Wandelen van Arnemuiden naar Middelburg via Veere

Op een zonnige zaterdag reis ik af naar het Zeeuwse eiland Walcheren om een wandeling langs drie oude havensteden, Arnemuiden, Veere en Middelburg te maken. De wandelroute komt uit de wandelgids Zeeuwse Zwerftochten. Een gids met 17 afwisselende routes door de provincie Zeeland.

Als de klok van Arnemuiden

Ik start de wandeling bij station Arnemuiden en loop het oude havenstadje binnen. Ik passeer de historische scheepwerf, de korenmolen Nooit Gedacht en op het plein aanschouw ik de beroemde klok van Arnemuiden.

Als de klok van Arnemuiden
Welkom thuis voor ons zal luiden
Wordt de vreugde soms vermengd met droefenis
Als een schip op zee gebleven is

Uitdagend pad langs het water

Als ik het oude stadje verlaat, wandel ik tussen de landerijen en ik kan eindeloos ver kijken. De zon komt achter de wolken vandaan en na een stukje asfalt, loop ik al snel op een grasdijk. In de verte hoor ik een hond blaffen bij één van de boerderijen.

Mijn wandelschoenen veren op de zachte ondergrond. Ik stap een hekje over en verlaat even de grasdijk. De wandelroute gaat over een uitdagend pad tussen water en knotwilgen. Het pad lijkt al tijden niet gebruikt te zijn en ik kruip onder een omgevallen knotwilg door.

Het wandelpad is omgeven door bramenstruiken en blijf even hangen met mijn schoen. Mijn wandeling gaat verder over grasdijken tot aan het Veerse meer.

Natte voeten bij het Veerse meer

De route gaat langs het Veerse meer. Door de vele regen de afgelopen periode is het behoorlijk drassig. Ik volg het water en tuur uit over het meer. Ik zie een vogelaar, die de vele watervogels spot. Ik zie een snip, een scholekster en talrijke meerkoetjes.

Het wandelpad is steeds minder begaanbaar. Ik probeer langs het kant van het meer te lopen en ik wandel dwars door rietkragen heen. Dan stuit ik op een prikkelbosje waardoor ik niet meer verder kan en met mijn schoenen toch door het water moet totdat ik weer een droog stukje pad bereik. Mijn sokken zijn doordrenkt en mijn tenen zijn gerimpeld door het water. Ik verlaat het Veerse meer en wandel over een asfaltpad richting Veere.

Pittoreske plaatsje Veere

In de verte zie ik de toren van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk, een imposante laat gotische kruisbasiliek. Ik kan niet rechtsstreek naar dit pittoreske plaatsje lopen. Tussen mij en het historische stadje ligt een kanaal.

Met een bochtje kom ik bij de sluis van Veere en als ik deze oversteek kom ik in het lieflijke plaatsje. Het is nog buiten het seizoen en de grote parkeerterreinen voor auto’s en bussen zijn nog leeg.

Ik wandel over kinderkopjes door de historische straatjes en kom uit bij de haven. Ik heb het weer mee en de zon schijnt volop. Ik loop langs de haven met de statige huizen. Bij een heel smal grachtenpandje doe ik een toiletstop. Dit openbare toilet, deed vroeger dienst als gevangenis. Leuk weetje is dat Veere in 2022 was uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente.

Appelgebak met slagroom bij Eeterij Suster Anna

Na het vele wandelen heb ik wel trek gekregen en aan bij de Markt 8 tegenover het prachtige stadhuis van Veere strijk ik neer bij Eeterij Suster Anna. Ik bestel een cappuccino en appeltaart met slagroom. Met een behoorlijke appelpunt leg ik een goede bodem voor de staart van mijn wandeling naar Middelburg.

Over het jaagpad naar Middelburg

Het laatste deel van mijn route gaat over het jaagpad langs het water. Mijn wandelschoenen gaan vijf kilometer lang over een graspad. Het is behoorlijk meditatief. In de verte zie ik het silhouet van Middelburg. Na een uur wandelen kom ik aan bij de hoofdstad van Zeeland.

Het is rond half vijf en de zon staat laag als ik door de historische straten van Middelburg dwaal. In het hart van de stad kom ik bij de fraaie herkenbare Lange Jan. Bij de Tourist Info koop ik nog een koelkastmagneetje van Zeeland. Langzaam aan wandel ik richting het centraal station waar mijn wandeling eindigt.

Zelf een Zeeuwse zwerftocht maken?

Als je zelf een Zeeuwse zwerftocht wilt maken van Arnemuiden via Veere naar Middelburg, bekijk dan hieronder de wandelroute en de wandelgids.

Volg me ook via