bollenvelden

Startpunt/eindpunt: station Castricum, aantal kilometers: 19, horeca onderweg: Hof van Kijkuit en pannenkoekenhuis Johannahof 

Castricum, populairste Groene Wissel 

De Groene Wissel Castricum is volgens wandelzoekpagina de meest gedownloade wandeling. Graag wilden we deze populaire route met eigen ogen zien. Al vroeg pakten we de trein richting Castricum. Het eerste deel van de route moesten we een klein deel omwandelen vanwege de nieuwe Duinvilla’s die bij het station worden gebouwd.

Noord Holland Duinreservaat 

Net na het station liepen we het Noord Hollands Duinreservaat al in. We wandelden een lange laan met hoge bomen aan weerszijde af en kwamen bij een hoog smal huis waar Kijk Uit op stond.

Lees meer over de geschiedenis van dit huis op de website van Hof van Kijkuit. Op het Hof staat nu een theehuis die door vrijwilligers wordt gerund en dagbesteding biedt aan mensen met een beperking.

Na deze lange laan kronkelde het pad. Buiten het getjilp van wat vogels was het doodstil. Door de grijs kleurige bomen met kronkelige takken deed het bos sprookjesachtig aan. Wij volgden een tijdje dit pad en kwamen slechts eenmaal een stel tegen die eindeloos lang naar een bepaalde boom aan het kijken was. Uiteindelijk kwamen we in een soort maanlandschap terecht met hier en daar een boompje. We volgden de wit rode stickers van een langeafstandspad of een NS wandeling.

In de verte zagen we een grote witte boom met heel veel zwarte vogels. Toen we dichterbij kwamen leek deze boom te bestaan uit tientallen nesten met aalscholvers. Nu begrepen we ook waarom de boom wit was. We hoorden het oorverdovend gekrijs van de vogels. Even verderop kwamen we een stel ganzen met kleintjes tegen. Alles deed ons denken aan de lente.

Strand 

Onze route ging richting het strand. In de verte zagen we de rookpluimen van de Hoogovens bij IJmuiden. We moesten een stevige klim maken voordat we bij het strand kwamen. Ondanks het mooie weer was het rustig op het strand. Hier en daar zagen we een wandelaar met een hond. Enkele strandtenten waren al open. Bij één van de strandtenten dronken we wat en aten we één van de heerlijkste gebakjes sinds tijden.

Door de matten langs de strandtenten hoefden we even niet door het mulle zand te lopen, dat de tocht toch wel zwaar maakte. Maar deze verlichting was van korte duur, zodat we toch een stuk langs het strand moesten lopen.

Het weer was prachtig en de zon scheen volop. Na een klim verlieten we het strand en kwamen we weer in het duingebied terecht. Het eerste deel was vrij open, maar al gauw liepen we over kronkelpaadjes tussen kleine boompjes en Duindoorn. De meeste bomen hadden al groene blaadjes en sommige waren voorzien van bloesem.

Bollenvelden

Na het pannenkoekenhuis, het Johannahof, liepen we weer het bos in. Hier en daar kwamen we nog een zandverstuiving tegen. We kwamen meer wandelaars tegen, zodat je kon zien dat we het eindpunt al naderde.

Deze wandeling kende veel afwisselende landschappen en sloot af met de felle rode en gele kleuren van de bloembollenvelden even voor het station Castricum. Net voor het station passeerden we ook nog een merkwaardig museum, het Strandvondstenmuseum.

Volg me ook via Facebook, Instagram en Twitter 

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jaap schreef:

  Hoi Vera, wat leuk om te lezen en mooi die foto’s bij jouw blog. Dat is behalve lekker lezen inspiratie voor mooie wandelingen. Hoe is het eigenlijk afgelopen met die boom? Ik ben wel benieuwd waarom het stel zo geïnteresseerd was in die boom? Staat de boom er nog, hebben ze een boomhut in gebouwd of waren het toch al die vogels? groetjes en ik kijk uit naar de volgende wandeling. Groetjes, Jaap

  Like

 2. verawandelt schreef:

  Hoi Jaap, bedankt voor de complimenten voor mijn blog. Het zal altijd een mysterie blijven waarom deze mensen zo geïnteresseerd waren in de boom 😉

  Groeten,
  Vera

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s