Wandelen door trendy Amsterdam Noord

Het is het eerste droge weekend van januari en ik stap op de trein naar Amsterdam Centraal. Met de wandelgids “Amsterdam Acht keer Anders” van routemaker Gerard Goudriaan in de hand, loop ik de 7 kilometer lange route “De Trendy Stad”.

Appeltaart met slagroom bij Loetje aan het IJ

Ik pak vanaf Amsterdam Centraal de veerpont naar het NDSM-terrein. Gelukkig vertrekt de pont over een minuut. Op de pont voel ik de ijzige kou. Het voelt als echt een dagje weg als ik met de pont over het IJ vaar. Bijna zeven jaar geleden wandelde ik voor het eerst deze wandeling, maar toen in de zomer. Aan de overkant van het IJ herken ik nog nauwelijks het NDSM-terrein. De voormalige scheepswerf voor mammoettankers is opgeslokt door hoogbouw, omringd door moderne restaurants als de Pizzabakkers en de Salsa Shop.

Ik besluit de route andersom te lopen, beginnend bij Loetje aan het IJ. Tussen bouwhekken door manoeuvreer ik naar het biefstukkenrestaurant, dat net geopend is. Ik ben de eerste bezoeker, en het is niet moeilijk om een vrij tafeltje te vinden. Ik bestel koffie met appeltaart en slagroom tegen typisch Amsterdamse prijzen. De royale appelpunt smaakt overheerlijk, terwijl ik uitkijk over het IJ.

Industrieel erfgoed het Kraanspoor

Na mijn bodempje ga ik op pad en kom al snel bij het Kraanspoor, een industrieel erfgoed uit 1952 dat architect Trude Hooykaas redde van sloop. Het werd omgevormd tot kantoorruimte, geïntegreerd met moderne architectuur en het is mijn eerste interessante kijkpunt tijdens deze trendy wandeling.

Street Art en vintage bij de NDSM werf

Ik wandel langs de nieuwbouwappartementen en kom langs een parkeerdek vol met auto’s. Nieuwsgierig loop ik verder en al snel begrijp ik de reden voor de drukte op de parkeerplaats. Op de NDSM-werf vindt de grootste vlooienmarkt van Europa plaats. Elke drie weken, zowel binnen als buiten de NDSM loods, kun je snuffelen tussen vintagekleding en andere snuisterijen.

Ik wandel de NDSM loods in. Echter is een deel ervan niet toegankelijk vanwege de vlooienmarkt. Toch laat ik me niet weerhouden en struin langs de broedplaatsen en kleine ateliers die zich op verschillende verdiepingen bevinden. Met een open stalen trap kom ik op de eerste verdieping, waar ik een fraai zicht heb over de gigantische vlooienmarkt. Ik besluit op deze verdieping te blijven, omdat de transparante vloer hoe stevig ook, mijn rondwandeling door de loods echter wat uitdagend maakt.

Vintagewinkels Neef Louis en Van Dijk en Ko

Na mijn bezoek aan de NDSM-werf kom ik bij de Papaverweg, waar twee grote vintagewinkels “Neef Louis” en “Van Dijk en Ko,” zijn te vinden. Of je nu op zoek bent naar gietijzeren tuinmeubels, emaillen servies of een oude koffiemolen, hier kun je je hart volop ophalen.

Duurzame broedplaats Ceuvel-Volharding

Ik wandel door een klimaatneutraal wijkje in Buiksloterham en ik bereik de voormalige scheepswerf de Ceuvel-Volharding, dat tegenwoordig een duurzame broedplaats is. Ondanks het druilerige weer lijkt het gebied nu wat verloren, maar ik weet dat het in de zomer tot leven komt. Terwijl ik over een bedrijventerrein met kleine garages en meubelzaken loop, kom ik uiteindelijk bij het Mosplein. Hier maak ik een kort uitstapje naar Floradorp, een kleurrijk wijkje met een rijke geschiedenis.

In de voetsporen van Beau van Erven Dorens in Floradorp

Geïnspireerd door de serie “Beau in Floradorp” wandel ik door de straten met bloemennamen en Canta’s. Het lijkt alsof Hannie, Jennie en Marie om de hoek wonen omringd door lichtroze, turquoise en lichtblauwe huizen. Floradorp is gebouwd in de jaren twintig en de gemeenschapszin is nog echt merkbaar.

Zalmschotel bij Royalvis & Traiteur in de Van der Pekbuurt

Terug op het Mosplein beland ik in de Van der Pekbuurt, waar een markt met verse vis, fruit en andere lekkernijen is. Mijn wandeling eindig ik bij Royalvis & Traiteur, waar ik een visschotel met zalm en frietjes en Marokkaanse muntthee neem.

De Trendy Stad

Wil je ook wandelen langs de karakteristieke plekken van Amsterdam Noord? Kijk hieronder voor de wandelroute en de wandelgids.

Volg me ook via 

Één reactie

  1. ik kom er vaak. Mijn dochter en schoonzoon hebben er een atelier.

    Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.