Barcelona, wandelen langs de historische hoogtepunten van het district Les Corts

Het district Les Corts heeft zeven wandelroutes ontwikkeld om het district op een andere manier te ontdekken. Ik wandel de route ‘Rondleiding door het district Les Corts’, een zes kilometer lange route langs bijzondere plekken en gebouwen. Ik start de wandeling bij de overdekte Mercat Les Corts. Omdat het zondag is, is de overdekte markthal gesloten. Het is sowieso erg rustig op zondag. Enkele barretjes zijn geopend en bewoners zitten op het terras met een kopje koffie.

Trade towers

Ik wandel langs de markt en kom bij Gran Via Carlos III, bij de Trade towers. De handelsgbouwen zijn ontworpen door José Antonio Coderch de Sentmenat en Manuel Valls Vergés, en de constructie werd uitgevoerd tussen 1966 en 1969. De gebouwen zijn volledig van glas voorzien en hebben cilindrische vormen.

The Roca Gallery Barcelona

Even verderop sta ik voor het architectonische gebouw van de sanitairfabrikant Roca. The Roca Gallery Barcelona bestaat uit een ruimte van meer dan 2000 m² verdeeld over drie verdiepingen. De architecten Borja, Carlos en Lucía Ferrater waren samen met Roca verantwoordelijk voor de ontwikkeling ervan.

Plaza de Comas

Achter de Roca Gallery ligt Plaza de Comas met het districtskantoor van Les Corts. Voor het monumentale pand staat een bronzen beeld van Pau Farinetes, wiens echte naam Pau Piera Piera was, een erfgenaam van de boerderij Can Farinetes, gelegen achter het districtshoofdkwartier.

Plaza de la Concordia

Ik wandel door de Carrer del Relmei en kom bij Plaza de la Concordia, het centrum van de oude stad met de Remei-kerk, gebouwd in 1850 door Josep Oriol Mestre. De kerk is net uitgegaan en de pastoor staat voor de uitgang van de kerk. De Plaza de la Concordia is één van de mooiste hoekjes van Les Corts, met oude winkels zoals de apotheek Oller en de banketbakkerij Bages.

Can Deu-gebouw

In een hoek van het plein sta ik voor het Can Deu-gebouw, een prachtig modernistisch pand gebouwd door Eduard Mercader in 1847. Het was de gezinswoning van de Deu i Mata, de eigenaren van een drankfabriek die er vlak achter lag. Can Deu werd in 1986 omgebouwd tot een openbaar centrum en onderging een restauratie. Het organiseert, net als andere stadscentra, allerlei activiteiten en workshops.

Ik wandel verder en kom bij de tuin van Can Deu met een modernistische fontein. Ik besluit om een drankje te nemen in de tuin. Echter, bij de bar aangekomen is het zo druk dat ik deze oversla.

Cristalerias Planell S.A.  

Bij de Carrer del Doctor Ibañez kom ik bij een oude glasfabriek, Cristalerias Planell S.A., opgericht in 1913. Het gebouw is in een nieuw jasje gestoken en heeft de vorm van een driehoek. Het huisvest nu een opleidingsinstituut.

Plaza de Can Rosas

Ik dwaal verder door de straten van Les Corts en kom bij Plaza de Can Rosas, waar de oude boerderij Can Rosés staat, gebouwd in de eerste helft van de 18e eeuw. Het werd in 1900 gerenoveerd, waarbij bloemmotieven in de gevel zijn verwerkt. Na verschillende toepassingen in de loop van de tijd is de Bressol-school hier nu gevestigd.

Winkelcentrum L’Illa Diagonal

Ik verlaat de smalle straten en kom bij de drukke Diagonal, waar ik bij het winkelcentrum L’Illa Diagonal kom. Ook het winkelcentrum is op zondag gesloten. Ik wandel aan de achterzijde van het centrum waar een tuin wordt aangelegd.

Talaia-gebouw

Even verderop kom ik bij een waar staaltje architectuur: het Talaia-gebouw, ook bekend als de Atalaya-toren, een wolkenkrabber gelegen op de kruising tussen Diagonal Avenue en Sarrià Avenue. Het werd ontworpen door de architecten Frederic Correa en Alfons Milà en gebouwd tussen 1966 en 1971. Het wordt beschouwd als een van de beste werken van het Correa-Milà-team en won in 1973 een architectuurprijs.

Colonia Castells

In tegenstelling tot de enorme wolkenkrabber kom ik bij de Passatge de Piera bij de overblijfselen van een kleine nederzetting, la Colonia Castells, een oude industriële kolonie van de Castells-fabriek. Voor de bouw van een park is een deel van de woningen gesloopt. Een deel van het straatje is blijven staan als herinnering aan de kolonie.

Ik ben net te vroeg voor de opening van het nieuwe park dat op 21 april tijdens het lentefeest wordt geopend. Na een aantal hoogtepunten van Les Corts is het tijd voor koffie met wat lekkers bij het koffietentje 365 Obrador.

Passatge de Tubella, het Notting Hill van Barcelona

Ik wandel het laatste deel van de route en kom bij Passatge de Tubella, gelegen tussen de straten Novell en Evarist Arnús, dat vanwege zijn uiterlijk bekend staat als het Notting Hill van Barcelona. Het bestond oorspronkelijk uit 22 huizen, ontworpen door de architect Antoni Pons. Ze werden gebouwd in 1925 en zouden aanvankelijk worden gebruikt door Britse werknemers die in de textielindustrie in Barcelona werkten.

Wandelroute ‘Rondleiding door het district Les Corts’

Wil je ook het district Les Corts verder ontdekken? Bekijk hieronder één van de zeven wandelroutes:

Volg me ook via